Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

Osnova rozboru uměleckého textu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
¨-4-.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Baroko Život v barokní době.
Struktura literárního díla
František Ladislav Čelakovský
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Romantismus v literatuře
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. V. Sládka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jeMgr. Miloš Kaplan Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Trocha poezie (Láska)……….(přátelství)..
POEZIE.
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_47_NE.
VY_32_INOVACE_44_NE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Poetismus – jak se rodí báseň
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Václav Hrabě (1940 – 1965) Václav Hrabě se narodil 13. června 1940 v hornické Příbrami, dětství ale prožil v Lochovicích. Už od mala miloval hudbu ve.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
Vzdělávací oblast : Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. JAZYK A.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
základní jednotka básně zapisuje se do jednoho řádku VERŠ zvuková shoda konců slov na konci veršů RÝM graficky oddělený celek v básni, který se pravidelně.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jan Neruda - dílo.
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
A. Sova – Květy intimních nálad
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
František Ladislav Čelakovský
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Rozdělení fantastické literatury
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Druhy rýmů.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 Václav Hrabě

Datum vytvoření projektu duben 2012 Ročník 9. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s životem a tvorbou Václava Hraběte. Napíší si zápis do sešitu a rozeberou jeho texty.

Václav Hrabě (1940 – 1965)

Václav Hrabě (1940 – 1965) Zápis do sešitu: Už na střední škole založil dixielandovou kapelu, hrál na klarinet a saxofon, začal se zajímat o jazz. Živil se jako dělník, knihovník, vychovatel, nakonec získal místo učitele na základní škole. Publikoval verše, které se od konce 60. let šířily v opisech. Na sklonku zimy umírá v Praze nešťastnou náhodou na otravu plynem.

Tvorba: Všechny známé básně na podkladě nalezených rukopisů knižně vycházejí až r. 1991 pod názvem Blues pro bláznivou holku. Hrabětovy verše byly inspirací K. Krylovi, Janu Burianovi, jeho písně zhudebnil Vladimír Mišík.

báseň Variace na renesanční téma Láska je jako večernice plující černou oblohou Zavřete dveře na petlice ! Zhasněte v domě všechny svíce a opevněte svoje těla vy kterým srdce zkameněla Láska je jako krásná loď která ztratila kapitána námořníkům se třesou ruce a bojí se co bude zrána Láska je bolest z probuzení a horké ruce hvězd které ti sypou oknem do vězení květiny ze svatebních cest Láska je jako večernice plující černou oblohou Náš život hoří jako svíce a mrtví milovat nemohou.

Variace na renesanční téma Blues pro bláznivou holku Rozbor básně: Báseň pochází ze sbírky autora K hlavním motivům básně patří Báseň (patří – nepatří) k nonsensové poezii. Báseň (je – není) rozdělena na sloky, všechny sloky (mají – nemají) stejný počet veršů. Báseň má celkem veršů, které jsou rozděleny do slok. Báseň (je – není) pravidelná. V básni (jsou – nejsou) rýmy. Např. Rým je Variace na renesanční téma Blues pro bláznivou holku Václava Hraběte láska 21 4 kapitána - zrána přerývaný

Rozbor básně Co jsou to variace? Co je to renesance? Co znamená samotný název básně, vysvětlete jej: Čím se báseň hlásí k renesanci? Určitá změna, nápodoba nějaké předlohy. Umělecký směr 14. století (Itálie), vrací se od boha k člověku, k jeho problémům, radostem a starostem, k pozemskému životu. Obměna renesančních ideálů Lásky se nelze odříkat, dělá život krásnější.

Básnické prostředky: Básnické prostředky Příklady: Přirovnání Oslovení Koho básník oslovuje? Láska je jako večernice Láska je jako krásná loď Hoří jako svíce Vy, kterým srdce zkameněla Všechny, kteří nepřijímají lásku

Použité zdroje: Http://daydie.blog.cz/0708/vaclav-hrabe-blues http://zpravy.idnes.cz/legendami-opredeny-basnik-vaclav-hrabe-vystupuje-ze-vzpominek-pametniku-1li-/kavarna.aspx?c=A100918_224113_kavarna_chu http://www.youtube.com/watch?v=dw-Tz255GFg&feature=related SOUKAL, J. Čítanka 9 (literární výchova pro 6. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií). Praha: SPN, 2002.