Střední východ Bahrajn Irák, Írán Jemen Katar Kuvajt Omán

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Mekka a medina Hudba.
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Persie a muslimský svět
Opec.
STŘEDNÍ VÝCHOD.
SEVERNÍ AFRIKA.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
ASIE.
Jihozápadní Asie.
Islám, ropa, oblast napětí
Islám Arabové.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Arabská říše Islám.
RISK Náboženství.
Islám, ropa, oblast napětí
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
VY_52_INOVACE_03/2/9_ZEMĚPIS
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Perský záliv, nazývaný též Arabský km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Náboženství - islám Název školy
Rozšíření Islámu v dnešní době
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI16 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
Ohnisko napětí současného světa
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Islámské umění.
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Střední východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
OPEC Jáchym Král. Co je to OPEC? OPEC z angl. Organization of the Petroleum Exporting Countries Česky Organizace zemí vyvážejících ropu Mezivládní organizace.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_JIHOZÁPADNÍ ASIE TEMA: ZEMĚPIS.
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Nejlidnatější světadíl
BLÍZKÝ A STŘEDNÍ VÝCHOD
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
Vypracoval: Viktor Andrianov
Základní škola, Hradec Králové
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
VY_32_INOVACE_
Dělení Blízký východ Země Arabského poloostrova Mezopotámské státy.
VY_32_INOVACE_141_Jihozápadní Asie
Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Tématický celek: Regiony světa – Asie
Kuvajt
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Střední východ Bahrajn Irák, Írán Jemen Katar Kuvajt Omán Saúdská Arábie Spojené arabské emiráty

Historie Oblast, kde ve starověku vznikly nejstarší civilizace Ur Persepolis Oblast, kde ve starověku vznikly nejstarší civilizace Sumer, Babylonie, Persie (Írán), … Oblast, kde poprvé vzniklo zemědělství

Státní zřízení a běžný život (1/2) Většina zemí Středního východu jsou absolutistické monarchie (tzn. vládce má téměř neomezenou moc), ve kterých vládnou sultáni, šejkové či emíři. Jejich rodiny bohatnou těžbou a prodejem ropy. Občané těchto zemí jsou velmi zvýhodňování oproti cizincům, kteří sem přicházejí za prací zejména z Indie. Významnou roli zde hraje náboženství – islám. Např. v Saúdské Arábii dodnes ženy nesmí řídit auto.

Státní zřízení a běžný život (2/2) Jemen a Omán patří mezi chudé státy Současný Irák zdevastovaný válkou nabízí ohromné množství starověkých památek, ale bezpečnostní situace v zemi turistům neumožňuje jejich návštěvu. Salmán bin Abd al-Azíz, král Saúdské Arábie

Známé symboly Perské koberce jsou tradičním výrobkem a oblíbeným suvenýrem. Velbloud je původně chovaným zvířetem pro dopravu břemen, vlnu, mléko a někdy i maso. Běžné jsou velbloudí dostihy.

Život v poušti V pouštích lidé žijí jen tam, kde se nachází voda, v oázách. Domy zde mají malá okna, která uvnitř udržují nižší teplotu. Oáza Liwa ve Spojených arabských emirátech

Životní postoj beduínů Beduíni Beduíni jsou příslušníci arabských nomádských (kočovných) kmenů obývajících pouště. Životní postoj beduínů „Já proti mému bratrovi, já a moji bratři proti našim bratrancům, já, moji bratři a naši bratranci proti celému světu.“

Voda v poušti Na Arabském poloostrově se téměř nevyskytují řeky. Většina jich existuje jen v podobě vádí – občasných vodních toků, kterými protéká voda jen po vzácném a vydatném dešti.

Voda Pro celý region je typický nedostatek pitné vody. Často se získává odsolováním mořské vody Odsolování je náročné na energii, a proto si ho mohou dovolit jen bohaté státy. Na Středním východě získávají energii zejména spalováním ropy.

Ropa a zemní plyn Ropa a zemní plyn tvoří hlavní bohatství regionu Na obrázcích je těžební zařízení a hořící vrt v Kuvajtu během války v letech 1990–1991

OPEC OPEC – Organizace zemí vyvážejících ropu Ovlivňuje množství a cenu těžené ropy. Kontroluje 75 % světových zásob ropy. Zajišťuje třetinu světové produkce ropy. Sídlí ve Vídni. Většina států Středního východu je členem tohoto sdružení.

Islám Druhé nejrozšířenější náboženství vzniklo právě na Středním východě. Nacházejí se zde dvě nejposvátnější města islámu: Mekka a Medina Každý muslim musí vykonat pouť do Mekky, pokud mu v tom nebrání nedostatek peněz nebo zdravotní potíže. Mešita je stavba, ve které muslimové uctívají Alláha. Obvykle má jeden nebo více minaretů – štíhlých věží, ze kterých se svolávají věřící k modlitbám.

Mešita al-Masdžid al-Haram v Mekce Mešita má devět minaretů. Krychlová stavba uprostřed se jmenuje Ka'ba – nejposvátnější místo islámu postavené prorokem Abrahámem. Uvnitř je ukryt kámen údajně meteoritického původu.

Arabština (1/2) Arabština používá vlastní písmo, které se píše zprava doleva Obvykle se nepíší samohlásky V pravé části snímku je ukázka a přepis Šahády. Jejím upřímným vyslovením se člověk stane muslimem. „Lá iláha illálláhi wa Muhammadun rasúlulláhi.“ „Není božstva kromě Boha a Muhammad je jeho Prorok.“

Arabština (2/2) Z arabštiny pochází některá česká slova, např: Bazar Ze slova bazaar – trh, tržiště. Káva Pochází z výrazu qahwah, který znamená síla. Velké plantáže kávovníku se nachází v Jemenu. Karavana Karavana je skupina lidí obvykle doprovázená zvířaty, která putuje většinou za obchodem krajinou.

Budoucnost Řada zemí si uvědomuje, že ropa jednou dojde a začíná rozvíjet např. cestovní ruch. Hotely v Dubaji patří mezi nejluxusnější a nejdražší na světě. Rozvoj Dubaje od roku 1990