Zuzana Teplíková , Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Citační software a jeho využití při studiu Bibliotheca academica 2013, 30.– Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně Martin Krčál
Advertisements

Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Citace, citování Plagiátorství
3MA381 – Manažerská informatika Lucie Bjačková. Co je to LaTeX?  Systém určený k sazbě vědeckých a matematických dokumentů  Postaven na typografickém.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM KURZ PRO UŽIVATELE KNIHOVNY JABOK,
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Citační software základní funkce citačního SW, ukázky Martin Krčál
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Citace textů Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Informační a komunikační technologie PDF Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník: 4.
Kobelka Tomáš. 2/10 Jak na to? 3/10 Tvorba pramenů.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Pavel Dušánek. ● 1999 – SUN kupuje StarDivision ● 2000 – otevření kódu StarOffice -> vznik projektu OpenOffice.org ● 2002 – OpenOffice.org 1.0 ● 2004.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 10. prosince Bibliografické citace a citační software.
Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT 2010
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Využití citačních databází při psaní odborného textu.
Školák.cz Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě. Autoři: Jiří Hon a Lukáš Helebrandt.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Uživatelský software 1./2 A4 kabinet Aut – suterén / 15 cvičení (4 témata) - na konci.
Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Březen 2011.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Knihovny, katalogy, nástroje na správu zdrojů a citací. Přednáška k úvodu do metodiky studia naVOŠ Jabok, 24. Září 2010.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Dlouhodobá praktická maturitní práce
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Textový editor Lada Juráňová.
Citační manažery Olomouc
Cvičení 3 Microsoft Word
Ústřední knihovna FSS MU Závěrečné práce – část II. - Jak citovat
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Styly citací a referencí pro závěrečné práce a publikace
Citační a bibliografické databáze:
hledat organizovat citovat
služby pro knihovny a vzdělávací instituce
Informační zdroje v přírodních vědách
Pravidla citování v absolventské práci
Problematika citování
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Microsoft office - Seznámení Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Zuzana Teplíková 9.11. 2016, Praha Citační manažery Zuzana Teplíková 9.11. 2016, Praha

Citační problematika a plagiátorství (shrnutí) Proč citujeme? Co citujeme? Co NEcitujeme? Plagiátorství a jeho druhy Citační styly (norma ČSN ISO 690)

Správně ocitovaný „citační čaj“ 

Citační software význam a druhy CS Soubor nástrojů usnadňující tvorbu bibliografických citací a samotný proces citování při psaní odborné práce. 3 skupiny  generátory citací  citační manažery (placené x volně dostupné)  další nástroje (citace v katalogu)

Generátory citací rychlé generování citace Jednorázové vytvoření citace některých druhů dokumentů (např. na základě názvu, autora, ISBN, DOI) VÝHODY x NEVÝHODY rychlé generování citace neuložitelné, pouze kopírovatelné, jednorázovost  zdarma Generátor na www.citace.com (ČSN ISO 690) Citation Machine http://www.citationmachine.net/ (MLA, APA, Chicago, Turabian)

Generátory citací

Citační manažery Citační nástroj, který umožňuje komplexní správu citací včetně automatického generování bibliografických citací nebo jejich importu z externích zdrojů, uchovávání poznámek i plných textů. Umožňuje tvorbu citací v mnoha citačních stylech i export citací v různých formátech (pdf, MS Word, RIS… apod.) Často doplněny doplňkovými externími nástroji (textové editory, doplňky do internetových prohlížečů)

Citační manažer Citace PRO

Citace v katalogu knihovny Doplňkový nástroj Různé citační styly Správnost citací závisí na kvalitě metadat z katalogu Možnost kopírování nebo přímý import do manažeru Volně dostupné z katalogu i pro neregistrované uživatele dané knihovny

Citace v katalogu knihovny

Citační manažery Na co je třeba myslet? Nedokonalé  pouze usnadňují práci s citacemi Základní znalost citační problematiky NEZBYTNOST (i při použití manažeru) NA CO MYSLET? Např: ISBN v ČR až po roce 1989 (neexistuje  neuvedeme  citace je OK) Ilustrátor, překladatel,… příjmení psáno velkými tiskacími písmeny jako autor (Ilustrovala Helena ZMATLÍKOVÁ) Místo vydání v 1. pádě (Brno, Praha, Blansko,..) Vydavatelství – neuvádíme s.r.o., a.s., Ltd., apod. Edice je povinná, pokud existuje Dohledaný údaj z jiného zdroje, či odhadovaný údaj nebo oprava  uvedeme v [2016]

Citační manažery

Citační manažery

Citační manažery Zahraniční X české Volně dostupné x placené

Citační manažer Citace PRO praktická cvičení

Shrnutí Jaké druhy citačního software znáte? Co jsou citační manažery a k čemu slouží? Jaký je rozdíl mezi generátorem citací a citačním manažerem? Co jsou citace v katalogu? Jaké doplňky lze využít k manažeru Citace PRO? Jaké další citační manažery znáte?

Dotazy???

Děkuji za pozornost  Zuzana Teplíková Citace.com, s.r.o. Lidická 700/19, 602 00 Brno e-mail: zuzana.teplikova@citace.com