Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
NÁRODNÍ PARKY ČR A CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
ČESKÁ REPUBLIKA OCHRANA PŘÍRODY ČR.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Ochrana přírody v ČR.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Ochrana přírody od 19. století Yellowstonský NP v USA
Pokud jsi připraven/a, klikni sem
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území České republiky
Středočeský kraj.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Jihomoravský kraj.
Jihomoravský kraj Přírodní podmínky Cvb.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Česká republika Geologický vývoj
Ochrana přírody ČR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
CHKO Český kras.
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
ČESKÁ REPUBLIKA OCHRANA PŘÍRODY
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Člověk A pŘÍRODA Bohumil Bareš
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
OCHRANA PŘÍRODY I..
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
PUTUJEME PO JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Povrch - Geomorfologie
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ Pohoří ČR - Bílé Karpaty.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_národní park Podyjí TÉMATICKÝ.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Pohoří ČR - Krkonoše.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Transkript prezentace:

Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva ve 4. ročníku.

Národní parky a chráněné krajinné oblasti V České republice máme čtyři národní parky: Krkonošský národní park Národní park Šumava Národní park Podyjí Labské pískovce (České Švýcarsko) Největším národním parkem je Šumava s rozlohou 68 064 ha. Naší nejstarší chráněnou krajinnou oblastí zřízenou v roce 1955 je Český ráj. Největší chráněnou krajinnou oblastí jsou Beskydy s rozlohou 1160 km². Nejstarší přírodní rezervací je Žofínský prales v Novohradských horách. Má rozlohu 98 hektarů a byla zřízena v roce 1838.

NÁRODNÍ PARKY ČR LABSKÉ PÍSKOVCE KRKONOŠE ŠUMAVA PODYJÍ ČESKÉ ŠVÝCARSKO KRKONOŠE ŠUMAVA PODYJÍ

Národní parky Krkonošský národní park byl vyhlášen 17. května 1963. Rozloha parku je přibližně 38 550 hektarů. Národní park Šumava má rozlohu 68 064 hektarů. Vznikl v roce 1991. Národní park Podyjí je dosud jediným moravským národním parkem. Byl vyhlášen ke dni 1. července 1991 Rozloha parku je 63 km². Národní park Labské pískovce byl vyhlášen 1. ledna 2000. Jeho rozloha je 79 km².

CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI Na území České republiky je vyhlášeno 25 CHKO o celkové rozloze 1 041 612 ha.

Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty Březová                                                         Dolní Němčí                                                         Horní Němčí                                                         Lopeník                                                         Slavkov                                                         Starý Hrozenkov                                                         Strání                                                         Strání - ANJ                                                         Vápenice                                                         Vyškovec                                                        

Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty Bílé Karpaty zasahují na území dvou států - České republiky a Slovenska. Jejich hřeben je ohraničen údolím řeky Váh na východě a Dolnomoravským úvalem na západě. Má rozlohu 715 km² a nadmořskou výšku 175 – 970m. Nejvyšším vrchem je Velká Javořina (970 m). Dalšími horami jsou Velký Lopeník (911m) a Chmelová (925 m).

MORAVSKÉ KOPANICE V MINULOSTI Lopeník Žítková

Charakter krajiny

Fauna Bílých Karpat rosnička zelená čolek horský mlok skvrnitý tesařík alpský otakárek fenyklový užovka stromová

Rostliny Bílých Karpat Sněženka podsněžník Lilie cibulkonosná Zvonek klubkatý Ocún jesení Rulík zlomocný Len žlutý Pcháč bezlodyžný

Lilie zlatohlávek Vstavač nachový

CHKO BESKYDY Největší chráněnou krajinnou oblastí jsou Beskydy s rozlohou 1160 km². Hořec tolitový

Žofínský prales Nejstarší přírodní rezervací je Žofínský prales v Novohradských horách. Má rozlohu 98 hektarů a byla zřízena v roce 1838.

CHKO Blaník CHKO Broumovsko Má rozlohu 41 000 ha. Je to oblast bohatá především na skalní města a stolové hory. je nejmenším CHKO v ČR. Její rozloha je 40 km². Je pojmenována po památné hoře Blaník.

Chráněná krajinná oblast Český kras je území tvořené převážně prvohorními usazeninami s četnými krasovými jevy včetně jeskyní patřících k největším v Čechách. Koněpruské jeskyně Velká a Malá Amerika

Český ráj je název pro území ve středním Pojizeří, které vyniká vysokou koncentrací přírodních i historických památek. Je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí v ČR. Existuje již od roku 1955. Zaujímá území o rozloze cca 180 km². Při 50letém výročí byl Českému ráji přidělen status Geopark UNESCO. Významnou lokalitou jsou také Prachovské skály.

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko Krajina má kaňonovitý charakter, v severní části přechází v pahorkatinu, jsou pro ni typické pískovcové skály, z nichž mnohé vytvářejí rozličné tvary - skalní převisy, drobné jeskyně, výklenky a římsy.

Moravský kras Je druhým nejstarším velkoplošným chráněným územím České republice, neboť byla zřízena 4. července 1956 Je největší a nejlépe vyvinuté krasové území v Českém masívu. Rozkládá se na ploše 92km2 a zaujímá téměř 24km dlouhý a 2 až 6km široký pruh zkrasovělých devonských vápenců Kateřínská jeskyně

Chráněná krajinná oblast Pálava byla vyhlášena dne 19. 3. 1976 na území o rozloze 83 km² zahrnujícím hřebeny Pavlovských vrchů, až po státní hranici s Rakouskem.

