Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Advertisements

Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
ZKUŠENOSTI PRACOVIŠŤ ZAPOJENÝCH DO ŘEŠENÍ PROJETŮ EU NA LF UK PLZEŇ ENDOKRINOLOGICKÝ ÚSTAV V. Zamrazil Endokrinologický ústav Praha Subkatedra endokrinologie.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Finanční možností svépomocných skupin
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
Darja Hrabánková Navrátilová
Centrální databáze DMD/BMD
Centrum MU pro klinický výzkum kvality života (CEQOL)
Studie iniciované zkoušejícím (GSK supported clinical or experimental studies) MUDr. Veronika Bártová GlaxoSmithKline.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Česká asociace adiktologů
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Síťování neziskových organizací Tereza Pospíšilová Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova.
Výzkum ve FN HK Ing. Karel Antoš, Ph.D. Stáž CEPIN
Pavel Trojan - Parent Project ČR , Brno
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Medicínské informační centrum pro evropské projekty Medical Information Centre for European Projects.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
C-M-T Projekt v České Republice
Péče o nemocné s diabetem v ČR
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Kvalita v českém zdravotnictví
Novinky ve specializačním vzdělávání
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Didaktická část diplomové práce
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 17. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Vrozená nervosvalová onemocnění v dětském věku (Duchenneova svalová dystrofie /spinální svalová atrofie) MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Klinika dětské neurologie.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Zkušenosti spoluřešitele projektů 5-7. rámcového programu Evropske Komise Prof. MUDr. Milan Macek, DrSc Senát Parlamentu České republiky, 21. května 2013.
Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.
PŘEDSTAVENÍ NOVÉHO PŘÍSTROJOVÉHO VYBAVENÍ KARDIOVASKULÁRNÍHO CENTRA NEMOCNICE JIHLAVA 17. a Projekt 5. Výzvy IOP „Modernizace a obnova přístrojového.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Problematika vyšetření sluchu u mnohočetně vrozeně postižených dětí Lejska,M., Havlík,R., Bártková,E., Weberová, P., Vacuška,M* AUDIO-Fon centr. Brno AUDIO-Fon.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Jiří Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP Hodnocení kvality onkologické péče z pohledu ČOS ČLS JEP.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Česká asociace pro vzácná onemocnění Občanské sdružení 3členné představenstvo a 1 revizor Předseda Markéta Lhotáková (Národní sdružení PKU a jiných.
NDP aneb Národní akční plán
Kolpingova rodina Smečno
Standardizace odborné zdravotní péče
Onkologie v ČR v roce 2017 a dále?
Spinální svalová atrofie (SMA)
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
INTERAKTIVNÍ DISPENZAČNÍ SEMINÁŘE: O projektu
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
Výsledky vyšetrenia génu SH3TC2 u českých pacientov s dedičnou neuropatiou Charcot- Marie-Tooth typ 4C (CMT4C). Laššuthová P. (1), Mazanec R. (2), Prášilová.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Mise dětských kardiochirurgů a kardiologů v rámci programu MEDEVAC
Národní diabetologický program (NDP)
Obor zdravotních služeb MZ
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Organizace odborníků se zájmem o dětskou neurologii
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Demografie vs. zdravotnictví
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha Role specializovaného centra v péči o pacienty se vzácným onemocněním a význam spolupráce v rámci Evropských referenčních sítí Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha

MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Neuromuskulární centrum KDN FN Motol; 2013 – 2014 - Clinical Research Associate, MRC Muscle Centre, Newcastle University, UK; 2.lékařská fakulta University Karlovy v Praze; odborný garant pacientských organizací – Parent Projekt, Kolpingova rodina Smečno, Společnost CMT.

Nervosvalová onemocnění Vrozená i získaná onemocnění postihující periferní nerv, nervosvalový přenos a sval. Vzácná onemocnění (1:2000), v ČR dle literární prevalence cca 17 000 tis. nervosvalových pacientů. Velmi heterogenní skupina nemocí.

Skolioza,postižení srdce, deformity nohou MDC1A ~ 100 v ČR GB sy 150 v ČR ročně RYR1 rCM ~100 v ČR CMT ~ 4 500 v ČR ALS ~ 600 v ČR DMD ~ 500 V ČR MGsy ~ 2 500 v ČR SMA ~ 350 v ČR

Význam specializovaných center u vzácných onemocnění Výhody centrové péče: Rychlejší a levnější diagnostika VO – klinická zkušenost, dostupnost nových metod (nastavení dg protokolů). Efektivnější léčba VO – klinická zkušenost (indikace a provedení chirurgických zákroků, ..), dostupnost moderní léčby (i extrémně finančně náročné léčby – př.Translarna). Zajištění multioborovosti a přechodu mezi dětským a dospělým věkem. Pracoviště klinického výzkumu a vzdělávání. Nevýhody center ??? – nutné úsilí k jejich vzniku.

Multioborová symptomatické péče Ve FNM existuje Neuromuskulární centrum pro dospělé a dětské pacienty uznané odbornou společností - Neuromuskulární sekcí Neurologické společnosti ČLS JEP.

Síť neuromuskulárních center v České republice 9 center péče; 3 centra vyšší úrovně (výzkum/vzdělávání). Podmínkou vzniku centra je splnění podmínek Neurologické odborné společnosti ČLS JEP a její Neuromuskulární sekce www.neuromuskularni-sekce.cz.

Centrová péče u NMD - UK 1. Nervosvalová centra – centra klinické péče 2. Referenční diagnostická centra LGMD - Newcastle CM, CMD – London MG sy - Oxford 3. MRC centra – výzkumná centra (London/Newcastle/Oxford)

Aktuální plán EC pro ERN pro VO 2008-2013 Základní dokumenty charakterizující CE/ERN 21 ERN v rámci VO Role ERN: Diagnostika Multioborová léčba dětí i dospělých Vliv pacientských organizací Garance kvality, usnadnění spolupráce (dg/léčba)

Vypsání soutěže jaro 2016

Podmínka vzniku sítě - 10 center z 8 zemí. Ne každé centrum v každé členské zemi. . Pro 1 okruh VO 1 síť center. Proces schvalování = žádost centra v rámci sítě + souhlas v ČR MZ .

ERN pro NMD www.treat-nmd.eu Odborná Neurologická společnost a Společnost dětské neurologie ČLS JEP jsou ve shodě a mají jednotné stanovy pro Neuromuskulární centra v ČR, do sítě ERN NM by za ČR žádala 2-3 centra (FN Praha, Brno, Ostrava).

Závěr Za NM jsou čeští lékaři připraveni se do ERN sítě zapojit, chybí však souhlas Ministerstva zdravotnictví. Nutná rychlá legislativní pomoc v uznání (NM) center VO na úrovni ČR. Pokud se nezapojíme do ERN NM nyní, pozdější přiřazení bude obtížné a zejména významně zpožděné (minimálně 3-5 let).

Děkuji za pozornost; Občanským sdružením, pacientským organizacím, nadacím a kolegům za spolupráci a podporu. jana.haberlova@fnmotol.cz