EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY Téma: OBILNINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Listnaté stromy a keře Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_55_Pr7_listnate_stromy_a_kere.
AutorMgr. Ludmila Eisová Vytvořeno dne20. března 2012 Odpilotováno dne26. března 2012ve tříděIII.A Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborPrvouka.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Poaceae (trávy) Tomáš Benda Hana Voběrková Kateřina Tomášková QA 2013/2014.
ČELEDI: LIPNICOVITÉ A VSTAVAČOVITÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOLTICE, OKRES PARDUBICE - "UČÍME SE PRO ŽIVOT" ŠABLONA: Č. III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY POMOCÍ.
Riskuj Botanika vypracovala Mgr. Monika Štrejbarová.
POLOLETNÍ PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 32) Rozmanitost.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
Rostliny z našeho okolí
Název školy: Základní škola Městec Králové
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
VY_52_INOVACE_70_Rostliny polí - učební text
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ORGÁNY TĚL SEMENNÝCH ROSTLIN
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Čeledi: lipnicovité a vstavačovité
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_32_ Prvouka 3.ročník Pícniny, olejniny, textilní plodiny
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Lipnicovité.
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_OLEJNINY
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_12 12 Polní plodiny autor: Mgr. Soňa Kubíčková
Juncaceae Cyperaceae Poaceae
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Transkript prezentace:

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY Téma: OBILNINY Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY Téma: OBILNINY Ročník: 7. Autor: Mgr. Martina Kopecká

POLE: umělý ekosystém, na kterém se pěstují hospodářské plodiny – zdroj potravy i surovin pro výrobu mnoha věcí člověkem nejvíce ovlivňovány obvykle monokultura (pěstuje se na něm jeden druh rostliny) druhy rostlin se na jednom poli postupně střídají (= osevní postupy) když není půda pokryta rostlinami dochází k erozi ROZDĚLENÍ POLNÍCH ROSTLIN: OBILNINY OLEJNINY OKOPANINY LUSKOVINY PŘADNÉ ROSTLINY KRMNÉ ROSTLINY

OBILNINY CHARAKTERISTIKA: nejrozšířenější polní plodiny (kulturní trávy) základní zdroj obživy lidí na celém světě ZÁSTUPCI: 1. JEČMEN DVOUŘADÝ 2. ŽITO SETÉ 3. KUKUŘICE SETÁ 4. PŠENICE OBECNÁ 5. OVES SETÝ

OBILNINY doplň tabulku OBILNINA PLOD KVĚTENSTVÍ VYUŽITÍ Pšenice obecná Ječmen dvouřadý Žito seté Oves setý Kukuřice setá

OBILNINY zdroj sacharidů a minerálů OBILNINA PLOD KVĚTENSTVÍ VYUŽITÍ Pšenice obecná OBILKA KLAS (bez osin) mouka (hladká, hrubá, polohrubá), krupice, pečivo Ječmen dvouřadý KLAS (dlouhé osiny) kroupy, kávoviny, slad – na výrobu piva, krmení Žito seté KLAS (osiny) žitná mouka (chléb), kávoviny Oves setý LATA mouka, ovesné vločky, pečivo, krmení Kukuřice setá Samičí = PALICE Samčí = LATA popcorn, kukuřičné vločky, krmivo - siláž…

SEMENA OBILNIN OVES SETÝ JEČMEN DVOUŘADÝ PŠENICE SETÁ ŽITO SETÉ

Znáte tyto potraviny? BULGUR - je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. KUSKUS - je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.

DETAIL BÁZE ČEPELE A KOLÉNKA TRAV

ROZEZNÁVÁNÍ OBILNIN PODLE JAZÝČKŮ A OUŠEK

KVĚT TRAV

Kontrolní otázky: Obilka je plodem/semenem obilnin. Žilnatina lipnicovitých je …………………………, listy jsou střídavé/vstřícné. Stonek lipnicovitých je většinou plný/dutý, s kolénky, nazývá se ……………… . Listy se člení na …………………. a ……………………. . Na jejich rozhraní může být blanitý ……………… a párovitá …………….. . Květy jsou malé, většinou jednopohlavné/oboupohlavné, se ……… tyčinkami a svrchním/spodním semeníkem. Stavbou květu jsou trávy přizpůsobeny k opylování …….. ………………. . Kukuřice setá má plná/dutá stébla a oboupohlavné/jednopohlavné květenství. Jak se nazývá květenství ovsa? Jmenujte alespoň čtyři rody lučních trav:

Výsledky kontrolních otázek: Obilka je plodem obilnin. Žilnatina lipnicovitých je souběžná, listy jsou střídavé. Stonek lipnicovitých je většinou dutý, s kolénky, nazývá se stéblo. Listy se člení na pochvu a čepel. Na jejich rozhraní může být blanitý jazýček a párovitá ouška. Květy jsou malé, většinou oboupohlavné, se třemi tyčinkami a svrchním semeníkem. Stavbou květu jsou trávy přizpůsobeny k opylování větrem. Kukuřice setá má dutá stébla a jednopohlavná květenství. lata lipnice (Poa sp.), ovsík (Arrhenatherum sp.), psárka (Alopecurus sp.), srha (Dactylis sp.), bojínek (Phleum sp.), pýr (Elytrigia sp.), jílek (Lolium sp.), třtina (Calamagrostis sp.), tomka (Anthoxanthum sp.) apod.

