Soudobý svět Ekonomický pohled

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
J APONSKÁ EKONOMIKA Poválečný ekonomický zázrak. J APONSKO OBECNĚ Ostrovní stát, 4 hlavní ostrovy Hlavní město: Tokyo Počet obyvatel: 127,4 mil (10.)
Advertisements

SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Vietnam.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Demografie je věda, která se zabývá:
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Důležité ekonomické ukazatele
Světové hospodářství.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Dělení zemí světa podle vyspělosti
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Ekonomické dělení států světa
Makroekonomie a hospodářství
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Stupeň rozvoje států světa
Zpráva o světových investicích 2006 (UNCTAD) KONFERENCE OSN PRO OBCHOD A ROZVOJ (UNCTAD)
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Přírodní a civilizační rizika - 2
Ruská federace x WTO a OECD
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Společenské a hospodářské prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Politické systémy světa
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
CESTOVNÍ RUCH.
Společenské a hospodářské prostředí
Členění států světa podle stupně hospodářského rozvoje
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Írák.
Malta.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Hospodářská pozice EU, USA a Japonska ve světové ekonomice (2001) UkazatelEUUSAJaponskoSvět Teritorium (tis.km2) % světového ukazatele % plochy EU 3 973(3247)
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Hospodářství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
Světové hospodářství.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Ekonomika– národní hospodářství
Hospodářství (ekonomika)
Nejlidnatější světadíl
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Postavení CR v hospodářství
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Ekonomický vývoj ve vyspělých zemích
Mezinárodní ekonomická integrace
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Soudobý svět Ekonomický pohled

Soudobé světové hospodářství národní ekonomiky propojené mezinárodními ekonomickými vztahy mezinárodní obchod zbožím, službami, mezinárodní pohyb kapitálu a pracovních sil, existence mezinárodních a nadnárodních korporací

Struktura světového hospodářství různorodá: SH zahrnuje různé národní ekonomiky. tvořena dvěma segmenty SH: představují: rozvinuté ekonomiky, rozvojové ekonomiky.

Úkol charakterizuj jednotlivé segmenty SH a vymez, čím se konkrétně vyznačují: rozvinuté ekonomiky, rozvojové ekonomiky.

Mění se postavení jednotlivých zemí ve SH oslabuje se ekonomická pozice USA, evropských zemí a Japonska (zemí tzv. G8), roste ekonomická úloha zemí jihovýchodní Asie, Latinské Ameriky, Indie a Číny

Úkol uveď, jak se konkrétně projevuje rostoucí ekonomická úloha zemí jihovýchodní Asie, Latinské Ameriky, Indie a Číny ve SH, uveď, jak se tyto změny dotýkají tebe osobně.

Rozhodující postavení ve SH si stále udržují rozvinuté ekonomiky, USA, Japonsko, Německo, Francie, Velká Británie, Itálie, Kanada, EU, Rusko (pozastaveno členství) (země tzv. G8).

Dynamika ekonomického vývoje se přesouvá do nově se rozvíjejících ekonomik: Číny a Indie, zemí Latinské Ameriky, jihovýchodní Asie a Ruska, vznikají nová ekonomická centra.

Úlohu motoru SH přebírá skupina zemí BRIC: Brazílie, Rusko, Indie, Čína. dynamické ekonomiky s velkým ekonomickým potenciálem.

Čína – ekonomický růst v roce 2006 10,7 % 2007 13,0 % 2008 9,0 % 2007 13,0 % 2008 9,0 % 2009 9,2 % 2010 10,3 % 2011 9,3 % 2012 7,7 % 2013 7,7 % 2014 7,3 % 2015 6,9 % Pramen: Čína svým HDP předstihla Německo a je třetí na světě. Hospodářské noviny. 15.1. 2009. ISSN 0862-9587.

Čína novým tahounem ekonomického růstu světového hospodářství.

Čínské firmy expandují rostou přímé zahraniční investice Číny, cíl: získat znalosti, technologie, zavedené značky.

Čína – podle HDP v USD V roce 2005 (přepočet dle měn.kurzů) na 4. místě na světě: 1. USA, 2. Japonsko, 3. Německo, 4. Čína (předstihla Velkou Británii), 5. Velká Británie. Pramen. Čínská ekonomika. Hospodářské noviny. 26.- 28. 1. 2007. ISSN 0862-9587.

Čína – podle HDP v USD V roce 2007 (přepočet dle měn.kurzů) na 3. místě na světě: 1. USA, 2. Japonsko, 3. Čína (předstihla Německo), 4. Německo, 5. Francie. Pramen: Čína svým HDP předstihla Německo a je třetí na světě. Hospodářské noviny. 15.1. 2009. ISSN 0862-9587.

Čínské hospodářství předstihlo v roce 2011 svou velikostí Japonsko, V roce 2011 HDP Číny 5,88 bilionu USD (v přepočtu podle měnového kurzu), Čína se stala v roce 2011 druhou největší ekonomikou světa (za USA). EKONOM.IHNED.CZ  10.9.2009. Čína vyráží na nákupy.   http://ekonom.ihned.cz/c1-38273640-cina-vyrazi-na-nakupy. Čína vyráží na nákupy. Ekonom, č. 3ž, 10.-16.9. 2009, s. 38. ISSN 1210-0714.

Čína, Indie, Brazílie mají před sebou pravděpodobně období dalšího dynamického rozvoje, ale dosud se stále řadí mezi chudé, rozvojové země (měřeno podle hrubého domácího produktu vytvořeného na jednoho obyvatele). jedná se o lidnaté země s velkou rozlohou a rozdílnou ekonomickou úrovní jednotlivých regionů.

Rozvinuté a rozvojové země

Rozvinuté (vyspělé) země vysoký HDP na hlavu rozvinutá energetika, strojírenský a chemický průmysl, nízká těžba nerostů rozvíjena věda a technika zemědělství druhořadé zaměstnanost ve službách rozvoj cestovního ruchu a dopravy

Otázka: Budou mezi vyspělé země patřit státy Blízkého východu, jejichž bohatství je založeno na vývozu ropy? (Bahrajn, Kuvajt, SAE…) Ne. V těchto zemích nejsou rozvíjeny další složky hospodářství, bohatství je rozloženo nerovnoměrně.

Index lidského rozvoje kromě ekonomiky důležitým ukazatelem vyspělosti státu ILR (HDI) údaje o chudobě, gramotnosti, vzdělání, střední délce života, porodnosti… 1. Norsko, 2. Austrálie, 3. Švýcarsko (28. ČR) 186. Eritrea, 187. Středoafrická republika, 188. Niger (2015)

Rozvojové země (tzv. třetí svět) migrace do měst chudoba, nízká míra vzdělanosti nerozvinutý, hlavně těžký průmysl, znečištění, v rukou zahraničí nefungující státní správa mladá populace, pod 30 let obrovský státní dluh

Test – Soudobý svět - ekonomika