mák setý: charakteristika a pěstování Mák setý (Papaver somniferum L.) plodina pěstovaná tradičně na českém území mák jarní i mák ozimý významný exportní komodita ČR : vysoká jakost semene, vyrovnaná barva, čistota pěstitelsky rentabilní plodina při relativně nízkých vstupech, nutné ale dodržet základní pravidla pěstování: optimální počet produkčních rostlin, nezaplevelení pozemku, nízké ztráty a poškození semen při sklizni a správné zásady manipulace s produkcí (riziko žluknutí semen) sklizeň sklízecími mlátičkami vybavených sítem v bubnu pro drobná semena odrůdy máku: modrosemenné, bělosemenné (používané jako náhrada ořechů), růžovosemenné (spíše zajímavost) lose
Potravinářský mák Mák do potravin: odrůda Papaver somniferum L. – mák setý Největší pěstitelé – Česká republika, Turecko, Tasmánie Výživová hodnota: olej: makové semeno obsahuje 40 až 60%; převažuje kyselina linolová, dále, kys.olejová, palmitová, stearová a také linolenová minerální látky: vápník (až 1 400 mg/100 g), fosfor (ca 850 mg/100 g, hořčík (ca 330 mg/100 g), draslík (700 mg/100 g) kadmium – kontaminant – ale není limit alkaloidy: morfiny 0,3 až 10%; semena obsahují méně než makovice smrtelná dávka = 100 mg/den; narkomani – až 5 g/ den kromě morfinů také alkaloidy kodein a papaverin, ceněné jsou i prázdné makovice – výroba léků Ve 100 g: energie 477 kcal bílkoviny 19,5 g sacharidy 14,8 g tuky 45,8 g vláknina 10,0 g Pěstování: v některých zemích zakázáno, Polsko,Ukrajina – zvláštní povolení, ČR – ohlašovací povinnost pěstování máku nad rozlohu 100m2 (zákon 167/1998Sb.o návykových látkách)
Technický mák Technický mák : vzniká jako odpad při zpracování máku pro farmaceutické účely po oddělení morfinu; cenově se drží pod potravinářským mákem Odrůdy technického máku: - Mák modrosemenný, jarní, nemořený (Major, Malsar, Maraton, Opal) - Mák bělosemenný, jarní, mořený (Albín, Racek, Sokol) - Mák ozimý Zeno Firmy míchají potravinářský a technický mák a vyvážejí za hranice jako „český mák“ (cena nižší než od zemědělců) Zemědělci musí snižovat osevní plochy (nižší odbyt) Vývoz máku vypěstovaného v ČR – až 85%
Technický x potravinářský mák Oseté plochy: 2008 …. 67 000 ha 2012 ….pouze 1/3 plochy (18 300 ha) Technický mák : Náklady na pěstování: - potravinářský mák – 20,-Kč/kg - technický mák - 13 až 17,- Kč/kg (ojediněle 4,- Kč) Jakost: pěstování preferuje odrůdy s vyšším obsahem morfinu Hlavní nedostatek: výrazné snížené senzorické vlastnosti (hořká chuť, pachuť po myšině a zatuchlině))
Technický x potravinářský mák Legislativa: Potravinářský mák: požadavky ve vyhlášce 329/1997 Sb. Pěstování: ohlašovací povinnost – § 29 zák.167/1998 Sb. o návykových látkách Připravuje se: Mze připravuje vyhlášku , stanovující pravidla tak, aby nemohl být v potravinářství používán technický mák. Platnost – předpoklad od ledna 2013; maximální množství morfinů by mělo být stanoveno na 25 mg/ kg Mze chce žádat o ochrannou známku „Český mák“ v Bruselu
Technický x potravinářský mák http://www.apic-ak.cz/kvalitni-mak-se-micha-s-odpadem.php Největší zpracovatel máku v ČR – Ireks Enzyma s.r.o. na tiskové konferenci za účasti Agrární komory a Sdružení Český mák se pokouší iniciovat urychlenou změnu legislativy http://www.agrokrom.cz/texty/metodiky/radce_hospodare/radce_mak.pdf http://www.sdruzeni.ceskymak.cz