DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
EVROPA PO ZÁMOŘSKÝCH OBJEVECH
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze školám
PRAVĚK.
Doba laténská ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Neolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
V čem si myslíš, že byl bronz pro lidi užitečný? video
Hrnčířství Jedna z nejstarších lidských technologií
zpracovaný v rámci projektu
Eneolit = Chalkolit Eneolit- (pozdní doba kamenná), doba měděná; dokončen přechod k patriarchátu; zvyšuje se zemědělská produkce změna budování sídel-
Doba bronzová ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
POZDNÍ DOBA KAMENNÁ Mgr. Lenka Venclová 2009.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012
tisíciletí př. n. l tisíciletí př. n. l. vznik sousedských občin - z menších rodových vesnic vznikali velké osady (i několik stovek obyvatel)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Doba bronzová v Čechách
Eneolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Starověk (poznatky čerpáme nejen z hmotných pramenů, ale i s …..
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Doba halštatská ve světě
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Eneolit - úvod Název školy
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Doba bronzová (2500 – 750 př.n.l) Vypracovala: Katka Bobčíková.
Etruskové a založení Říma
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název:
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV:Pravěk TÉMATICKÝ CELEK:Nejstarší civilizace,
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
Pro 2.ročník ZŠ, vytvořeno : březen 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_01_Informace.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Doba bronzová  Šablona: III/2  Číslo: 69  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“
ŽIVOT V DOBĚ BRONZOVÉ Tavení rud se zdokonalilo objevením složitějších postupů. Tento objev umožnil získávat měď a cín z méně hodnotných rud. Dobu bronzovou.
VY _12_INOVACE_D.6.05 DĚLENÍ PRAVĚKU – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 11. září 2012 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zbraně kultury lidu popelnicových polí
Městské muzeum.
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Zpracovatelé kovů Uč. str
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Keramika období laténského
Doba bronzová VY_32_INOVACE_D
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ.
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Transkript prezentace:

DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté se ukázalo, že se při teplotě1084OC měď stává tvárnější než hrnčířská hlína, mění se v těžkou tekutinu a přijme podobu jakékoli formy, do níž je nalita. Po vychladnutí se dá lehce brousit. Po objevu tavící pece už vedla cesta přímo k bronzu. Tavba bronzu se objevuje v Mezopotámii a Anatólii na začátku 3. tisíciletí př. n. l. Výroba bronzu se postupně šířila z Malé Asie do zemí v okolí Středozemního moře a odtud do celé Evropy. Bronzové meče

BRONZ Bronz je slitina dvou kovů. Nejprve se k mědi přidával arzén, později se ustálil cín. Cín zvyšuje tvrdost mědi a současně snižuje bod tání. Dnes víme, že už 0,5% cínu zvýší tvrdost mědi 4x, 10% cínu 8x. Tavba probíhala v jednoduchých otevřených výhních. Specialista před tavbou zhotovil hliněnou nebo kamennou dvoudílnou formu, do které potom vlil roztavený materiál. Roztavený bronz je mnohem tekutější než měď, má nižší tavící teplotu a tuhne pomaleji. Bronz je také mnohem tvrdší než měď a je tedy lepším materiálem k výrobě nástrojů a zbraní. Konečně se našla slitina, která mohla zpochybnit nadvládu pazourku – nastala doba bronzová. Poznatky v tavbě byly tajemnější než poznatky uplatňované v zemědělství nebo hrnčířství. Nezasvěceným lidem muselo kovolijectví připadat jako cosi zázračného, jako by hutníci byli se spojení s nadpřirozenými silami. Tuto práci od samého počátku vykonávali specialisté, vysoce kvalifikovaní řemeslníci.

Archeologický nález depotu bronzových hřiven BRONZOVÉ HŘIVNY Bronz se stal brzy žádaným a velmi drahým zbožím. Obchodovalo se s výrobky z bronzu např. s bronzovými šperky, zbraněmi nebo nádobím. Často měl ale bronz určený ke směně podobu polotovaru ve formě bronzových hřiven. Úplně první hřivny měly podobu nákrčníku. Hřivny se později staly platidlem, zprvu představovaly surovinu, základ k výrobě bronzových předmětů. Mívaly shodnou váhu, zpravidla půl libry (20 dkg). Archeologický nález depotu bronzových hřiven

Vynález bronzu umožnil lidem vyrábět dokonalejší nástroje Vynález bronzu umožnil lidem vyrábět dokonalejší nástroje. Zvýšil účinnost jejich práce. Většina lidí stále používala kamenné nástroje . Bronz byl vzácnou slitinou kovů, již se také platilo. Zdá se, že po dávných šamanech a po prvních rodových náčelnících se v době bronzové vydělila ze společnosti privilegovaná vrstva řemeslníků – specialistů, kteří svoji práci obklopili tajemstvím a magickými obřady.

LITERATURA MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis I. díl: Pravěk a starověk pro základní školy. 1. vyd. Praha: Práce, 1995. ISBN 80-208-0337-8. HORA, Petr. Toulky českou minulostí: První díl. 1. vyd. Praha: Práce, 1985. ISBN 24-052-85. FAGAN, Brian M. Sedmdesát velkých vynálezů starověku. 1. vyd. Praha: Slovart, 2005. ISBN 80-7209-704-0. KOLEKTIV AUTORŮ. Dějepis 6: Učebnice pro základní školy a pro víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007. ISBN 978-80-7238-208-08. ZDROJE OBRÁZKŮ [15.10.2012] Bronzové meče http://images.google.com/search?as_q=me%C4%8D&tbs=sur:fmc&biw=967&bih=472&sei=eCKpUPrLCIOn0QXLrYGwDw&tbm=isch [15.10.2012] Archeologický nález depotu bronzových hřiven http://images.google.com/imgres?q=h%C5%99ivna&hl=cs&biw=967&bih=472&tbs=sur:fmc&tbm=isch&imgrefurl=http://www.nm.cz/old/hm/sal_3-2.htm&tbnid=fLtXMzvgcHthEM&docid=a-E7SwjJKMNxoM&ved=0CE4QhRYoAA&ei=3CGpUJCzHMuW0QWDjoD4Bw&dur=NaN&dur=NaN