Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Citáty O LÁSCE.
Francouzská pedagogika
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Představitel skupiny lumírovců
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Osvícenství.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
století vznik kapitalistické společnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
Romantismus.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Voltaire, J. J. Rousseau Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Portréty literárních osobností světové literatury.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Klasicismus - vzniká ve Francii v době Ludvíka XIV.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Osvícenství - Francie Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Albert Camus Barbora Vaňková.
Portréty literárních osobností světové literatury
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
2. Sentimentalismus a preromantismus
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
Osvícenství Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3614_Osvícenství Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice Dějiny pedagogiky JEAN JACQUES ROUSSEAU Mgr. Irena Kudláčková.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_184_Determinanty lidského vývoje Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Osvícenství v literatuře
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Filozofie osvícenství v Německu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
OSVÍCENSTVÍ.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Filozofie osvícenství ve Francii
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Preromantismus.
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a literatura (klíčová aktivita III/2) Téma Jean Jacques Rousseau Ročník 1. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Žáci se seznámí s osobností francouzské filosofie a literatury, která v době dominujícího osvícenství prosazovala myšlenky preromantismu. Následně poté dovedou najít rozdíly mezi oběma koncepcemi. Datum tvorby 16. 6. 2013

JEAN JACQUES ROUSSEAU (1712 – 1778) © Dušan Kráčmar 2013

JEAN JACQUES ROUSSEAU ŽIVOTNÍ OSUDY narozen 8. 6. 1712 v Ženevě (dnešní Švýcarsko), filosof, spisovatel, hudebník matka mu zemřela devět dní po porodu ačkoli byl původně protestant, díky ženě, jež se ho ujala (…a pozdější milence) konvertoval ke katolictví byl všestranně nadaný, střídal různá zaměstnání (mj. učitel hudby a skladatel) vedl bouřlivý život, všech pět dětí, které měl se svou další partnerkou odložil do sirotčince přátelil se s Denisem Diderotem (ten ho přiměl k napsání některých děl a práci na Encyklopedii), měl však i nemálo nepřítel a názorových odpůrců (Voltaire) několikrát byl nucen opustit Paříž, ocitl se dokonce i ve vyhnanství v Anglii zemřel náhle 2. 7. 1778, spolu s některými svými současníky-rivaly je považován za jednu z největších postav francouzské historie, pochován v pařížském Pantheonu spolu s dalšími slavnými postavami Francie (Hugo, Zola)

JEAN JACQUES ROUSSEAU ŽIVOTNÍ OSUDY Hraběnka Françoise-Louise de Warens, která se Rousseaua ujala Thérèse Lavasseurová – švadlena, s níž měl Rousseau pět dětí Denis Diderot - přítel Hrob Rousseaua v Paříži v Pantheonu Voltaire – názorový odpůrce

JEAN JACQUES ROUSSEAU MYŠLENKY na rozdíl od svých mnohých současníků-osvícenců (kladli důraz na rozum), je Rousseau představitelem preromantismu (tj. předchůdcem vlny romantismu), který klade důraz na cit a vazbu člověka k přírodě varuje před „nespoutaností“ lidského rozumu, který se bez citu může vymknout lidem z rukou =˃ protestoval proti přetechnizované civilizaci a životě na ní založeném opovrhuje lidskou společností, považuje ji za zkaženou bojuje proti majetkové nerovnosti mezi lidmi – za příčinu všeho zla ve světě považuje okamžik, kdy došlo ke vzniku soukromého vlastnictví =˃ o tento jeho názor se později opírali marxisté a další příznivci socialistických či komunistických myšlenek

JEAN JACQUES ROUSSEAU DÍLO Rozprava o vědách a umění (1750) – oceněno Dijonskou akademií, Rousseau vyjadřuje názor, že pokrok vědy a umění nepřispívá k vyšší morálce společnosti, spíše naopak (zcela rozdílný postoj od osvícenství) Rozprava o původu nerovnosti mezi lidmi (1753) – příčinou nerovnosti je soukromé vlastnictví, dokud neexistovalo žil člověk šťastně v souladu s přírodou, v díle kritizuje sociální řád, despocii a tyranismus (částečný soulad s osvícenci) Nová Heloisa (1761) - román v dopisech o nešťastné lásce, ukazuje jaký vliv mají společenské poměry, předsudky a nerovnosti na lásku – čistý cit

