Malabsorpční syndromy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Civilizační choroby a výživa
Celiakální sprue z pohledu praktického lékaře
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
„EU peníze středním školám“
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Celiakie Hejmalová Michaela.
Potraviny rostlinného původu
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Choroby střev.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Příprava stravy v rodině
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Strava při zánětu jater
Celiakie a bezlepková dieta
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Potravinové alergie a dietní režimy
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
CELIAKIE bezlepková strava
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Malabsorpční syndromy Zjišťování výživových zvyklostí 24.11.

IDIOPATICKÉ STŘEVNÍ ZÁNĚTY Crohnova choroba a ulcerozní kolitida Těsně souvisejí s výživou, klinické projevy jsou spjaty s požíváním potravy Většinou se projevuje po požití stravy s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny V době relapsu spojeny s malnutricí – pokles chuti k jídlu, bolesti břicha po jídle, zvýšený zánět, průjmy, atd.

Idiopatické záněty- klinický obraz Crohnova choroba – kterákoli včást trávicí trubice, diskontinuálně, mohou se střídat úseky zdravého střeva tenkého či tlustého , s úsekem postiženým. Nemoc neznámé etiologie, neúplně prozkoumané patogeneze. Typicky probíhá chronicky, období relapsů se střídá se remisí zánětu, medikamentozně i chirurgicky nevyléčitelné

Ulcerozní kolitida –zánět sliznice tlustého střeva, šíří se kontinuálně, a postihuje pouze rektum, může být postižen celý tračník. Neznámá etiologie. Nelze léčit medikamentozně.

Dietní faktory Dochází k zánětlivým změnám po expozici zevního činitele Možnými příčinami mohou být složky stravy – nejvíce se předpokládá dieta s vysokým podílem rafinovaného cukru, nízký příjem ovoce a zeleniny. Někdy také vysoký příjem omega 6 NK, LCT, kratší doba kojení. Jako příčina by mohla být i hygienická teorie. Léčba STB v dětství. Ale pozor – vyšší výskyt vlákniny může vést ke zhoršení příznaků crohnovy choroby

Dieta v léčbě Odlišná dieta u pacientů ve fázi akutního vzplanutí nemoci- relapsu a v období, kdy je nemoc v klidu – remise Jiná doporučení při stenóze, nebo při resekcích

Základy dietních opatření V tásadě se neliší od běžné racionální stravy Pacienti si vytvářejí vlastní dietu, vynechávají dle pocitu dietní součásti Základní opatření – dobře stravitelná dieta, lehce stravitelná, hlavní zdroj jsou škroby, plnohodnotné bílkoviny z lehce stavitelného masa, z tuků – omezení na 10% energetického příjmu z nasycených tuků a do 300mg chol Dostatek vitaminů a ML, dbát na příjem vápníku a brát ohled na počet stolic

Dieta v relapsu Cílem diety je podpořit hojivé procesy a zabránit nedostatečnému příjmu mikronutrientů Podává se tzv. bezezbytková dieta – lépe dieta s omezením hrubé vlákniny – vyloučení nerozpustné vlákniny, hůře stravitelná jídla – vysoký obsah tuků, smažená, grilovaná, množství rozpustné vlákniny není nutné omezovat, přidání probiotik žádoucí Preferována lehce stravitelná sacharidová dieta- vysoký obsah škrobů, železa, vápníku, dostatek vit C a Bkompexu Střevo přijme menší dávky jídla – nutné rozdělit do několika menších dávek, nehltat, rozdělit příjem tekutin a jídla, vlažná tekutina, nesycená Vaření, dušení, pára, jíst v klidu, klidné prostředí Speciální dietetické přípravky – klinická výživa

Dieta v remisi Neliší se od racionální diety Postupně zařazovat potravinys normálním množstvím vlákniny Nekonzumovat nadýmavé potraviny, destiláty, tučné maso. Dietní režim je individuální, pacient si většinou vytipuje potraviny. Důležitý pitný režim – alespoň 2-2,5 l, záleží na počtu průjmů.

