TALNET, SPN A UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí (prezentace člena) Mgr.S.Sýkorová,CSc. VÚRV Praha, Oddělení šlechtitelských metod.
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
LAO - průmyslové systémy s.r.o.
Projekty řešené Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Seminář k problematice spolupráce v OP VK
Doktorské studium na AF
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i. Setkání ředitelů fakultních škol PřF UP Mgr. Jan Bartoš, Ph.D.
Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Studijní obor Informační a automatizační technika www. fsid. cvut
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky.
Molekulární biotechnologie
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Evropská výstavy patentů a vynálezů Konaná u příležitosti Průmyslového veletrhu Ostrava 24. –
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Zvyšování znalostí v oblasti nových diagnostických metod a biotechnologií Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, 6. prosince.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Povrchová modifikace materiálů vodivými polymery Поверхностная модификация материалов проводящими полимерами Návrh projektu dvoustranné spolupráce v rámci.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
10. krajské setkání metodiků Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/

Doktorské studium na AF
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Vilniuská univerzita Vilniaus universitetas 26. května – 15. června 2015 stáž v projektu Okna vědy dokořán Michaela Uchočová Hinc itur ad astra.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Dr. Ing. Petr Kubečka, 17. prosince 2014, Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci, Šlechtitelů 813/ Olomouc,
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Perspektivy spolupráce ÚZS UJEP a KZ ve vědě a výzkumu Miroslav Tichý Ústav zdravotnických studií Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze špičková, otevřená, přátelská.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
2015 – uzavření smlouvy o spolupráci ve výzkumu a vzdělávání
„Příroda“ v roce 2016.
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Spolupráce Akademie věd ČR a Technologického centra AV ČR
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
Ostravská univerzita (1991 → )
elektrotechnických měření
v oblasti biomedicínské a klinické techniky na Dnech otevřených dveří
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Vedoucí priority: Prof. RNDr Jaroslav Drobník
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
T-expedice a kurzy NVD Mgr. Pavel Rušar.
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Studijní obor Fyzioterapie
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
ČISOK a česko – izraelská spolupráce v oblasti inovací
Transkript prezentace:

TALNET, SPN A UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Mgr. Pavel Rušar

Počátek spolupráce 1. OSLOVENÍ UNIVERZITY Prof. J. Miller, rektor Koordinátor spolupráce (Prof. Josef Molnár) REALIZAČNÍ TÝMY Děkani fakult, ředitelé výzkumných center a) aby věděli b) aby „jmenovali“ PLÁN: Zkusíme několik jednodenních exkurzí a pokud bude spolupráce vyhovovat pak Zimní soustředění na půdě Univerzity, pokud dále bude vše OK – setkání s koordinátorem (a tak trochu brainstorming)

Vědecko-výzkumná centra Univerzity Palackého v Olomouci Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) při Přírodovědecké fakultě UP Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) při Přírodovědecké fakultě UP Ústav molekulární a translační medicíny – BIOMEDREG (ÚMTM – Biomedreg) při Lékařské fakultě UP

RCPTM (nanotechnologie) Vývoj hich-tech technologií Transfer technologií do medicínské, průmyslové a environmentální praxe Výzkum v oblasti nanočástic oxidu kovů, uhlíkatých nanostruktur, nanočástic kovů pro antimikrobilní technologie a další Vývoj v oblasti přístrojové techniky v optice a analytické chemii

Centrum regionu Haná (biotechno) Společný projekt Univerzity Palackého, Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby Výzkumné programy se věnují např. rostlinné a proteinové biotechnologii, novým materiálům a metodám souvisejícím se šlechtěním rostlin, fytofarmakům a genetice Světoznámí vědci (prof. Doležel např.) - přečtení genomu pšenice, úspěch oceněný mezinárodně, může přispět k omezení hladomorů v různých částech světa

BIOMEDREG Ústav při lékařské fakultě, spolupráce s fakultní nemocnicí, VŠCHT, Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR a dalšími institucemi Základem je molekulárně orientovaný základní a translační biomedicínský výzkum, činnost se týká zejména hledání molekulárních příčin nemocí, medicinální chemie, problematiky biomarkerů, farmakologie a toxikologie Dochází zde k výzkumné činnosti v oblastí nemocí jako je rakovina, malárie, nemoci způsobené virem HIV a dalšími virovými onemocněními