Tmavě zelenou barvou zakresli národní parky a světle zelenou chráněné krajinné oblasti.

Naším největším národním parkem je……… Naším největším národním parkem je………....... Nejstarším národním parkem je………………. Největší chráněnou krajinnou oblastí je………….. Nejstarší chráněnou krajinnou oblastí je………….. CHKO …………. je nejmenší a najdeme zde památnou horu stejného jména ……….(nakíbl) Nejvzácnější květinou v CHKO Bílé Karpaty je………..nachový a ………..zlatohlávek

Použitá literatura: Vlastivěda 4 ( učebnice pro 4.ročník základní školy) Poznáváme naši vlast (Nová škola) http://www.bilekarpaty.cz/vis/img/logo_schko_bar_nove.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Bile_potoky11.jpg/283px-Bile_potoky11.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/%C5%BDof%C3%ADnsk%C3%BD-prales-motiva%C4%8Dn%C3%AD.jpg/800px-%C5%BDof%C3%ADnsk%C3%BD-prales-motiva%C4%8Dn%C3%AD.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Msenske_poklicky.JPG/283px-Msenske_poklicky.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/16/Polojeskyn%C4%9B_Kr%C3%A1pn%C3%ADk_%2801%29.jpg/800px-Polojeskyn%C4%9B_Kr%C3%A1pn%C3%ADk_%2801%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Cesky_Raj.JPG/283px-Cesky_Raj.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Sk%C3%A1ly_na_vrcholu_d%C4%9Bv%C3%ADna.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Z%C5%99%C3%ADcenina_Sirot%C4%8D%C3%AD_hr%C3%A1dek.JPG

http://lh5.ggpht.com/RNXsInDkMfp6nCkTHzwbOPk-uP0APLYq8KSO6-_3lGBo7qDnJHFHEfrWdMqJXPiT39E9NA=s150 http://lh4.ggpht.com/YaVM1ThNZCGvCMs2JjHU1ayxwyEm1HEgvfQOaXgM85ShagE8efqfCMuNSTMO-aGdBztzq4U=s170 http://lh5.ggpht.com/k4Dw6SwWHnMD3N21Ybmtt7NkLuzc_UelnJ2co9Ye3HLRUWZHbASDYgpzry_ONoq5xFkj=s91 http://lh3.ggpht.com/KKOZnBAL_cNCvsOhLe8ZyK0H5QzBR7rfAPB0gjsM1Gp_K2laMuqLpfeusKc48y0MuKFz3dY=s129 http://lh6.ggpht.com/vF6qI6-vGirRiKGGqc_lhEsFX-2fKezyiNJzvFVZchZWZycupmJoNDgU61XpCr2j1L2wGA=s85 http://lh3.ggpht.com/yKhDOSoVK40t-35G_zlDQ7h3FxpFK78JwamQNPQSI5hXY8cxHusl8qNEy1ODyeZy88ftzw=s85 http://lh4.ggpht.com/f8VLUTKEdR67um7QdbDM3x-aT0zBx4OlkI2YipNXur6hwOAK0CQbG2VoElkZbmpzqC93=s85 http://lh6.ggpht.com/tz_ubNdO-Ckh4jvn-DXQIhhFGnb945b2wZdnzI0EHxQUjGTu65YzOqvLSIjOuzXi3yL6Lg=s85 http://lh4.ggpht.com/CCUKmXVxiqRRkiDVNh4saLnJpueA8_KyKQrEjOv81nsi0KrDfOHaLZmkQhW5QrUO1y8iPA=s110 http://lh5.ggpht.com/kHN_1hz9CUz7oIm4x38acrAetRiS6r6nWAw3SKozjCGZENnxpM2-3G3pN1kQCQjnFKzu=s103 http://lh6.ggpht.com/XHC8R9NUJTU4slEPALUWmASXJl5APv-qOSeDKb8TEz-QBU-JacDshgXaHpRilW-NI3aV8Q=s109 http://lh4.ggpht.com/Li1sLpT28EuovNcjlQkPiQXDBEd3AJqEhGQz1sOnKclIaRwoFs1YWJv4zqJUFVjF3x32=s85

http://lh5.ggpht.com/MC9i3QOPX4z1dl_dRx8PkluHVXksDI-CdCsvuCr3l6BX3gw3uXQ4XzLNuqKB3cIYwn-w8eU=s85 http://lh4.ggpht.com/J7kKCygyLgtzQ2nleAEzzTmcwkLOpojS8hQqe3poJlCnIKJeHmK1ooRfRdQbEClD0kkW=s85 http://lh5.ggpht.com/jl4DSwQscLHyPd8ogx9YEct33F9M7dbSVivUxvcbYYYsYMs4A74msq95__4xKKheyKDz1w=s114 http://lh4.ggpht.com/79m6rCvofbxwkn76qsOwzhkFp2zBhBXYbArikgkGYetRfZclphWMYNRmnd4kMXHK8UhEoQ=s127 http://lh6.ggpht.com/RQlLIYfFwnYf77Qy-6-ywqUCedkoA2do6dQQOmf3-ymni65ax71iYpEuMAZuvaEwbEBG=s114 http://lh6.ggpht.com/yWiCB8Jn2SCLxaGKgzoIi30yVHLxSjGjMABqLBvlXBynDG6zVHKC6xWstSvMR9InswQB=s127