ODKAZY: http://www.google.cz/imgres?q=JE%C4%8CMEN+DVOU%C5%98AD%C3%9D&hl=cs&sa=X&rlz=1R2ADRA_csCZ434&tbs=isz:m&tbm=isch&tbnid=CDbv3HRmygRYiM:&imgrefurl=http://vfu-www.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/jecmen.htm&docid=Ax3yBc8QdIxLhM&w=922&h=691&ei=eHkwTteUEdSr8APM5YS2AQ&zoom=1&iact=hc&vpx=397&vpy=121&dur=2647&hovh=194&hovw=259&tx=131&ty=120&page=1&tbnh=130&tbnw=173&start=0&ndsp=44&ved=1t:429,r:2,s:0&biw=1920&bih=715 http://www.google.cz/imgres?q=JE%C4%8CMEN+DVOU%C5%98AD%C3%9D&hl=cs&sa=X&rlz=1R2ADRA_csCZ434&tbs=isz:m&tbm=isch&tbnid=_BidRDo-muLAgM:&imgrefurl=http://vfu-www.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/jecmen.htm&docid=Ax3yBc8QdIxLhM&w=922&h=691&ei=eHkwTteUEdSr8APM5YS2AQ&zoom=1&iact=hc&vpx=1166&vpy=394&dur=622&hovh=194&hovw=259&tx=108&ty=77&page=1&tbnh=123&tbnw=160&start=0&ndsp=44&ved=1t:429,r:28,s:0&biw=1920&bih=715 http://www.google.cz/imgres?q=p%C5%A1enice+obecn%C3%A1&hl=cs&sa=X&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4ADRA_csCZ434CZ440&tbs=isz:l&tbm=isch&tbnid=0a-bI8JG3fJUOM:&imgrefurl=http://schlauerbacken.de/tag/warenkunde/&docid=_c4fDIX1Qp4kqM&w=3060&h=1934&ei=OnswTt6SHMq58gPbhci1AQ&zoom=1&biw=1920&bih=715&iact=rc&dur=1239&page=2&tbnh=164&tbnw=224&start=27&ndsp=24&ved=1t:429,r:2,s:27&tx=81&ty=112 http://www.google.cz/imgres?q=p%C5%A1enice+obecn%C3%A1&hl=cs&sa=X&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4ADRA_csCZ434CZ440&biw=1920&bih=715&tbs=isz:l&tbm=isch&tbnid=-VLhKgsUXMZOqM:&imgrefurl=http://www.sassekorn.de/store/Grafschafter-Kraeuterwacholder-350-ml_detail_625.html&docid=_0KyKAr-CYFPFM&w=2351&h=1574&ei=cXwwTvKtDZDG8QPchpS1AQ&zoom=1&iact=rc&dur=159&page=1&tbnh=152&tbnw=197&start=0&ndsp=27&ved=1t:429,r:19,s:0&tx=139&ty=107 http://www.google.cz/imgres?q=p%C5%A1enice+obecn%C3%A1&hl=cs&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4ADRA_csCZ434CZ440&tbm=isch&tbnid=OPoTGYTXuxUVIM:&imgrefurl=http://www.aros.cz/cs/krmiva/psenice-obecna/&docid=rkYPoN3n0hyvHM&w=640&h=480&ei=sIMwTsb_C4H0-gaM8_SJBA&zoom=1&iact=hc&vpx=392&vpy=122&dur=116&hovh=194&hovw=259&tx=104&ty=102&page=1&tbnh=128&tbnw=178&start=0&ndsp=45&ved=1t:429,r:2,s:0&biw=1920&bih=715 http://www.google.cz/imgres?q=%C5%BDITO+SET%C3%89&hl=cs&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4ADRA_csCZ434CZ440&tbm=isch&tbnid=zv3FtCkTus2ZlM:&imgrefurl=http://vfu-www.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/zito.htm&docid=eIW9NC0gNpPfAM&w=922&h=691&ei=kIQwToUDhKz6Bq_I3YkE&zoom=1&iact=hc&vpx=1032&vpy=83&dur=897&hovh=194&hovw=259&tx=146&ty=100&page=1&tbnh=122&tbnw=155&start=0&ndsp=50&ved=1t:429,r:6,s:0&biw=1920&bih=715 http://wald-laeufer.de/wander.touren/618-20090809_003/zur-Hexwiese/Hafer.htm http://www.google.cz/imgres?q=kuku%C5%99ice+set%C3%A1&hl=cs&sa=X&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4ADRA_csCZ434CZ440&tbs=isz:l&tbm=isch&tbnid=R7o0v5pvTR-ldM:&imgrefurl=http://appleboda.wordpress.com/2010/09/14/majs/&docid=x5t-4_icB9BHNM&w=3289&h=2492&ei=5IUwTpTTHM-i-ga5i92JBA&zoom=1&iact=hc&vpx=330&vpy=395&dur=3321&hovh=195&hovw=258&tx=180&ty=105&page=1&tbnh=115&tbnw=152&start=0&ndsp=44&ved=1t:429,r:24,s:0&biw=1920&bih=715 http://www3.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=81&obj=30&no=Obr. 2.2 – 5