?? Ing. Jan Havel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Skupenství látek.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
VLASTNOSTI LÁTEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné.
Skupenství látek.
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Kapalnění Sublimace Desublimace
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
Skupenské změny.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_187_Látky a tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
FYZIKA Změny skupenství.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
TĚLESA A LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_7_Tělesa a látky Téma: Fyzika 6. ročník.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření
Vlastnosti těles a látek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Transkript prezentace:

?? Ing. Jan Havel

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: červenec 2012 Ročník: 1. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Vlastnosti látek a těles Materiál slouží k výkladu základních poznatků o skupenství látek. V prezentaci jsou na praktických příkladech a s využitím videomateriálu představeny skupenství látek a skupenské přeměny. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami . Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

V jakých podobách se setkáváme s vodou? [2]

V jakých podobách se setkáváme s vodou? pára led Tekutá voda [2]

Jednotlivým podobám říkáme skupenství látek a jsou tři: Pevné skupenství Za norm. podm. např: led Dřevo Sklo polystyren kapalné skupenství Za norm. podm. např: kapalná voda Benzín Krev Líh plynné skupenství Za norm. podm. např: vodní pára oxid uhličitý kyslík propan [4] [3] [5]

Skupenství se mění jedno v druhé při Skupenských přeměnách: Pevné skupenství kapalné skupenství LED Tání Gallia v horké vodě VODA Tání – při zvýšení teploty Tuhnutí – při snížení teploty Tuhnutí přechlazené vody Krystalizace vodní blány

Skupenství se mění jedno v druhé při Skupenských přeměnách: Kapalné skupenství plynné skupenství VODA PÁRA Vypařování – tekutý dusík vypařování – při zvýšení teploty Kapalnění – při snížení teploty Kapalnění na vzdušné vlhkosti na skle

Skupenství se mění jedno v druhé při Skupenských přeměnách: Pevné skupenství plynné skupenství LED PÁRA Sublimace suchého ledu Sublimace – při zvýšení teploty Desublimace – při snížení teploty

Plasma Za výjimečných podmínek může být látka ve čtvrtém skupenství zvaném plasma Např. při elektrických výbojích, v plameni sirky, při svařování [6] [[7] [8]

Otázky k zopakování Jaká známe skupenství látky? Zapiš pro každé skupenství alespoň čtyři příklady látky v daném stavu Jmenuj příklady látek, které znáš v různých skupenstvích Uváděj příklady skupenských přeměn ze skutečného života

Zdroje a použitá literatura [1] FIR0002. wikipedia.cz [online]. [cit. 2.7.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Water_droplet_blue_bg05.jpg [2] HAYKINSON, Ilya. wikipedia.cz [online]. [cit. 2.7.2012 ]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Glacial_iceberg_in_Argentina.jpg [3] BURGER. wikipedia.cz [online]. [cit. 2.7.2012 ]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gasoline_in_mason_jar.jpg [4] PORSE, Sten. wikipedia.cz [online]. [cit. 2.7.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Egeved.JPG [5] HUSTVEDT, Sten. wikipedia.org [online]. [cit. 2.7.2012]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Propane_tank_20lb.jpg [6] VIATOUR, Luc. wikipedia.org [online]. [cit 2.7.2012]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Plasma-lamp_2.jpg [7]PLATE, William. wikipedia.org [online]. [cit. 2.7.2012]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:GMAW.welding.af.ncs.jpg [8] SEBASTIAN, Ritter. wikipedia.org [online]. [cit. 2.7.2012]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Streichholz.jpg Halliday David, Resnick Robert, Walker Jearl: Fyzika II: Mechanika, Termodynamika. 1. vyd. Brno: Vutium, Prometheus, 2000. AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 2.7.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/skupenství