Huntingtonova choroba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

POHYBOVÉ AKTIVITY FYZIOTERAPIE DiS. Radomíra Koubová.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
CRI DU CHAT SYNDROM Cipovová Michaela Řehořová Barbora Tušinovská Ludmila Vaclaviková Mária Vaníková Dana Vejvodová Andrea.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
Studie možného VD Hanušovice Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.
Genetika. Genetika – nauka o dědičnosti a proměnlivosti.
Klinická genetika, genetické poradenství, cytogenetika, DNA diagnostika (od pacienta k DNA a zpět) OLG FN Brno LF a PřF MU 2015 Renata Gaillyová.
SPINÁLNÍ SVALOVÁ ATROFIE Vypracovali:Michal Vondráček Michael Bouzekri Diana Johnová Helena Vojířová Tereza Vrtělová Kristýna Vovesná.
Lucia Neupauerová, Jana Kopuletá , Kamila Matušková, Simona Peňáková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Duchenneova-Beckerova svalová dystrofie
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Downův syndrom Vypracovali: Radek Otáhal, Lukáš Opatřil, Ján Motešický, Zdislava Nováková, Jakub Mituník, Prezentuje: Timotej Pažitný.
Prader-Willi syndrom Petra Herrmannová Miriama Hlavatá
Fetální alkoholový syndrom (FAS)
Úřad práce České republiky
Noční můra anesteziologů
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Syndrom fragilního X chromosomu (syndrom Martinův-Bellové)
Hodnocení sluchu hendikepovými testy.
Genetika dědičných neuropatií
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Genetická vyšetření u dědičných neuropatií
Huntingtonova choroba
Lékařská genetika Renata Gaillyová.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Direct PCR Přímá kvantitativní fluorescenční polymerázová řetězová reakce (direct QF-PCR) prenatální i postnatální detekce trizomie.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Angelmanův syndrom (AS)
Organizace lidského genomu, mutace a instabilita lidské DNA
Ústav klinické imunologie a alergologie
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Genové technologie v zemědělství
Wolf-Hirschhorn syndrom
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
GENETIKA Vazba genů.
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Sekvencování DNA.
Polymerase chain reaction Polymerázová řetězová rekce
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Etický rozměr péče o klienta trpícího demencí
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZJIŠŤOVÁNÍ TRHLIN_S4
ETIKA Jana HOROVÁ.
1 ze 400 lidí je nositelem germinální mutace způsobující LS
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Di George syndrom Jakub Rada, Veronika Sedláčková, Zuzana Pazdičová, Simona Patronová, Lucia Maceková, Simona Oravčíková.
Transsexualita.
Organické duševní poruchy
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Huntingtonova choroba Klára Valešová, Julie Uhlířová, Kateřina Uličná, Martin Jedlička, Eva Klabusayová

Huntingtonova choroba Dědičné neurodegenerativní onemocnění Postižení motorické i mentální složky Degenerace GABAergních neuronů v ncl. caudatus bazálních ganglií v důsledku akumulace patologického proteinu Huntingtinu. Ovlivnění přímé a nepřímé dráhy v okruhu bazálních ganglií a thalamu.

Genetická příčina potíží AD dědičnost 4 – 7 na 100 000 Expanze trinukleotidové CAG repetice (glutamin) na 4p (4p16.3), gen pro protein Huntingtin Expanzivní mutace: Normálně: 6 – 34 repetic CAG v HN Horní hranice normy: 27 – 34 repetic Neúplná penetrace: 36 – 39 „šedá zóna“ riziko pro Úplná penetrace: > 40 potomky

Dědičnost a výskyt AD, výskyt ve stejné míře u obou pohlaví Nejvíce Evropa, USA, méně Asie, Afrika. Penetrace závisí na počtu kopií CAG (40 a víc = úplná penetrace – riziko pro potomky 50 %) Anticipace: během spermatogneze dochází k dalšímu zvýšení počtu repetic CAG (v dalších generacích nastupuje onemocnění dříve, větší počet repetic)

Dědičnost a výskyt

Klinické projevy Nástup mezi 30. a 40. rokem života Triáda: - chorea - s progresí do demence a deprese - dědičnost MRI: výrazná dilatace postranních komor

Diagnostika Diagnostický test – osobá má symptomy – molekulárně genetické vyšetření vyšetření z krve Prediktivní – před projevem symptomů – vyšetření z krve – DNA analýza - na žádost pacienta (genetiké poradenství) - podle protokolárního postupu - předchází psychologické/psychiatrické vyšetření a dvě sezení u klinického genetika (protože sdělení diagnózy často vede k depresím až a sebevraždám) – prenatální vyšetření se běžně neprovádí (pouze má-li dítě pravděpodobnost 50 % - tzn. u jednoho z rodičů byla potvrzena Huntingtonova choroba) - preimplantační dg. Možnosti molekulární genetiky nikoli cytogenetiky: K prokázání trinukleotidových repetic se běžně užívá metoda PCR a následně elektroforéza, k detekci amplifikova ného úseku DNA. lépe využíváme přímou detekci kauzální mutace - DNA analýzu

Léčba Onemocnění je neléčitelné, progredující Možnost řešit symptomy: - choreatické pohyby: neuroleptika (tiaprid, haloperidol, ...) - demence: kognitiva, neuroprotektiva, ... + antipsychotika, anxiolytika „Relativně velké procento pacientů končí sebevraždou.“ – formulace není šťastná V budoucnu: Genová terapie? Transplantace neuronů?

Etické otázky Není léčba. Psychická traumatizace pacienta Deprese, eventuálně sebevražda. Pacient – osoba v riziku onemocnění - si většinou nepřipouští nepříznivou variantu výsledku testu (k testování třeba přistupovat opatrně a informovat pacienta o výhodách a nevýhodách testování). Bylo by onemocnění indikací k potratu? Dle současně platné legislativy může rodina v případě potvrzení HD u plodu žádat ukončení do konce 24.t.g.

Zdroje GOLJAN, Edward F. Rapid Review Pathology. Fourth Edition. Philadelphia: Elsevier Saunders, 2013. ISBN 978-0-323-08787-2. http://www.huntington.cz/o-nemoci/geneticke-testovani-hch/preimplantacni-geneticka-diagnostika.html http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina/huntingtonova-nemoc-271474 http://web.stanford.edu/group/hopes/cgi-bin/wordpress/2010/06/the-basic-neurobiology-of-huntingtons-disease-text-and-audio/ http://sgugenetics.pbworks.com/w/page/70895574/Genetic%20aspect%20of%20Huntington's%20disease https://fuzzyscience.wikispaces.com/Huntington's+Disease http://www.topclanky.cz/Parkinsonova-choroba-23756 http://radiopaedia.org/articles/huntington-disease Společnost pro pomoc při Huntingtonově chorobě - http://www.huntington.cz/ Doplnění RG