Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

[Obr. 13, 14] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
V současném světě – 2 názory na svět
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Hlavní světová náboženství a církve
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Náboženská literatura
Světová náboženství.
Východní náboženství Petr Machala.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
RISK Náboženství.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje rasy, národy, jazyky a náboženství AUTOR: Mgr. Rita Sobková JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění základních.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Společenské a hospodářské prostředí
Vypracoval: Jakub Moravec
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Lidské rasy, národy, jazyky
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Opakování - náboženství
Kultura starověké Indie
LIDSKÉ RASY.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
usazování hebrejsko – židovských
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování náboženství – opakovací kvíz Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-18 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Judaismus (židovství)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
EVROPA OBYVATELSTVO VY_32_INOVACE_07-46 Ročník: VIII. ročník
Náboženství a fanatismus
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
USA – obyvatelstvo opakování
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Základní škola, Hradec Králové
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
VY_32_INOVACE_
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Štěpánka Hrachovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název: VY_32_INOVACE_II.Z4 Vytvořeno: 30. 7. 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Obyvatelstvo a sídla Určeno pro: 9. ročník Anotace: Rasy, národy, jazyky, náboženství. Prezentace slouží k opakování a procvičení učiva , které se týká lidských ras, světových jazyků a náboženství. Metodický pokyn: Vhodné pro samostatnou i skupinovou práci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Štěpánka Hrachovcová.

Rasy, národy, jazyky, náboženství

Na obrázcích jsou lidé různých ras. Ke které rase patří? Podle tělesných znaků rozlišujeme lidské rasy na europoidní, mongoloidní, negroidní. Na obrázcích jsou lidé různých ras. Ke které rase patří? obr. č. 1 obr. č. 2 obr. č. 3 negroidní europoidní mongoloidní

Ke které rase patří Indiáni a Eskymáci? mongoloidní mongoloidní

Míšenci mulat mestic bílá černá žlutá zambo

Doplň podle mapy lidských ras v atlase: Hlavní rozšíření rasa Evropa střed a jih Afriky východ Asie jih Severní Ameriky jihovýchod Asie jih Jižní Ameriky bílá černá žlutá černá žlutá bílá

Do jakých skupin patří tyto jazyky: slovenština němčina angličtina slovanský germánský germánský polština čeština slovanský italština slovanský románský maďarština švédština ugrofinský francouzština germánský románský

Podle atlasu urči rozšíření těchto náboženství: křesťanství, islám, budhismus, judaismus, hinduismus obr. č. 4

U jednotlivých úryvků určete, o kterém náboženství se zde píše: Toto náboženství je rozšířeno především v Jihovýchodní Asii. Uznává rovnost všech lidí, hlásá lásku mezi lidmi i ke všem živým tvorům. Vyznavači věří, že se po smrti převtělí do jiného člověka nebo živočicha. Jejich duše dosáhne stavu věčné blaženosti nazývané nirvána. Dosáhnout nirvány je možné dodržováním těchto zásad: nelhet, nekrást, nekonat zlo, neužívat alkohol, neoddávat se smyslovým požitkům. budhismus Základem tohoto učení je rozdělení lidí do určitých skupin zvaných kasty: kněží, úředníci, řemeslníci, nejchudší vrstva Nejnižší kastou lidé z vyšších kast opovrhovali. Hlavní je trojlístek bohů – nejvyšší Brahma, Višnu a Šiva. Jeden z hlavních obřadů tohoto náboženství spočívá v koupání v posvátných řekách ( např. Ganga ). Posvátné zvíře je kráva. hinduismus Podle legendy izraelský vůdce Mojžíš vytvořil první náboženství uctívající jediného boha zvaného Jahve. Příslušníci tohoto náboženství byli pro svoji víru často pronásledováni a vyháněni ze své země. Jejich učení vychází z bible ze Starého zákona. Posvátné město je Jeruzalém. Bohoslužby se konají v synagogách. Kněží se nazývají rabíni. judaismus Učení tohoto náboženství je obsaženo ve svaté knize - koránu, který byl podle této víry seslán lidem prostřednictvím proroka Mohameda. Podle koránu je existence světa i člověka zcela závislá na vůli Alláhově. Svatá města Mekka , Medina ( Saúdská Arábie) a Jeruzalém mají pro věřící velký význam. Věřící musí dodržovat řadu zásad: např. nepožívat alkohol a vepřové maso, pravidelně se modlit, držet půst jeden měsíc v roce ( ramadán ), jednou za život navštívit Mekku ..atd. islám

Přiřaď názvy jednotlivých náboženských symbolů k obrázkům, ke kterému náboženství patří? : kříž, Menora, dharmačakra, Óm, Davidova hvězda, hvězda a půlměsíc Davidova hvězda židovské náboženství kříž křesťanství hvězda a půlměsíc islám obr. č. 5 dharmačakra budhismus Óm hinduismus Menora židovské náboženství

Davidova hvězda symbolizuje souhvězdí pod kterým se čeká na Mesiáše, a také šest pracovních dní kde střed znamená šabat. Symbol jako takový znamená rovnováhu. Hvězda a půlměsíc zobrazuje půlměsíc a planetu Venuši jako Jitřenku. Pět cípů planety Venuše symbolizuje pět pilířů Islámu. Óm též Aum je posvátná slabika. Vyskytuje se jak v hinduismu, tak i v džinismu, buddhismu a sikhismu. Touto slabikou začínají četné hinduistické texty a mantry. V křesťanství je kříž symbolem Kristova vítězství nad smrtí a hříchem. Menora je sedmiramenný svícen a tradiční symbol judaismu. Samotné slovo Menora je odvozeno od slova ner נר, „lampa“ nebo též „světlo“. Existuje několik výkladů symbolického významu menory: Sedm ramen svícnu odkazuje k sedmi dnům stvoření. Menora symbolizuje hořící keř, jenž spatřil podle Tóry Mojžíš na hoře Sinaj. Dharmačakra též kolo dharmy, je symbol reprezentující dharmu (způsob bytí), Buddhovo učení a jeho cestu k probuzení. Slovo dharmačakra se skládá ze dvou slov, a to dharma, čili Buddhova nauka, a čakra („kolo“). Dharmačakra mívá různý počet paprsků, často však osm, což tak reprezentuje osmidílnou vznešenou stezku.

Zdroj obrázků a informací: obr.č.1- [cit. 2012-07-22] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ati_woman.jpg?uselang=cs obr.č.2- [cit. 2012-07-22] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Nguy%E1%BB%85n_Ti%E1%BA%BFn_Trung.jpg?uselang=cs obr.č.3- [cit. 2012-07-22] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eva_Habermann.jpg obr.č.4- [cit. 2012-07-22] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Religion_distribution.png obr.č.5- [cit. 2012-07-22] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/DharmaWheelGIF.gif?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Davidova_hv%C4%9Bzda http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%93m http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99%C3%AD%C5%BE http://cs.wikipedia.org/wiki/Dharma%C4%8Dakra http://cs.wikipedia.org/wiki/Menora ostatní obrázky: Galerie Microsoft Office, licence Microsoft Office je v licenci školy.