Informační a vzdělávací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Dosavadní zkušenosti s obdobnými.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Personální plán pro podnikatelský plán
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
RNDr. Vladimír Krajčík Ph.D.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Název projektu: Moderní škola
Setkání kariérových poradců
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

Informační a vzdělávací databáze "BANKA ZNALOSTÍ" PORTÁL PROFIPEDIE Praha dne 30. července 2008 Prezentace INERGO a.s. Dne 30.07.2008 zpracoval: INERGO a.s. Praha

PROFIPEDIE KnowHowText KnowHowPort O nás HLEDÁNÍ PODLE POVOLÁNÍ KnowHowText KnowHowPort PROFESÍ HLEDÁNÍ POJMŮ O nás DATABÁZE PROFESNÍCH POJMŮ PRO POVOLÁNÍ A TYPOVÉ POZICE       A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Vše Stránky jsou navrženy pro rozlišení 1024*768.  Server spravuje administrátor Manuál Najdi povolání, profesi, pojem VSTUP NA PORTÁL:

PROFESNÍ ORIENTACE A VOLBA POVOLÁNÍ   PROFESNÍ ORIENTACE A VOLBA POVOLÁNÍ Jaké si mám zvolit povolání? Na jedné straně jsou charakteristické rysy člověka, na druhé charakteristické znaky práce. Obojí je třeba při rozhodování vzájemně porovnávat a hledat, kde jsou spolu v souladu a kde naopak v protikladu. ČLOVĚK Zájmy Školní výsledky Životní cíle a představy Schopnosti Vlastnosti Zdravotní stav PRÁCE Charakter pracovní činnosti Pracovní prostředky Objekty práce Pracoviště Požadované vzdělání Mzdové podmínky Pracovní doba, pracovní kolektiv Možnosti kariéry, podnikání Různé výhody či nevýhody Charakteristické rysy člověka zájmy (např. o techniku, o přírodu, o počítače, o hudbu apod.), schopnosti (např. zručnost, rychlost úsudku, talent na jazyky, schopnost jednat s lidmi apod.), vlastnosti (např. obětavost, důslednost, systematičnost, netrpělivost, konfliktní povaha apod.), zdravotní stav (nemoci jako alergie, vady zraku, epilepsie, postižení páteře aj,, též např. fyzická kondice, síla apod.). u každého, kdo již absolvoval určité odborné vzdělání nebo již má za sebou odbornou praxi, vstupuje do volby povolání jeho tzv. kvalifikace, kterou charakterizují zejména: stupeň a obor dosaženého vzdělání, absolvované kursy a zkoušky jazykové dovednosti řidičské průkazy pro různé typy vozidel jiné speciální znalosti, dovednosti (např. ovládání určitého softwaru, obsluha určitých strojů apod.) délka odborné praxe, odborné zkušenosti v určité oblasti práce, zahraniční stáže Charakteristické znaky práce poptávka po příslušném povolání na trhu práce mzda (mzdové zvyklosti v příslušném povolání nebo i celé profesní oblasti) pracovní doba (včetně např. směnnosti, práce po nocích apod.) složení pracovního kolektivu (spíš mužský nebo ženský, spíš individuální práce apod.) možnosti další kariéry (šance na postup do vyšších pozic, na uplatnění v politice apod.) možnosti soukromého podnikání možnosti odborného růstu možnosti získání významných kontaktů, poznání zajímavých lidi společenská prestiž možnost cestování získání některých výhod (zdarma jízdenky, služební auto aj.) důležitým charakteristickým znakem je také specifikace vyžadovaného vzdělání (např. ÚSO), nebo přímo konkrétní obor vzdělání.

KARTPTÉKA TYPOVÝCH POZIC

KARTA POZICE

UŽIVATELÉ PYRAMIDA ZNALOSTÍ PROFIPEDIE INERGO „PYRAMIDA ZNALOSTÍ“ 800 ZNALOSTI – KLÍČOVÉ POJMY PŘÍRŮSTEK ZNALOSTÍ 800 700 600 390 10 MIN 1000 MAX 2500 až NEOMEZENO INTERNET, TV, MOBIL, DVD, TISK PŘÍSTUP DO ZDROJE ZNALOSTÍ DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ VYŠŠÍ STUPEŇ ZNALOSTÍ UŽIVATELÉ POKROČILÝ STUPEŇ ZNALOSTÍ ELEMENTÁRNÍ STUPEŇ ZNALOSTÍ 0,4 % 16 % 40 % 68 % CO BY MĚL UMĚT ABY VE ZVOLENÉ POZICI USPĚL ZNÁ, UMÍ JE O NĚJ ZÁJEM NECHCE, NEUMÍ MÁ PROBLÉM MY JSME MU DALI ŠANCI 100 % Dne 30.09.2007 zpracoval: INERGO a.s. Praha

