Palivoenergetické suroviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
ROPA Pavel Kratochvíl.
FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Těžba nerostných surovin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Zdroje uhlovodíků.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
UHLÍ.
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Evropa: Hospodářství a průmysl
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
Fosilní paliva – Uhlí.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ch_031_Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Suroviny a plodiny pro textilní průmysl
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obnovitelné zdroje energie
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Energetické suroviny - palivo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vypracoval: Viktor Andrianov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetické suroviny 5. ročník
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová
Transkript prezentace:

Palivoenergetické suroviny Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Projekt Sedmikráska CZ.1.07/1.4.00/21.3812 Palivoenergetické suroviny Autor: Mgr. Jolana Sobotková Vytvořeno: květen 2014 Název: VY_32 _INOVACE_Z_10_Člověk, jeho činnost a vliv na krajinu_7 8. - 9. ročník

Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma vzdělávacího materiálu:   Zeměpis, Socioekonomická geografie, Průmysl, Palivoenergetické suroviny Metodický list, anotace: Prezentace přibližuje jednotlivé zdroje palivoenergetických surovin a jejich rozmístění a užití.

Palivoenergetické suroviny Suroviny, které se využívají k výrobě elektrické energie nebo výrobě pohonných hmot. Také se těmto surovinám říká fosilní paliva nebo neobnovitelné zdroje UHLÍ, ROPA, ZEMNÍ PLYN, URAN Zjisti na internetu, co znamená pojem fosilní palivo a co se rozumí pojmem neobnovitelný zdroj

Surovina, která vznikla přeměnou starých rostlinných a živočišných organismů = uhlí Před více než 300 mil. let došlo k pohřbení přesliček a plavuní pod nánosy nepropustných vrstev a vody. Bez přístupu vzduchu pak proběhla přeměna na horninu, kterou dnes nazýváme uhlí. Uhlí, které je starší, dokonaleji přeměněné, výhřevnější, kvalitnější je černé uhlí. Uhlí méně výhřevné, mladší je hnědé uhlí. Další druhy uhlí – lignit, antracit. http://www.okd.cz/cs/tezime-uhli/jak-uhli-vzniklo Co myslíš, že by se s organismy stalo, kdyby k nim měl přístup vzduch?

Využití uhlí Spalování v tepelných elektrárnách - teplo, energie, Vytápění pecí v hutích – výroba železa, Vytápění domácností Lékařské účely, Chemické využití – barvy, laky aj

S využitím značky pro uhlí používané v atlasech zakresli hlavní oblasti těžby černého a hnědého uhlí a vyhledej státy s největší těžbou

USA, Čína, JAR, Austrálie, Indie, Rusko, Ukrajina, ČR, Polsko, Německo S využitím značky pro uhlí používané v atlasech zakresli hlavní oblasti těžby černého a hnědého uhlí a vyhledej státy s největší těžbou USA, Čína, JAR, Austrálie, Indie, Rusko, Ukrajina, ČR, Polsko, Německo

Černé zlato, strategická surovina, anglicky oil = ropa Tato surovina, která se těží od 2.poloviny 19. století, vznikla přeměnou mikroorganismů (bakterií a řas) v mělkých mořských zálivech. Její naleziště jsou doprovázeny nalezišti zemního plynu, který vznikl z plynu obsažených v tělech mikroorganismů. Dnes si bez ní téměř nedovedeme představit existenci mnoha průmyslových odvětví. Je často předmětem politických i vojenských sporů, protože její zásoby nejsou neomezené a spotřeba vzrůstá.

Podle atlasu zakresli hlavní naleziště ropy a zemního plynu na Zemi

Podle atlasu zakresli hlavní naleziště ropy a zemního plynu na Zemi Saúdská Arábie, Kuvajt, Rusko, USA, Venezuela, Kolumbie, Nigérie, Norsko, Velká Británie, Indonésie, Alžírsko, Egypt, Aljašský záliv,

Frakční destilace surové ropy

Zjisti, jaké hlavní produkty (frakce) se získávají z ropy a k čemu slouží Benzín – pohonné hmoty Petrolej – svícení Nafta - letecký benzín Olej – motory, mazání Parafin – svíčky, izolace Asfalt – povrch vozovek, izolace Plasty – spotřební materiál, střechy… Umělá vlákna – oblečení, outdoorové potřeby, lékařské účely Hnojiva Barviva Kaučuk - guma, pneumatiky Léčiva, kosmetika

Zemní plyn Vyskytuje se často při ložiscích ropy nebo uhlí, vznikl taktéž při přeměně organismů Vytápění a ohřev Pohonné hmoty Ropa i zemní plyn se přepravují převážně tankery nebo potrubím Je hořlavý, bez zápachu (uměle se dodává)

Další ze základních palivoenergetických surovin patří mezi radioaktivní prvky = uran Obohacený se používá jako palivo v jaderných elektrárnách. Výhoda: z relativně malého množství paliva lze vyrobit velké množství energie. Nevýhoda (nebezpečí): je radioaktivní a nastává problém s likvidací a skladováním použitého paliva - při spalování vzniká velké množství tepla – nutnost ochlazování vodou - možnost jaderné havárie

Zjisti, kdy došlo k jaderné havárii v Černobylu a v japonské Fukušimě: Povede se ti zjistit proč? Fukušima: Proč jsou tyto havárie tak nebezpečné, že část obyvatelstva výstavbu jaderných elektráren zcela odmítá? Zásoby uranu země nerady zveřejňují – máš představu z jakého důvodu?

Ropná plošina

Těžba ropy na pevnině

Hnědouhelný lom, černouhelný důl

Zdroje NEZNÁMÝ. wikimedia.commons [online]. [cit. 6.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/A_large_blank_world_map_with_oceans_marked_in_blue.svg/1024px-A_large_blank_world_map_with_oceans_marked_in_blue.svg.png?uselang=cs NEZNÁMÝ. wikimedia.commons [online]. [cit. 6.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beryl_alpha_from_air.jpg NEZNÁMÝ. wikimedia.commons [online]. [cit. 6.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crude_Oil_Distillation.png NEZNÁMÝ. wikimedia.commons [online]. [cit. 6.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_pump_in_Baku.jpg?uselang=cs NEZNÁMÝ. wikimedia.commons [online]. [cit. 6.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CSA2.jpg?uselang=cs NEZNÁMÝ. wikimedia.commons [online]. [cit. 6.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uheln%C3%BD_d%C5%AFl_hlubinn%C3%BD_ANSELMEduard_Urx_(Ostrava)_(3).jpg?uselang=cs