Ing. Kateřina Lichtenberková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a.
Advertisements

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V HL. M. PRAHA. projekt byl zahájen potrvá do konce roku 2021 příjemcem dotace je Národní ústav pro vzdělávání.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V KARLOVARSKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V PLZEŇSKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V LIBERECKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních.
- vše pro úspěšný nábor nových řidičů 1 REGIONÁLNÍ SEKTOROVÁ DOHODA ÚSTECKÝ KRAJ v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V JIHOČESKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních.
Porada ředitelů SŠ Čerpání finančních prostředků ve školství z OP na období srpna 2015.
Zlín, Jana Vodáková Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje Seznámení s výsledky analýzy potřeb ve ZK.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Základní údaje p-kap, KAP
Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století
Podnikavost a podnikání na OA Ostrava-Mariánské Hory
Individuální projekt OPVVV Implementace KAP I.
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování (Pavla Chocholová) a Krajský akční plán Plzeňského kraje (Petr Duda) Národní ústav pro vzdělávání.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Výzva OP VVV 02_16_034 Implementace krajských akčních plánů I.
Platformy projektu KAP LK
Školy jako centra celoživotního učení KAP MSK
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Aktuální informace o KAP a MAP
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Kraji Vysočina
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Podpůrná opatření prvního stupně
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Náměty pro činnost Národního fóra
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Univerzitní město Olomouc
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Klíčová témata projektu
Ing. Eva Hodboďová 12. prosince 2013
Program celoživotního učení Comenius
Organizační struktura
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Implementace krajského akčního plánu Ing. Tereza Balousová, MBA
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
SITUACE NA TRHU PRÁCE JIŘÍ KOLÁŘ,
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Akční plán - plánované společné aktivity
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Inovace VOV informace o projektu
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
5. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Systémové řešení – Motivace a vzdělávání pedagogů aktivita Společně na trhu práce CZ /0.0/0.0/16_034/
Transkript prezentace:

KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Ing. Libor Ondra 7. 4. 2017

Ing. Kateřina Lichtenberková Výchova k podnikavosti Mgr. Ivana Češková PIK ve Světě techniky Ostrava Ing. Eva Kazdová PIK na OA a VOŠ sociální, Ostrava – Mariánské Hory

Analýza potřeb ve školách SOU, SOŠ a VOŠ zdůrazňují především důležitost podpory odborného vzdělávání a spolupráci se zaměstnavateli. Ve srovnání s ostatními oblastmi kladou tyto školy důraz také na rozvoj infrastruktury školy a podporu kompetencí k podnikavosti – SOU a SOŠ také dále zdůrazňují důležitost polytechnického vzdělávání. V případě gymnázií je kladen důraz zejména na rozvoj infrastruktury školy, podporu kompetencí k podnikavosti, rozvoj polytechnického vzdělávání a ve srovnání s celokrajskými výsledky také na rozvoj kariérového poradenství. Konzervatoře kladou v rámci sledovaných oblastí důraz na podporu kompetencí k podnikavosti, spolupráci se zaměstnavateli a také na rozvoj dalšího vzdělávání na školách.

Analýza potřeb ve školách

Analýza potřeb ve školách Základní úroveň – podpora kompetencí k podnikavosti probíhá na informativní bázi, škola tuto oblast podporuje tak, jak je zadáno v RVP Mírně pokročilá úroveň – podpora kompetencí k podnikavosti probíhá pouze v podobě dílčích aktivit, bez celkové strategie (zapojení do projektů ESF, mezinárodních programů Leonardo Da Vinci, využití těchto zkušeností bez celkové koncepce) Pokročilá úroveň – systematický a aktivní rozvoj podpory kompetencí k podnikavosti (škola spolupracuje s celorepublikovými iniciativami na podporu podnikavosti – CEFIF, spoluúčast na projektech na celostátní nebo krajské úrovni, pravidelné využívání informací a podnětů k rozvoji oblasti) Nejvyšší úroveň – systematický rozvoj podpory kompetencí k podnikavosti je jednou z priorit školy, pro oblast je vyčleněn pracovník školy, který se o aktivity podporující podnikavost a koordinaci učitelů a je doplňován dalšími dílčími aktivitami (projektové dny, konzultace a exkurze, aktivní zapojení žáků do vedení vyučování, kooperace s podnikateli z okolí)

84 77 74 71 71 57 56 54 51 45 44 43 43 39 21

Aktuální situace ve školách: jaké aktivity realizujete ve školách? jaké aktivity nerealizujete ve školách a proč (viz další snímek)? k jakým aktivitám byste uvítaly lektory či úspěšné realizátory?

88 68 67 52 45 45 42 22 15 9 3 11

104 91 87 79 75 53 49 49 48 46 44 39 28 2

KAP MSK – Návrh řešení Dílčí cíl A 1.1 Podpořit praktické aktivity žáků zaměřené na rozvíjení podnikavosti, tvořivosti a samostatnosti Alespoň 60 % středních či vyšších odborných škol zrealizuje alespoň dvě praktické aktivity, které povedou k rozvoji kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě. Těmito aktivitami je myšleno především badatelské vzdělávání, projektové vyučování, žákovské projekty, odborně zaměřené soutěže, dny otevřených dveří pro děti z MŠ a žáky ZŠ, sportovní dny, akademie školy, výstavy, zapojení do projektů, které jsou vyhlašovány např. městskými obvody, odborné exkurze uspořádané samotnými žáky ve spolupráci s pedagogy apod.

KAP MSK – Návrh řešení Dílčí cíl A 1.2 Vzdělávání pedagogických pracovníků k efektivnímu rozvoji kompetencí žáků i účastníků aktivit v rámci celoživotního učení Alespoň 25 % středních či vyšších odborných škol vyšle své pedagogické pracovníky na vzdělávání se zaměřením na efektivní rozvoj kompetencí žáků či účastníků aktivit v rámci celoživotního učení, a to včetně stáží, konferencí, pracovních pobytů, výměnných pobytů ve školách, firmách a v neziskových subjektech. Důraz bude kladen na nové znalosti učitelů ohledně podnikatelského prostředí, jejich motivaci a změnu myšlení, získání nových znalostí a dovedností v oblasti tvořivé práce s žáky a studenty, přizpůsobení metod výuky moderním tendencím, posílení komunikačních a prezentačních schopností učitelů, využití know-how a zkušeností organizací aktivních v oblasti podnikatelského vzdělávání.

KAP MSK – Návrh řešení Dílčí cíl A 1.3 Podpořit rozvoj podnětného, kreativitu stimulujícího prostředí ve školách Alespoň 10 středních či vyšších odborných škol zrealizuje projekt na zlepšení vybavení či modernizaci prostor (stavební úpravy a rekonstrukce) pro výuku.

Děkuji za pozornost