DATABÁZE PROFESNÍCH POJMŮ POVOLÁNÍ A TYPOVÝCH POZIC KLÍČOVÉ POJMY KLÍČOVÉ POJMY PROFIPEDIE SCANER FOTOKAMERA REPRINT NÁTISK PÉROVÁ REPRODUKCE REKLAMNÍ VÝVĚSKA KONTURA VIGNETA ......... SEKCE POLYGRAFIE DATABÁZE "3PTP" RUKOPIS TEXTOVÝ PODKLAD NÁTISK LÁMÁNÍ SAZBY FOTOSÁZECÍ ZAŘÍZENÍ RUČNÍ SAZBA ....... VYŠŠÍ STUPEŇ ZNALOSTÍ VYŠŠÍ STUPEŇ ZNALOSTÍ POKROČILÝ STUPEŇ ZNALOSTÍ POKROČILÝ STUPEŇ ZNALOSTÍ ELEMENTÁRNÍ STUPEŇ ZNALOSTÍ ELEMENTÁRNÍ STUPEŇ ZNALOSTÍ KLÍČOVÉ POJMY KLÍČOVÉ POJMY LITOGRAF SAZEČ REPRODUKCE ČAR PLÁN MAPA ELEKTRONICKÉ KRESLIČSKÉ ZAŘÍZENÍ SIGNÁLNÍ LIST TISKOVÉ STROJE LÁMÁNÍ SAZBY NÁTISK ......... ..... KATROGRAF DALŠÍ .... Dne 30.09.2007 zpracoval: INERGO a.s. Praha

K JEJICH DEFINICÍ A VÝKLADŮM PŘÍSTUPY UŽIVATELŮ K DATABÁZE PROFESNÍCH POJMŮ POVOLÁNÍ A TYPOVÝCH POZIC A K JEJICH DEFINICÍ A VÝKLADŮM STATISTIKY, ROZBORY, SLEDOVANOST, EVIDENCE mobil STUDIJNÍ PŘEDMĚTY SAMOSTATNÁ TÉMATA (I CERTIFIKOVANÁ) DOSTUPNÁ Z WEBu internet DVD ROM INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ DATABÁZE internet teletext tisk STUDIJNÍ OBORY (AKREDITOVANÉ PŘEDMĚTY) SLOUČENÉ DO OBORŮ – STUDIUM Bc., Mgr. DOSTUPNÉ Z WEBu internet mobil VYBUDOVÁNÍ „ŠKOLY CŽU“ SLOUČENÍ OBORŮ – STUDIUM Bc., Mgr. DOSTUPNÉ Z WEBu, internet OVĚŘOVÁNÍ ZNALOSTÍ - TESTY internet ÚDRŽBA DAT A AKTUALIZACE SYSTÉMU tisk DALŠÍ MOŽNÁ NÁDSTAVBA V PROJEKTU DVD ROM teletext Dne 30.09.2007 zpracoval: INERGO a.s. Praha

ROZŠÍŘENÍ PROJEKTU NSP O PROJEKT PROFIPEDIE Katalog pracovních míst Projekt ISTP již realizovaný MPSV bez účasti ESF Evropský rámec kvalifikací EQF – European qualification framework Tvorba Integrovaného systému typových pozic Projekt NSK Projekt UNIV Uznávání neformálního a informálního vzdělávání + Příprava škol pro realizaci CŽU a pro UNIV Katalog pracovních míst Tvorba kvalifikačních standardů Tvorba hodnotících standardů TRH PRÁCE NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ KVALIFIKACÍ CELOŽIVOTNÍ UČENÍ HODNOCENÍ , UZNÁVÁNÍ Tvorba Národní soustavy povolání a standardů povolání PROFIPEDIE Informační banka profesních pojmů Tvorba RVP kmenová činnost NÚOV Tvorba a modifikace Rámcových vzdělávacích programů Projekt KVALITA Příprava jednotného zadání učňovské / maturitní zkoušky Projekt NSP systémový projekt MPSV s účastí ESF Projekt PILOT S Tvorba školních vzdělávacích programů LEGENDA: TREXIMA + kol. MŠMT MPSV INERGO Dne 08.11.2007 zpracoval: INERGO a.s. Praha

ÚLOHA PROFIPEDIE NA TRHU PRÁCE TRH PRÁCE POPTÁVKA (INZERÁT) NABÍDKA (REAKCE) TRH PRÁCE PRACOVNÍ SÍLA ÚŘADY PRÁCE ŠABLONY SYSTÉMOVÉ NABÍDKY ÚP ŠABLONY SYSTÉMOVÉ NABÍDKY ÚP PRACOVNÍ MÍSTA NENÍ PŘÍMÁ VAZBA NA ŠABLONY PROJEKTU NSP ? ! SOUČASNÝ STAV ŠABLONY UPRAVENÉ DLE SYSTÉMU NSP SEZNÁMENÍ - OBSAH - FORMA NÁVRH ŘEŠENÍ Tvorba Integrovaného systému typových pozic KTP + PROFIPEDIE = UCELENÝ SOUBOR INFORMACÍ O PRACOVNÍM MÍSTĚ Projekt NSP systémový projekt MPSV s účastí ESF KARTOTÉKA TYPOVÝVH POZIC (KTP) NSP INFORMAČNÍ BANKA PROFESNÍCH POJMŮ PODLE POVOLÁNÍ PROFIPEDIE + Tvorba Národní soustavy povolání a standardů povolání (NSP) CÍL : ÚPLNÁ, KOMPLEXNÍ, VĚCNĚ SPRÁVNÁ A SYSTÉMOVÁ INFORMACE O PODMÍNKÁCH, ROZSAHU A POŽADAVCÍCH NA PRACOVNÍ MÍSTO INFORMACE O: CHRAKTERISTICE PRACOVNÍHO MÍSTA KVALIFIKACI A ZPŮSOBILOSTI PROFESNÍCH POJMECH VÝKLADECH KLÍČOVÝCH POJMŮ DALŠÍ (MZDOVÉ TARIFY, PŘÍKLADY PRACÍ atd. + Projekt PROFIPEDIE Dne 08.11.2007 zpracoval: INERGO a.s. Praha