Humanitární pomoc - HZS ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ informace pro starosty obcí Plzeňského kraje 2011
Advertisements

Integrovaný záchranný systém
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Současný stav přípravy kontaktních míst záchranného systému v oblasti muzeí, archivů, knihoven a památkové péče Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc,
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Nouzové přežití obyvatelstva
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Setkání v rámci projektu Grundtvig, založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací -patří pod Diecézní charitu Litoměřice, je členem.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Letecká záchranná služba
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových situacích Mgr. Lucie Balarinová Členka ÚPZJ ČČK ČESKÝ ČERVENÝ KŘÍŽ ČLEN.
MONIS Monitorovací služby veřejné správy ČR
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
MV-generální ředitelství HZS ČR tisková konference 31. ledna 2011
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
S y s t é m hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí (ORP) Odbor koncepce a koordinace hospodářských opatření Praha 2011.
Představení cvičení „ZÓNA 2013“. Hasičský záchranný sbor ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba.
Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, ŽOFÍNSKÉ FÓRUM - Praha,18.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
HUMANITÁRNÍ POMOC Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.. Obsah prezentace 1. Definice a právní předpisy 2. Zásady postupu HZS krajů při organizování humanitární.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
1. CENTRUM HUMANITÁRNÍ POMOCI ČESKÁ KAMENICE Adresa centraKontaktní spojeníSouřadnice: GPSProvozní doba Požární stanice HZS V zahrádkách Česká.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
MO. Historie, vznik útvaru Úkoly a zaměření útvaru Organizační struktura Fotogalerie Prezentace Záchranného útvaru HZS ČR Síly a prostředky pro IZS Výcvikové.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
MV-generální ředitelství HZS ČR tisková konference 24. ledna 2012.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
Řešení mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového řízení 1 Školení starostů obcí.
Plk. Mgr. Lukáš Kmec, MBA.  k  delimitací 157. zpr AČR pod HZS ČR  na základě Zákona č. 260/2008 Sb.  k vznik ZR Zbiroh  k.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje) plk. Ing. Antonín Krömer (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Humanitární pomoc a soukromý sektor
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Setkání s dopravci, Praha, 25. a
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Jednotky požární ochrany
Představení cvičení „ZÓNA 2013“
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Humanitární pomoc - HZS ČR

Připravenost pro poskytování pomoci Mezinárodně nahlášené odřady (moduly) USAR Velkokapacitní čerpání Předsunutá zdravotnická jednotka CBRN WASAR (FRB) Ad hoc vytvářené odřady požární, povodňový, chemický, speciální (opěrné body) Materiál Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR Školení styční důstojníci a experti

Časový průběh vyslání HP Prvotní informace ústřední orgány státní správy ČR (MZV, OPIS MV-GŘ HZS ČR a MO) obdrží prvotní informaci prostřednictvím např.: zastupitelských úřadů, VGHMÚř Dobruška, GDACS, zprávy, internet, států vyžadujících pomoc, atd. Žádost postiženého státu Prostřednictvím EU (ERCC - středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události), NATO (EADRCC – Euroatlantické středisko pro odezvu na katastrofy), zastupitelských úřadů ČR v postižených zemích

Rozhodovací proces Rozhodnutí Ústřední orgány státní správy mezi sebou informace konzultují a vyhodnocují Možnost vyslání týmů nebo dostupnost materiálu Finanční zabezpečení Rozhodnutí Po vyhodnocení jsou informováni ministři vnitra a zahraničních věci, s žádostí o rozhodnutí Je – li událost mimo EU nebo v EU - Kompetence MZV , MV

Nabídka ČR postiženému státu Aktivace předurčených sil a prostředků Akceptace nabídky postiženým státem Záchranné týmy - 6 – 10 hodin do odjezdu Realizace Termín a místo doručení materiálu, příjezd záchranné jednotky (DGCP, Ambasády) Plán cesty záchranná jednotka nebo materiální pomoc jsou přepravovány na místo určení

Skladovací a opravárenské zařízení HZS ČR

Úkoly v rámci humanitární pomoci skladuje a udržuje centrální zásoby materiálu pro ochranu a nouzové přežití obyvatelstva, záchranné a likvidační práce, při vzniku havárií, krizových situací nebo živelních pohrom, plní úkoly Národní základny humanitární pomoci – přijímá, třídí a skladuje poskytnutou věcnou humanitární pomoc, skladuje ji a expeduje na místo určení v ČR nebo do zahraničí

Centrální zásoby GŘ HZS ČR ( CZ ) - zásoby pro nouzové přežití obyvatelstva - zásoby pro záchranné, likvidační a obnovovací práce - zásoby pro ochranu obyvatelstva - zásoby speciálního charakteru Pohotovostní zásoby SSHR

Skladovací kapacity Celkové skladovací kapacity – 81 000 metrů čtverečných. Vyčleněno ve prospěch HZS krajů - 20 % skladových prostor - cca 13 600 m Vyčleněno pro ostatní subjekty (SSHR,ZS MV,MZ, PČR - 10 % - cca 7 800 m Hodnota majetku - movitý - 1,35 mld. Kč Celkem pro mimořádné a krizové situace - 788,909 mil.Kč

Národní základna humanitární pomoci Zbiroh Z operačního programu EU – 2010 Úloha NZHP : zabezpečovat svojí kapacitou humanitární pomoc pro ČR i další státy. příjem materiálu jako humanitární pomoc pro ČR a jeho následná distribuce do postižených oblastí výdej materiálu z předem připravených normativů materiálu jak pro nouzové přežití tak i pro záchranné a likvidační práce. soustřeďování materiálu a věcných prostředků jako humanitární pomoc do zahraničí.

Sortiment a složení materiálu umožňuje nouzové ubytování – 450 osob nouzové vystrojení nouzové zabezpečení stravy poskytnout materiál a věcné prostředky pro odstraňování následků živelných pohrom a katastrof . (protipovodňové pytle, plničky, kondenzační vysoušeče,nářadí na úklid, plachty, sudy, čerpadla)

2015 2016 Záchranářská pomoc: Materiální pomoc: Nepál – Traumatým ČR Ukrajina – přeprava materiálu NNO Maďarsko – velký příliv uprchlíků Slovinsko – velký příliv uprchlíků Chorvatsko – velký příliv uprchlíků Makedonie - velký příliv uprchlíků Expertní pomoc: Nepál – plk. Ing. Miroslav Lukeš Materiální pomoc: Řecko - velký příliv uprchlíků Makedonie - povodně