Výsledky center Dle publikací v databázi Web of Science je RCTPM druhé nejvýkonnější vědecko-výzkumné centrum (takřka tisíc publikací) z nově založených a to po brněnském CEITEC (téměř šestnáctset), přičemž CEITEK byl ovšem 10x dražší a náklady jeho provozu jsou nesrovnatelně vyšší BIOMEDREG obsadil první příčku co do počtu patentů (pětkrát levnější než CEITEC) CRH je čtvrtým centrem co do počtu citací výsledných prací ve vědeckých časopisech, před ním jsou jen obě olomoucká centra a CEITEC Centra se řadí mezi úspěšná, výzkum je excelentní

Exkurze na RCPTM

Reakce např. Následně jsme si pomocí laserového ukazovátka potvrdili, že se opravdu jedná o disperzi s nanočásticemi. Při průchodu laserového paprsku jsme mohli pozorovat Tyndallův kužel. Kvalitu disperzí jsme si ověřovali přístrojem využívajícím dynamický rozptyl světla. Pracovala jsem s Aňou – první disperze se nám velice povedla, u druhé nevíme a třetí byla pro další účely naprosto nepoužitelná. Odpoledne jsme prováděli experimenty s tekutým dusíkem. Byl nám demonstrován pozitivní vliv nanočástic na supravodivost látek, který se projevuje zvýšením teploty, od které se látka stává supravodivá (cca z 78K na 90K). Celkově vzato se mi na exkurzi velmi líbilo. Pozitivně hodnotím i ochotu zaměstnanců RCPTM s námi diskutovat o problematikách tohoto oboru. Asi jediným záporem této exkurze byla délka – na takovýchto pracovištích je mnohem víc zajímavých věcí, tudíž (příště) bych se klidně zdržel déle.

Exkurze na BIOMEDREG

Reakce např. v ÚMTM se zdálo, že vše běží při obvyklém provozu. V průběhu procházení laboratořemi nebylo výjimkou spatřit při práci jak zaměstnance, tak studenty – to působilo velice autenticky. Rovněž byla nalezena adekvátní míra odbornosti, což bylo ostatně poznat již v přípravě. Předložený výukový materiál měl přijatelný rozsah, pojednával o všem podstatném pro exkurzi, navíc byl velice dobře pochopitelný a přesto odborný. Tohoto se pak přidrželi také během prezenční části, ve které byla v průběhu každého bloku velice dobře srozumitelná teoretická stránka věci (v případě nejasností nebyl problém se doptat) a nikdy nechyběla část praktická, ať už se jednalo o pozorování mikroskopem, práci s automatickými pipetami či chemikáliemi. Bylo tak možno zeptat se jak na záležitosti dotýkající se jak výzkumu, tak třeba na vhodné obory na VŠ, má-li student zájem o medicínský výzkum. Všichni lidé, kteří měli některý z bloků na starosti, působili velice pozitivně – znatelné to bylo v nadšení, se kterým hovořili o výzkumu, i v ochotě odpovídat na otázky účastníků exkurze, ke kterým nepřistupovali jako k dětem, což nás velice potěšilo. tudíž je možné, že tato akce může být pro některé taktéž motivací pro případné studium na UP, která se tak nesporně předvádí v tom nejlepším světle.

V nejlepším přestat? Ani náhodou. V lednu se ve spolupráci s UP uskuteční dvě další akce, jednak je pro některé (i) humanitně zaměřené zájemce připravena historická exkurze STUDENÁ EXKURZE a to formou LARP (edukační role playing), a jednak do Olomouce zamíří Talnet na celé zimní soustředění.

Univerzita a SPN, počátek spolupráce Základní požadavky, pedagogická zkušenost, výzkumná zkušenost Koordinátor spolupráce DOKTORAND V OBORU BIOCHEMIE DOKTORANDKA V OBORU BUNĚČNÁ BIOLOGIE ODBORNÝ ASISTENT – GEOGRAFIE A EKOLOGIE ASISTENT V OBORU CHEMIE DOKTORAND V OBORU MUZIKOLOGIE AD. Pedagogicko-badatelské projekty týkající se jejich oborů, důraz na multidisciplinaritu, metodologii a motivaci, vzorem částečně T-expedice

Mgr. Pavel Rušar (Pavel.Rusar@gmail.com) Děkuji za pozornost