Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Podpora poradců Podpora poradců
Další vzdělávání učitelů v oblasti ICT Aktivity Domu zahraniční spolupráce Pavla Šabatková vedoucí odboru primárního vzdělávání DZS.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Průřezová témata.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Projekt ERNIE Moravská zemská knihovna Mgr. Jan Lidmila.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. KISK FF MU Brno Seminář Olomouc, 4. listopad 2015 Knihovníci a tajemství kurikula aneb RVP, KK a ŠVP.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Šablony OP VVV a podpora nadání
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Aktuální informace o stavu
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Informační gramotnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Název projektu: Ve škole po škole
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Aktuální informace o projektu
Š A B L O N Y II.
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Výzvy OPVVV BUDOVÁNÍ KAPACIT PRO ROZVOJ ŠKOL II a možnosti zapojení knihoven Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické) Sekce veřejných knihoven SKIP 21.4.2017

Cílová skupina žáků Cílová skupina knihovníků a učitelů Možná témata vzdělávacích programů a šablon (kol. P. Mazáčová, L. Nivnická) Cílová skupina žáků Cílová skupina knihovníků a učitelů

Cílová skupina žáků (spolupracuje učitel a knihovník, výuka probíhá spíše v knihovně, možnost také ve škole, je vedena primárně učícím knihovníkem) Zdroje informací a práce s nimi (rozvoj informační gramotnosti) Média tvoří svět kolem nás i svět můj (rozvoj mediální gramotnosti) Internet – kamarád i nepřítel (informační gramotnost, informační bezpečnost, mediální gramotnost Badatelská práce v knihovně (rozvoj kritického myšlení, čtení s porozuměním, informační gramotnosti, celoživotní učení)

Cílová skupina žáků (spolupracuje učitel a knihovník, výuka probíhá spíše v knihovně, možnost také ve škole, je vedena primárně učícím knihovníkem) vzdělávacích programů a šablon Není mi jedno, co se kolem mě děje (kompetence mediální gramotnosti, občanské a politické gramotnosti, informační gramotnosti, kritické čtení) S digitálními technologiemi hra a zároveň učení Vizualizace dat a informací – cesta k lepšímu vzdělávání se (učení se) Umíme číst v dokumentech různých typů? aneb Dokumentová gramotnost Citační gramotnost a etika v práci s informacemi Čtenářská gramotnost????

Cílová skupina učících knihovníků a učitelů (spolupracuje učitel a knihovník, semináře a školení probíhají v knihovně i ve škole, jak na úrovni místní tak v rámci regionu na větších platformách) Příprava programu komplexní práce se zdroji a informacemi – fond knihovny, různé typy zdrojů informací – internet, katalog, tištěné knihy, časopisy, otevřené vzdělávací zdroje apod.; citační gramotnost učitelů Příprava programu kritické myšlení – se zaměřením na pokročilou práci s informacemi, ne pouze čtenářství, spíše rozvoj kritického čtení různých textů s porozuměním Příprava programu média a dítě – rozvoj a posílení mediální gamotnosti dětí na různé věkové i intelektuální úrovni, zárověň posílení mediální gramotnosti učitelů i knihovníků – možnost využít vzdělávacího portálu MEDIAGRAM - http://mediagram.cz/

Cílová skupina učících knihovníků a učitelů (spolupracuje učitel a knihovník, semináře a školení probíhají v knihovně i ve škole, jak na úrovni místní tak v rámci regionu na větších platformách) Příprava programů dokumentová gramotnost – mapy, návody, přihlášky, jízdní řády…, rozvoj kompetencí pro běžný kvalitní život v informační společnosti Příprava programu na rozvoj mezigeneračních formátů čtenářství, předávání tradic, hodnot, mezigenerační program edukace k digitální gramotnosti, místně zakotvenému učení apod. Příprava programu na práci s digitálními vzdělávacími technologiemi – využívání čteček a osobních mobilních zařízení ke čtení a ráci s informacemi, tvorba digitálních objektů a mediálních výstupů, práce se sociálními sítěmi při výuce a komunikaci …

Spolupráce na projektu s UZS UZS – zpracování projektu, management projektu SKIP + knihovny – obsah a realizace projektu Neformální pracovní skupina: Kol. Mazáčová (KISK), Nivnická (KJM), Tauberová (MK Sedlčany), Štěrbová (MKP), Giebisch (SKIP), Richter (NK), Linhartová (SVK Ústí nad Labem), NTK??? Příprava schůzky s UZS a zahájení prací na projektu Kolik knihoven zapojit? – různé velikosti – velikost alokace Na jaká témata a akce se zaměřit?

Kdo má zájem o spolupráci na přípravě projektu Kdo má zájem o spolupráci na přípravě projektu? … Kdo se chce zapojit do projektu? … Na jaká témata, aktivity projekt zaměřit?

Výzvy OPVVV BUDOVÁNÍ KAPACIT PRO ROZVOJ ŠKOL II a možnosti zapojení knihoven Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické) Sekce veřejných knihoven SKIP 21.4.2017