MÍZNÍ SOUSTAVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK - opakování (1. část). Stavbou těla člověka se zabývá věda zvaná anatomie. ANO NE.
Advertisements

Patologie srdce a cév.
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Mízní (lymfatická) soustava
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Soustava mizní - lymfatická
Lymfatický (mízní) systém
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
MÍZNÍ CÉVY, SLEZINA A BRZLÍK
Oběhová soustava člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mízní systém Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0219.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Oběhová soustava člověka
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mízní (lymfatická) soustava
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
Tělní tekutiny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
TĚLNÍ TEKUTINY ROZTOKY LÁTEK V LIDSKÉM TĚLE VODA
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Mízní soustava Lymfatická.
Oběhová soustava a krev
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Soustava mizní - lymfatická
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Mízní (lymfatická) soustava Pětilístek uzliny
Mízní (lymfatická) soustava
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Oběhová soustava – mízní systém
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Mízní soustava člověka
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Krevní a mízní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Oběhová soustava Bílé krvinky.
zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

MÍZNÍ SOUSTAVA

- samostatný uzavřený systém cév - sbírá mízu tvořící se v tkáních a odvádí ji do žil MÍZA (= LYMFA) podobná krevní plazmě tvoří se z tkáňového moku mízní vlásečnice se mění na mízní cévy, které se spojují v mízní kmeny - jejich soutokem vzniká hrudní mízovod – ten ústí do žilní krve v mízních cévách je mnoho MÍZNÍCH UZLIN – jsou vyplněny bílými krvinkami a filtrují mízu (zachycují cizorodé buňky, mikroorganizmy)

buňky mají kolem sebe tkáňový mok → z něj odebírají potřebné látky, ale také do něj vylučují odpadní látky (bílkoviny, tuky, soli, odumřelé buňky, bakterie, ...) „použitý“ tkáňový mok = MÍZA (lymfa) je sbírán mízním systémem, vyčištěn v mízních uzlinách (tady probíhá tvorba protilátek, likvidace choroboplodných zárodků, toxinů (jedů) a mrtvých bakterií) vyčištěná míza se vrací do žilního systému před srdcem, kde se stane opět součástí krevního oběhu

největší mízní orgán = SLEZINA - nepárová, za žaludkem, zanikají tu červené krvinky, není pro život nezbytná - patří sem také: krční a nosní mandle, slepé střevo, brzlík

FUNKCE: obranyschopnost (= IMUNITA) těla = odolnost organizmu proti nemocem 1/ vrozená – odolnost proti některým nemocem už od narození 2/ získaná – vzniká během života A) aktivní - přirozená – jedinec už nemoc někdy prodělal, vytvořil si protilátky a příště už neonemocní - umělá – OČKOVÁNÍ – do těla jsou vpraveny oslabené nebo usmrcené mikroorganizmy, tělo si vytvoří protilátky B) pasivní – SÉRUM (př. proti hadímu jedu) – většinou krátkodobá - do těla vpraveny již vytvořené protilátky

nepřiměřená imunitní reakce = ALERGIE poškozuje tělo vyvolaná: potravinami, léky, pylem, výtrusy hub, roztoči, prachem, pracími prostředky, chemikáliemi, ...