mák setý: charakteristika a pěstování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Komunální odpadní vody a kaly
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
LIPIDY.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Intenzivní pěstování máku setého
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Pěstování trav na semeno
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Pěstování trav na semeno
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Pěstování trav na semeno
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
MÁKOVITÉ Papaveracea.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Rozdělení olejnin Brukvovité (Brassicaceae) Řepka olejná (Brassica napus var. napus) Řepice (Brassica campestris var. sylvestris) Hořčice bílá (Sinapis.
Potravinářské zbožíznalství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Škrob a výrobky ze škrobu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Biopotraviny.
Výživa.
Potravinářské zbožíznalství
Škrob a výrobky ze škrobu
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

mák setý: charakteristika a pěstování Mák setý (Papaver somniferum L.) plodina pěstovaná tradičně na českém území mák jarní i mák ozimý významný exportní komodita ČR : vysoká jakost semene, vyrovnaná barva, čistota pěstitelsky rentabilní plodina při relativně nízkých vstupech, nutné ale dodržet základní pravidla pěstování: optimální počet produkčních rostlin, nezaplevelení pozemku, nízké ztráty a poškození semen při sklizni a správné zásady manipulace s produkcí (riziko žluknutí semen) sklizeň sklízecími mlátičkami vybavených sítem v bubnu pro drobná semena odrůdy máku: modrosemenné, bělosemenné (používané jako náhrada ořechů), růžovosemenné (spíše zajímavost) lose

Potravinářský mák Mák do potravin: odrůda Papaver somniferum L. – mák setý Největší pěstitelé – Česká republika, Turecko, Tasmánie Výživová hodnota: olej: makové semeno obsahuje 40 až 60%; převažuje kyselina linolová, dále, kys.olejová, palmitová, stearová a také linolenová minerální látky: vápník (až 1 400 mg/100 g), fosfor (ca 850 mg/100 g, hořčík (ca 330 mg/100 g), draslík (700 mg/100 g) kadmium – kontaminant – ale není limit alkaloidy: morfiny 0,3 až 10%; semena obsahují méně než makovice smrtelná dávka = 100 mg/den; narkomani – až 5 g/ den kromě morfinů také alkaloidy kodein a papaverin, ceněné jsou i prázdné makovice – výroba léků Ve 100 g: energie 477 kcal bílkoviny 19,5 g sacharidy 14,8 g tuky 45,8 g vláknina 10,0 g Pěstování: v některých zemích zakázáno, Polsko,Ukrajina – zvláštní povolení, ČR – ohlašovací povinnost pěstování máku nad rozlohu 100m2 (zákon 167/1998Sb.o návykových látkách)

Technický mák Technický mák : vzniká jako odpad při zpracování máku pro farmaceutické účely po oddělení morfinu; cenově se drží pod potravinářským mákem Odrůdy technického máku: - Mák modrosemenný, jarní, nemořený (Major, Malsar, Maraton, Opal) - Mák bělosemenný, jarní, mořený (Albín, Racek, Sokol) - Mák ozimý Zeno Firmy míchají potravinářský a technický mák a vyvážejí za hranice jako „český mák“ (cena nižší než od zemědělců) Zemědělci musí snižovat osevní plochy (nižší odbyt) Vývoz máku vypěstovaného v ČR – až 85%

Technický x potravinářský mák Oseté plochy: 2008 …. 67 000 ha 2012 ….pouze 1/3 plochy (18 300 ha) Technický mák : Náklady na pěstování: - potravinářský mák – 20,-Kč/kg - technický mák - 13 až 17,- Kč/kg (ojediněle 4,- Kč) Jakost: pěstování preferuje odrůdy s vyšším obsahem morfinu Hlavní nedostatek: výrazné snížené senzorické vlastnosti (hořká chuť, pachuť po myšině a zatuchlině))

Technický x potravinářský mák Legislativa: Potravinářský mák: požadavky ve vyhlášce 329/1997 Sb. Pěstování: ohlašovací povinnost – § 29 zák.167/1998 Sb. o návykových látkách Připravuje se: Mze připravuje vyhlášku , stanovující pravidla tak, aby nemohl být v potravinářství používán technický mák. Platnost – předpoklad od ledna 2013; maximální množství morfinů by mělo být stanoveno na 25 mg/ kg Mze chce žádat o ochrannou známku „Český mák“ v Bruselu

Technický x potravinářský mák http://www.apic-ak.cz/kvalitni-mak-se-micha-s-odpadem.php Největší zpracovatel máku v ČR – Ireks Enzyma s.r.o. na tiskové konferenci za účasti Agrární komory a Sdružení Český mák se pokouší iniciovat urychlenou změnu legislativy http://www.agrokrom.cz/texty/metodiky/radce_hospodare/radce_mak.pdf http://www.sdruzeni.ceskymak.cz