ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
GLOBALIZACE Formování globálního systému Nadnárodní společnosti
Globalizace z různých úhlů dopadu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Marketingové prostředí
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Současné teorie finančních služeb Přednáškový kurs Mgr FFS ZS 2008.
1 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Trh, práva spotřebitele – tržní mechanismus
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_389_Počítačové sítě AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Pozdní moderna / globalizace
Tržní prostředí.
Principy segmentace vnějšího a vnitřního prostředí podniku
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_01.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Michala Holoubková Název materiálu:
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Regionální politika EU v období
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základní škola, Hradec Králové
Globální problémy lidstva
Globalizace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Úvod, základní principy a cíle
Mezinárodní spolupráce
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
GLOBALIZACE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
Mezinárodní ekonomická integrace
GLOBALIZACE.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lucie Imrová NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_11_Globalizace TEMA: Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 15.1.2013

ANOTACE DUM obsahuje výukový materiál k tématu globalizace. Představí studentům její podstatu a oblasti, kde se tento fenomén v dnešní době projevuje. Studenti se aktivně zapojují díky doplňujícím otázkám, pracují se symboly globalizace, provádí komparaci různých charakteristik této problematiky, zamýšlejí se nad jevy, které se týkají přímo jich (např. problematika Facebooku). Materiál je určen k interaktivní výuce.

Globalizace „Když chcete mluvit o Jihu, nemůžete mlčet o Severu”  Nelson Mandela [1]

Obrázky symbolizující globalizaci Proč jsou vybrány právě tyto obrázky? Přiřaďte k obrázkům heslo (vlastnost), které se vám ve spojení s globalizací vybaví. obr.č.1 obr.č.2 obr.č.3

Globální svět Na jaké negativní prvky globalizace tato píseň upozorňuje? Jak konkrétně globalizace ovlivňuje váš život? Obr. 4

Globalizace – co to je? „Globalizace je zintenzivnění celosvětových sociálních vztahů, které spojují vzdálené lokality takovým způsobem, že místní události jsou formovány událostmi dějícími se mnoho mil daleko a naopak.“ (citace definice č.1) „Globalizace je souborem mnoha různorodých procesů, které obsahují ekonomické, technologické, sociální, kulturní a politické aspekty. Tyto procesy jsou vzájemně provázané a navzájem se podmiňují.“ (Citace definice č. 2) „Globalizace způsobuje hospodářskou vzájemnou závislost všech zemí díky zvyšujícímu se objemu a druhům mezinárodních transakcí zboží a služeb, volným mezinárodním tokům kapitálu a rychlejšímu rozsáhlejšímu šíření technologií.“ (citace definice č. 3) Otázky: Která definice je vám nejbližší a proč? Čím se liší?

Rysy globalizace rostoucí propojování světa ve všech oblastech života lidí zvyšování intenzity a rychlosti sociálních výměn (internet, přímé přenosy prostřednictvím satelitů) rozšiřování a zvyšování dosahu sociálních vazeb, činností a vzájemné závislosti (spotřebitelé mají produkty z celého světa, migrace obyvatel) vzájemná propojenost a závislost různých částí světa

Globální rizika problémy, které se nevyřeší na místní úrovni např. přelidnění planety, šíření epidemií, ekologická krize k řešení problémů je nutná globální spolupráce (musí se podílet většina zemí světa) Otázka: Jaké další globální problémy ohrožují náš svět?

Různé dimenze globalizace Znaky globalizace se projevují v různých oblastech života člověka Ekonomická globalizace Globalizace sociální Globalizace kulturní Globalizace politická

Ekonomická globalizace propojování světových trhů, zapojování všech společností do světových ekonomických vazeb aktéři ekonomické globalizace − nadnárodní korporace (společnosti), které jsou schopny působit bez prostorového omezení dochází k růstu těchto společností a jejich spojování (tzv. fúze) ve větší celky Otázka: Jmenujte alespoň tři nadnárodní společnosti.

Sociální globalizace nárůst propojenosti mezi společnostmi a lidmi navzájem rozvoj dopravy → nové možnosti pohybu rozvoj komunikačních technologií → okamžitá výměna informací → „časoprostorovém zmenšení světa“, vznik tzv. „globální vesnice“ k informacím nemají všichni lidé stejný přístup → narůstá sociální a informační propast mezi bohatou menšinou, koncentrovanou především ve státech rozvinutých, a chudou většinou ve zbytku světa

Kulturní globalizace zintenzivnění kontaktu mezi kulturami, šíření kulturních jevů a kulturní výměna kulturní kontakt a obchodní směna způsobují změny ve všech kulturách a společnostech světa vzájemné ovlivňování kultur vede také k vytváření jejich nových, „hybridních“ forem mnoho společností je výrazně ovlivněno západním způsobem života → tento jev je označován jako westernizace světa Otázka: Projevuje se westernizace světa i v ČR? Uveďte konkrétní jevy.

Politická globalizace propojování jednotlivých států, působení mezinárodních subjektů (OSN, EU či NATO) rozhodování o mnoha významných věcech je přesunuto na jinou než státní úroveň přenos politických práv nad rámec jednotlivých států (například mezinárodní úmluvy o genocidě, mučení, právech dítěte) role globálních politických institucí celkově roste celosvětové působení nevládních organizací Otázka: Ztrácejí jednotlivé národní státy v rámci procesu globalizace část vlastní suverenity ve prospěch nadnárodních politických institucí (OSN, EU atd.)?

Úkoly Kam byste zařadili fenomén facebooku? Zkuste vyjmenovat jeho silné a slabé stránky. Uveďte konkrétní příklad toho, jak je v současném světě propojená ekonomika jednotlivých států. O jaké z  politických institucí/organizací jste nejvíce v poslední době slyšeli a v jaké souvislosti?

Zdroje Obrázky: Obr. č.1: ISHIMOTO, Ryut. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.1.2013]. Dostupný na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AMcDonald's_Meal_Japan.jpg Obr.č. 2: MASTERCARD INCORPORATED. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AMasterCard_early_1990s_logo.png Obr. č. 3: APPER. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AHTC_One_S.jpg Obr. č. 4: Klipart sady MS Office Definice: Č. 1: GIDDENS, Anthony. Sociologie. Praha: Argo, 1999, ISBN 80-7203-124-4, str. 62. Č. 2: CHLEBEČEK, Tomáš; KONEČNÝ, Martin; STOJANOV, Robert a kol. Globalizace [online]. [cit. 15.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.rozvojovka.cz/globalizace Č. 3: MMF. Globalizace [online]. [cit. 15.1.2013]. Dostupný na WWW: https://is.vsfs.cz/el/6410/leto2010/EQ_N_STFS/um/TB2_-_Priklad_1.html Zdroj písně: https://www.youtube.com/watch?v=BDV6krG8qWI Zdroje: CHLEBEČEK, Tomáš; KONEČNÝ, Martin; STOJANOV, Robert a kol. Globalizace [online]. [cit. 15.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.rozvojovka.cz/globalizace SKALICKÁ, Petra a kol. Bohouš a Dáša na tržišti světa. Praha: Člověk v tísni, o.p.s., 2009, ISBN 978-80-86961-63-7. Citace N. Mandela: Archiv autorky