JEAN JACQUES ROUSSEAU DÍLO O společenské smlouvě (1762) – stejně jako osvícenci se staví za svobodu a též i rovnost lidí, vláda a obyvatelé spolu dobrovolně uzavírají (nepsanou) dohodu o organizaci státu, pokud ji vláda neplní a chová se despoticky, má lid právo ji svrhnout revolucí Emil čili O výchově (1762) – pedagogický román, jedinec se rodí jako čistá a nezkažená duše, která je postupem času kažena lidskou společností, za tuto kritiku musel odejít do vyhnanství Vyznání (1761) – zveřejněno až posmrtně, původně šlo o obhajobu vlastních názorů, v díle je však Rousseau velmi otevřený a kritický i vůči vlastním postojům

JEAN JACQUES ROUSSEAU DÍLO

JEAN JACQUES ROUSSEAU CITÁTY Je třeba být si trochu podobni, abychom si rozuměli, ale trochu rozdílní, abychom se milovali.“ „Nikdy nebudu dbát, aby se Emil neporanil... Snášet bolest je první předmět, kterému se má učit a který bude potřebovat nejvíce.“ Znáte nejjistější prostředek, jak učinit dítě nešťastným? Přivykněte je tomu, aby dosáhlo všeho... Vaše dítě by nemělo dostat nic jen proto, že to chce, nýbrž jen proto, že to potřebuje.“ „Výchova dětí je činnost, při níž musíme obětovat čas, abychom ho získali.“

JEAN JACQUES ROUSSEAU CITÁTY „Všechna zvířata nedůvěřují člověku - a právem.“ „Nikdy jsem nemyslel, že by svoboda člověka záležela na tom, aby dělal, co chce, nýbrž spíš v tom, aby nikdy nedělal, co nechce.“ „Možno říci, že vláda dosáhla nejnižšího stupně úpadku, není-li už středem jejího zájmu nic kromě peněz... Vláda musí být vždy hotova obětovat svou vládu pro lid, a nikoliv lid pro vládu.“ „Člověk - občan se rodí, žije a umírá jako otrok; když se narodí, sešněrují ho do povijanu, když zemře, zatlučou ho do rakve; dokud nosí lidskou podobu, věčně je poután nějakými nařízeními.“

JEAN JACQUES ROUSSEAU ZDROJE Literatura pro I. ročník středních škol, učebnice. I. vyd. Brno, Didaktis 2 008. 151 s. ISBN 978 – 80 – 7358 – 115 – 2 Hladík, J.: Společenské vědy v kostce. 2. vyd. Havlíčkův Brod, Fragment 1999. 107 s. ISBN 80 – 7200 – 044 – 6 LA TOUR, Maurice Quentin De. Wikimedia Commons [online]. [cit. 16.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jean-Jacques_Rousseau_(painted_portrait).jpg AUTOR NEUVEDEN. Výroky slavných. Ostrava: Blesk s. f., rok vydání neuveden, ISBN 80 900 183-7-8. AUTOR NEUVEDEN. Meillerie u haute Savoie [online]. [cit. 16.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.meillerie.com/pages/litterature/rousseau-et-les-romantiques-a-meillerie.html ROUSSEAU, Jean Jacques. Wikimedia Commons [online]. [cit. 16.6.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:RousseauDiscourseSciencesArt.jpg AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 16.6.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:DOI_Rousseau.jpg CHARRYERE, E.. Wikimedia Commons [online]. [cit. 16.6.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:ThereseLevasseur.jpg LOO, Louis-Michel Van. Wikimedia Commons [online]. [cit. 16.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Louis-Michel_van_Loo_-_Portrait_of_Denis_Diderot_-_WGA13440.jpg LARGILIÈRE, Nicolas De. Wikimedia Commons [online]. [cit. 16.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atelier_de_Nicolas_de_Largilli%C3%A8re,_portrait_de_Voltaire,_d%C3%A9tail_(mus%C3%A9e_Carnavalet)_-002.jpg REEVE, Michael. Wikimedia Commons [online]. [cit. 16.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jean-Jacques_Rousseau_(photo_of_his_crypt).jpg

DĚKUJI ZA POZORNOST.