Vhodné a nevhodné potraviny Relaps: bílé pečivo, piškot, maso rybí, krůtí, kuřecí, telecí, králičí, ovoce bez slupek kompot, strouhaná jablka bez slupek, šťávy ředěné, mladá karotka, špenát, za syrova pouze šťávy, sladké mléko nebývá tolerováno, kysané výrobky ano Remise: mohou být i uzeniny, polévky nezahušťované jíškou, brambory ano, rýže ano, těstoviny ano, omáčky ano, zelenina kořenová, rajčata loupaná, mladé kedlubny, mrkvová šťáva, dýně, zralá loupaná jablka, loupané meruňky, broskve, ovocná pyré, těsto třené, piškoty, vejce, bezmasá jídla – žemlovky, sladká rýže, mléko ne, ale zakysané ano Nevhodné jídlo: luštěniny, tučné maso, smažené, měkké salámy, nadýmavá zelenina, ovoce se slupkami a zrníčky, houby, sladké mléko, agresívní koření, čerstvé pečivo, celozrnné pečivo, kynutá těsta, ořechy nejsou doporučovány

Celiakie Celiakální sprue Onemocnění, při kterém dochází na podkladě autoimunitní reakce k poškození sliznice tenkého střeva. Tato reakce je podmíněna genetickou dispozicí a je spouštěna přítomností lepku, respektive jeho štěpů ve střevním lumen Tato autoimunitní reakce vede ke vzniku protilátek proti enterocytům a následně tak dochází k poškození sliznice tenkého střeva různého rozsahu – od minimálních změn (zvýšení počtu lymfocytů v submukoze tenkého střeva), po těžkou atrofii tenkého střeva s malabsorpčním syndromem. Malabsorpce vede s neléčenou celiakií k hypovitaminoze, ke vzniku proteinoenergetické malnutrice Jediná možná léčba je odstranit lepek ze stravy

Prevalence Není jen dětskou chorobou, nedochází ke zhoršení v dospělosti, ale ani ne k vymizení Prevalence 1: 200-250 lidí, cca 40-50tis lidí v ČR

Klinické projevy Různé Klasický průběh: pacient trpí průjmy – denně 2-4, objemná, šedá, mastná, špatně se splachuje. Pacient trpí bolestí břicha, nespecifické, spíše tlakového charakteru, hubne, u dětí se po přidání stravy s lepkem objeví nafouklé bříško, stolice podobná jako u dospělých, neprospívá, zástav růstu. Atypický průběh: častěji, problém pro časnou diagnostiku, sideropenie, bolesti břicha, nadýmání, častěji stolice, osteoporoza, zvýšení transamináz ALT, AST, únavový syndrom, deprese, neplodnost, stomatitida aftozní. V případě dodržení bezlepkové diety se režim postupně upravuje, trvá asi 6 týdnů.

Diagnostika Obtížné, někdy trvá dlouho, celiakie se druží s dalšími autoimunitními chorobami, je třeba provést i vyšetření u příbuzných V séru protilátky, jistě až na základě histologického vyšetření tenkého střeva U dětí většinou odběr sliznice tenkého střeva pomocí kapsle, u dospělých endoskopické vyšetření

Bezlepková dieta Lepek je součástí bílkovin obilnin – gluten. Gluteniny a prolaminy – obsaženy v obilovinách . Prolamin v pšenici – gliadin, žito obsahuje hordeiny, ječmen secalin, oves avenin, kukuřice zein, rýže oryzeiny. Zejména – gliadin, hordein, secalin – způsobují celiakii, u aveninu neníjasné Rozděelní do skupin – 1.skupina – viz výše, 2.skupina – kukuřice, rýže, proso, čirok, pohanka

Podstata bezlepkové diety Odstranění bílkovin s obsahem prolaminů Někdy se vyřadí potravina, někdy se změní chemická struktura Výrobky bezlepkové: upraveno dle zákona Potraviny jsou označeny- obsahují max20mg/kg

Jak škodlivé je malé množství lepku? Výzkum – Bari – podávali kapsle s lepkem – , 10mggliadfinu je bezpečná dávka, ale i tak podání vyvolá změny na sliznici střeva, ale 50mg už vyvolá relaps

Potraviny bezlepkové Pivo – je bezlepkové, ale podání přivede 50mg lepku (4-5piv) Komise EU rozděluje potraviny na bezlepkové a s velmi nízkým množstvím lepku Veškeré výrobky z pšenice vyloučit, také ječmen, žito, i mezidruhové křížence, veškeré výrobky, které jsou vyrobeny z těchto látek Také pšenice špalda,kamut Také je možno zařadit amarant, čirok, pohanka, kukuřice ,rýže, luštěniny, zelenina, brambory, maso ano, zakysané mléčné výrobky