Koně Arabský plnokrevník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JACOB.
Advertisements

OUESSANTSKÁ OVCE.
LIDSKÉ RASY.
Západní Evropa po třicetileté válce
Pratur –divoký skot se vrací díky projektu TaurOs
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
Holandsko a jeho symboly.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Vedení prvotní evidence Ing. Martina Krejčí, Ph. D.
Kryštof Balajka Vikingové.
Amerika v 18. století.
Evropa za napoleonských válek
Exkurze Mitrovský Dvůr
Nejznámější plemena krůt,kachen a hus.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Křížové výpravy.
(dělení a nejznámější světová)
Češpivová Simona 8.A Koně. Historie Žádné zvíře na naší planetě není tak těsně spjato s člověkem, s jeho dějinami a jeho vývojem, jako kůň.
Arabská hudba Matěj Konopík.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
Fríský kůň Pochází z Holandska Je velký cm Je vždy vraník
Lama.
Shire horse Presentation by © Kristýnka
Historie Starověkého Řecka
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Kavalír king charles španěl. Původ a historie plemene Podobné typy španělů můžeme dohledat již v 15. století. Důkazem jsou nesčetné malby, kde byli tito.
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
CHOV KONÍ Význam a využití koní – společenský význam – armádní , správní ; - antika - středověk (rytířský kůň) - novověk – výcvik a rychlost - tažné.
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
Fylogenie koně.
S AMOJED. Rasa Samojed  Země původu je Rusko  Hmotnost je kg  Výška cm  Barva sněhově nebo krémově bílá  Velmi staré plemeno sibiřského.
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Nejznámější světová plemena, jejich historie a moderní užití
VY_52_INOVACE_Prv.3.22_Dávná minulost _pracovní list
Nejznámější plemena koní
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Portugalsko Doba vzniku: starověk Původní využití: lov králíků a zajíců Využití dnes: společenský pes, lov králíků a zajíců.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: Třída:
Vývoj koně Vliv arabského, berberského a andaluského koně.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Fríský kůň Březen 2008 Březen Původ a historie:  Tradiční oblasti chovu fríských koní je Frísko na severu Nizozemí. Ačkoli nebyli chováni na rozsáhlém.
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Nová Guinea Doba vzniku: starověk Původní využití: pária, odklízeč odpadků Využití dnes: pária, odklízeč odpadků, společník.
Bitva u Poitiérs Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Něco o této rase ( původ, země vzniku.. ) ● V roce 2001 tomu bylo deset let, co bylo toto plemeno dovezeno do České republiky ● Země původu - Velká.
Napoleon Bonaparte - císařství
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
PLEMENA KONÍ.
PLEMENA KONÍ.
Presentation by © Kristýnka
PLEMENA KONÍ.
PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK: 1)Fylogenetického původu 2)Stupně prošlechtění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Hlavní město je Paříž Prezidentem Francie je François Hollande.
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Sibiřský husky Historie Vzhled Krmení Obrázky.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Křesťanství a středověká Evropa
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Úvod do středověku.
Rasy, národy a náboženství
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Koně Arabský plnokrevník Arabský plnokrevník je nejstarším čistokrevně chovaným plemenem koní na světě, což dokládají zprávy už z doby 2500 let před naším letopočtem. Do Evropy se arabové dostali poprvé v době muslimské invaze v 8. a 9. století. Pochází z Arabského poloostrova resp. ze Severní Afriky a blízkého východu – zejména z Egypta, kde byl po tisíciletí chován Beduíny bez přimísení cizí krve.

Andaluský kůň Jedno z nejstarších plemen v sobě má krev berberských, arabských i starých evropských koní. Používali se jako jezdečtí koně, ve středověku byli vyhledávaní rytíři i králi z celé Evropy. V době krize byli tito koně kříženi s mnoha jinými plemeny a hrozil zánik andaluských koní, avšak kartusiánští mniši získali stádečko čistokrevných klisen a pár hřebců a toto plemeno zachránili. Dodnes tyto koně chovají jako nejčistší linii španělských koní, známou pod názvem Cartujano. V době osidlování Ameriky byli tito koně přivezeni na nový kontinent (kde do té doby žádní koně nežili).

Fríský kůň Fríský kůň patří mezi nejstarší evropská plemena koně. Soudí se, že jeho počátek je třeba hledat v době před 3000 lety. Je to původní severoevropské plemeno, blízké koni armonickému. Pochvalné zprávy nám o něm zanechali již staří Římané; chválili jeho výkonnost. Své jméno dostal podle nizozemského Fríska. Původní frís byl ovšem dost nevzhledný chladnokrevník, věhlas získal po zušlechtění orientální krví. Značně byl ovlivněn hlavně andalusany v době španělské okupace Holandska (16. a 17. století). Původně pracovní, pak rytířský kůň se postupně změnil na reprezentačního karosiéra, i když byl dost temperamentní a pohyblivý i pod sedlem. Vyvážel se do celé Evropy a ovlivňoval mnohá plemena. Spolehlivě předává svou černou barvu.

Americký jezdecký kůň Severní Amerika je mezi milovníky koní známá jako kolébka divokých koní. Původní divocí koně však vyhynuli zhruba před 10 000 lety, a tak nejsou žádné doklady o tom, že by v „Novém Světě" došlo k domestikaci koně. Všechna plemena, která dnes pocházejí z Ameriky, jsou potomky koní dovezených z Evropy, především ze Španělska, Francie a Anglie. Právě anglický plnokrevník byl použit k zušlechtění amerického jezdeckého koně. Původ Saddlebreda je poněkud složitý, ale bezesporu zajímavý.

Francouzský klusák Po skončení obchodní blokády evropského kontinentu po porážce Napoleona Bonaparta u Waterloo v roce 1815 se obchodně nadaní chovatelé z Normandie pokoušeli využít co nejvýhodněji své neušlechtilé, ale houževnaté a všestranné normandské stádo. Chtěli založit chov koní pro vojenské účely, a to jak jezdeckých, tak i lehkých tažných a později, po zvýšení úrovně, také chov specializovaných koní obou typů. Za pomoci Správy národních hřebčínů dovezli anglické plnokrevníky a pak, pod vlivem zájmu o klusáky, také anglické polokrevníky nebo hřebce tehdy ve Francii neznámých hunterů. Dovezli také vynikající norfolské klusáky, nejlepší klusáky pod sedlem i v zápřeži v celé Evropě.