AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
Ropa - Ropa (někdy zvána také tekuté zlato nebo černé zlato) je hnědá až černá hořlavá kapalina. - Je základní surovinou petrochemického průmyslu. - Naleziště.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 40_STÁTY STŘEDNÍ EVROPY I. TEMA:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák ROPA (nafta, zemní olej, černé zlato ) Těžba „pumpou “ Těžba na moři ropné.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_119_ Ryby mořské TEMA: Živá.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_116_Listnaté stromy TEMA:
Ropa - vlastnosti Vypracovaly: Štěpánka Horká, Denisa Wöhlová a Daniel Schovánek.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Zdroje získání základních životních potřeb a energie
Zdroje energie.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Prezentace – výklad učiva
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ORGANOGENNÍ USAZENÉ HORNINY
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Přírodní zdroje na Zemi
AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_157_ Příroda
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Období: leden až květen 2012
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
Název materiálu: Nerostné suroviny
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
VY_32_INOVACE_10_19_Černé zlato
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ČESKO-SUROVINOVÉ ZDROJE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_103_ Plody dužnaté
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název projektu: Moderní škola
Prezentace – výklad učiva
Zdroje paliv. Zdroje paliv Dělení paliv podle skupenství: Pevné : uhlí Kapalné: ropa Plynné: zemní plyn.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Usazené horniny = sedimenty
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ORGANOGENNÍ USAZENINY
5.3 Významné nekovy - uhlík, síra, fosfor
Vlastnosti alkanů.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_146_ Nekovové nerosty 2 TEMA: Neživá příroda ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2598 1

Neživá příroda Nekovové nerosty 2

Žáci se seznámí s hospodářsky významnými nekovovými nerosty Anotace Žáci se seznámí s hospodářsky významnými nekovovými nerosty

Mezi významné nekovové nerosty patří: uhlí ropa zemní plyn

Uhlí je to černá nebo hnědo-černá hořlavá látka je složeno především z uhlíku, ale i příměsi síry je to černá nebo hnědo-černá hořlavá látka získává se dolováním z povrchových nebo hlubinných dolů slouží jako palivo je důležitou energetickou surovinou 75% vytěženého uhlí slouží pro výrobu elektřiny

Vznik uhlí Uhlí vzniklo z rostlinných a živočišných zbytků, které byly uloženy ve vodních prostředích. Černé uhlí vzniklo v prvohorách z plavuní, přesliček, kapradin a drobných živočichů. Hnědé uhlí ve třetihorách z nahosemenných rostlin a živočišných těl.

Typy uhlí Hnědé uhlí -lignit - je nejméně kvalitní druh - využívá se výhradně pro parní výrobu elektřiny Černé uhlí - má vysokou hustotu - jeho barva je obvykle černá až hnědočerná s přesně známými vlastnostmi (hořlavé). Nejkvalitnější černé uhlí je : antracit - používá se na vytápění.

Ropa Ropa (surová) nafta, zemní olej) je hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů naleziště ropy jsou pod nepropustnými vrstvami, v hloubkách až 8 km pod zemským povrchem vyskytuje se společně se zemním plynem je základní surovinou petrochemického průmyslu Největší naleziště jsou v Sudánské Arábii a na Blízkém východě

ROPNÁ VĚŽ - byla postavena v letech 1978 – 1981 - je jedním z největších a nejtěžších objektů, kterými dokázal člověk pohnout - leží v Severním moři - vytěží přibližně 180 000 barelů ropy denně (1 barel = 159 litrů) - zásobníky ropy pojmou 2 milióny barelů - do tankeru je možno z plošiny přečerpat až 50 000 barelů za hodinu Celá stavba stála 1,84 miliard dolarů.

Zemní plyn ropný zemní plyn (doprovází ropu) uhelný zemní plyn (doprovází uhlí) postupně se uvolňoval při vzniku uhlí nebo ropy jako důsledek postupného rozkladu živočišných a rostlinných zbytků

Kontrolní otázky Z čeho vznikla ropa? Jaké má ropa využití? Ukaž na mapě největší naleziště ropy ve světě.

Použité zdroje: www.komenskeho66.cz/materialy/zemepis/obrazky/hibernia.jpg