Přednáška na Letní škole rozvojové spolupráce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Nástroj změny v místním prostředí
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Společenská odpovědnost organizací
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce a Program B2B Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, MZV ČR,
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společensky odpovědné podnikání
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Ekonomika malých a středních podniků
Nástroj změny v místním prostředí
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Nástroj změny v místním prostředí
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Nástroj změny v místním prostředí
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

Přednáška na Letní škole rozvojové spolupráce SDGs – rok poté a doma Přednáška na Letní škole rozvojové spolupráce Olomouc, 6. září 2016 Petr Lebeda, Glopolis

Obsah Co nám přinášejí SDGs? Agenda 2030 Přístup EU SDGs a ČR Institucionální výzvy Další kroky

Prosazujeme ucelenější rozvoj Co dělá Glopolis? Promýšlíme globální výzvy Propojujeme uzavřené tábory Prosazujeme ucelenější rozvoj

SDGs – rok poté a doma

SDGs – průlomové principy SDGs – rok poté a doma SDGs – průlomové principy Univerzální – cíle jak pro země chudé tak bohaté, ale pro každé jinak (SDG#7: přístup k energii vs. OZE) Integrovaný – kroky k naplnění jedněch cílů mohou podpořit anebo podkopat dosažení cílů jiných (SDG7.2 zelenější energetika vs. SDG2.1 více jídla) + 3 pilíře, domácí a zahraniční rozměr, státní i nestátní aktéři Transformační – izolované intervence -> strukturální změny k inkluzivnímu, zelenému růstu: dobré politiky, vládnutí a prostředí (+ krátkodobé vs. dlouhodobá opatření) Inkluzivní (noone is left behind) – snaha vymýtit nejen extrémní chudoby, ale diskriminaci a nerovnosti (nespokojit se s průměrem - cíl není splněn, dokud není splněn pro všechny) Pozitivní – boj s chudobou, proti změnám klimatu -> ucelenější, udržitelnější kvalita života (well-being) pro všechny

Přístup Evropské komise (EPSC) SDGs – rok poté a doma Přístup Evropské komise (EPSC) Udržitelný rozvoj jako „evropská značka“, vyžaduje imaginaci (vizi), ale zelená sociální ekonomika pokulhává (122 milionů Evropanů na hraně chudoby, nízký růst a 4/8 planetárních hranic překročeny) Vládnutí – udržitelnost je o designu nové institucionální struktury, která bude umět reagovat na budoucí výzvy: politická váha, centrální autorita, zapojení parlamentu a procesy pro společenský konsensus Hotspots – udržitelný rozvoj musí pokrývat všechny důležité aspekty, ale bez priorit nejsou změny: nerovnosti, oběhová (cirkulární) ekonomika, odolnost Udržitelnost teď! – NNO, byznys (participace) a umění vést (leadership) ..

SDGs – rok poté a doma

SDGs – rok poté a doma

SDGs – rok poté a doma

Domácí vs. zahraniční úkoly SDGs – rok poté a doma Domácí vs. zahraniční úkoly

Rozložení podcílů mezi instituce st. správy SDGs – rok poté a doma Rozložení podcílů mezi instituce st. správy

Koordinační náročnost – rezortní / nadrezortní? SDGs – rok poté a doma Koordinační náročnost – rezortní / nadrezortní?

ZRS a multilaterální diplomacie SDGs – rok poté a doma ZRS a multilaterální diplomacie

Témata -> Institucionální výzvy SDGs – rok poté a doma Témata -> Institucionální výzvy Kvantitativní nárůst (rozsah, hloubka), ale hlavně kvalitativní posun (komplexnost, provázanost, systémové změny, nové výzvy) Více oborů a vyšší nároky (sledování a měření, rozšíření agendy, koordinace, zahraniční rozměr) Provázanost vnitřní a vnější agendy (lokální-globální úroveň, rozšíření a nová metodika ZRS, multilaterální diplomacie, rámec EU) Mezi-oborová koordinace (mezi rezorty i mezi odbory, s legislativou) Nad-oborové zastřešení (klíčové hodnoty - politická váha a kapacity, systémové vedení, dohled nad koordinací a implementací) Spolupráce s dalšími aktéry (samospráva, firmy – explicitně + NNO, výzkumné instituce ad.)

Úkoly pro státní správu ČR (Strategii ČR2030) SDGs – rok poté a doma Úkoly pro státní správu ČR (Strategii ČR2030) Jen zlomek podcílů nemá přímou relevanci pro ČR (6) + z poloviny domácí úkoly: ucelenost vs. priority vs. indikátory Takřka celá vláda – zasvěcení „nových“ ministerstev, získat si ekonomická ministerstva, zahraniční odbory - jiná kvalita koordinace Centrální role Úřadu vlády, nejen RVUR (politická priorita, mandát, kapacity) Multilaterální diplomacie – jak uchopit vnější politiku udržitelného rozvoje: OSN a globální prostředí, diplomacie, ZRS a další nástroje MZV, zahraniční rozměr resortní práce, minimalizaci negativní stopy ČR? ZRS - nová role pro rozvojovou spolupráci? Spíš menší, ale důležitá, a jinak (partnerství, nerovnosti, kapacity pro systémové změny)

Další kroky a výzvy SDGs – rok poté a doma Ucelenost – vyhnout se intuitivní fragmentaci na dílčí agendy Priority – kritéria pro výběr, reálné kapacity a konsensus (meziresortní i parlamentní), souslednost a proveditelnost Indikátory – staré vs. nové, kapacity ČSÚ, další zdroje, sladění metodik, možnost srovnání, postavit se čelem i kontroverzním tématům a „slabým místům“ Promítnutí – do základních strategií, rozpočtových procesů, evropských fondů a dalších nástrojů Vyhodnocování – pravidelnost, interpretace dat, vládní debata, adaptace akčních plánů

SDGs – rok poté a doma Hlubší kroky Prolamovat bariery mezi sektory – mechanismy efektivního dialogu a zapojení NNO, soukromého sektoru a dalších (Forum RVUR+) Nový slovník– cesta do médií, veřejná podpora, aktivní a inovativní zapojení (např. finský model celospolečenského závazku), udržitelnost není jen environmentalismus Změna mentality – otevřenost a multi-faktorové vnímání, ochota propojovat, začleňovat a vyvažovat: role kultury a vzdělání, ale i psychologie (viz. např. výzkum SITRA.fi)

Děkuji za pozornost! www.glopolis.org

Co nám přinášejí SDGs? MĚJ SE K SVĚTU – průřezové požadavky na vládu (viz. http://mejseksvetu.cz/) Veřejné přihlášení k SDGs, stanovení cílů relevantních pro ČR, indikátory jejich naplňování Mechanismus efektivní koordinace uvnitř státní správy, otevřené konzultace a spolupráce s NNO a dalšími společenskými partnery Pravidelné hodnocení ve zprávě o udržitelném rozvoji ČR a stanovení akčních plánů pro jejich další naplňování

MĚJ SE K SVĚTU – tematické požadavky Co nám přinášejí SDGs? MĚJ SE K SVĚTU – tematické požadavky VZDĚLÁVÁNÍ PRO 21. STOLETÍ VE SPOLEČNÉ ŠKOLE – takové vzdělávání, které nediskriminuje a vybavuje dovednostmi pro život v 21.století, je otevřené světu kolem a podporuje učitele v jejich práci SOUDRŽNÁ A ROZMANITÁ SPOLEČNOST – solidarita a přístup k základním službám, které pomáhají předcházet chudobě, společenským konfliktům a vyloučení, odlišnost jako obohacení společnosti ROVNOST MUŽŮ A ŽEN – zamezení násilí na ženách, uznání neplacené práce žen, zajištění péče z veřejných zdrojů, odstranění platové nerovnosti a chudoby žen, podpora zastoupení žen v politice ZELENÁ, INOVATIVNÍ EKONOMIKA – menší emise skleníkových plynů a podpora inovací, jež sníží plýtvání surovinami, energií i potravinami, více místa pro přírodu v krajině SPOLUPRÁCE SE SVĚTEM – větší finanční podpora pro zahraniční rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc, včetně přispění k řešení situace uprchlíků, důraz na efektivitu využívání prostředků, posílení role ČR v multilaterální diplomacii , obrana lidských práv