MIKROFON, DATAPROJEKTOR, INTERAKTIVNÍ TABULE, USB DISKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Advertisements

HW – Kabely a konektory Název školy
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Periferní zařízení počítače
na interaktivní tabuli
Rychlý přehled o nejběžnějších typech monitorů
Základy informatiky a výpočetní techniky 1
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Tiskárny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
Periferní zařízení.
Paměťová média.
Digitální projektory. LCD (Liquid Crystal Display) DLP (Digital Light Processing)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
HARDWARE II Periferie.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 2 Základy informatiky a výpočetní techniky 1.
Technika a technické vzdělávání Dalibor Valenta
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ POLOHOVACÍ ZAŘÍZENÍ myš, tablet, touchpad
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
INTERAKTIVNÍ TABULE.
Monitory U osobních počítačů mají největší využití
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem.
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Monitor CRT Monitor LCD Monitor
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Monitory Plazma – OLED - SED
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
referát na předmět YPVG
USB Flash Disk Kateřina Klajsnerová.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
HARDWARE.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů FLASH DISK USB flash disk, je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Informatika – Internet a počítačové hry Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření březen 2012 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.
 Říká se jim též USB klíč, hovorově flashka  Používají se jako náhrada diskety  Podoba klíčenky, vybaveny pamětí typu flash  Data se nahrávají přes.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Projektor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/12 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Tomáš Hink2 Co se dnes dozvíte Dělení v diagramu CRT (klasická vakuová obrazovka) LCD (tekuté krystaly) Plazmová obrazovka OLED Projektory Penetron.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tato prezentace byla vytvořena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
USB flash disk -Je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. -Typicky slouží k zálohování a přenášení dat mezi počítači. -Jsou malé a.
PC základní jednotka.
PC Výstupní periferie.
MONITORY Michaela Fraiová.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Mikrofon, dataprojektor, interaktivní tabule, usb disky
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

MIKROFON, DATAPROJEKTOR, INTERAKTIVNÍ TABULE, USB DISKY FRÝBERT JAKUB

MIKROFON Mikrofon je zařízení pro přeměnu akustického (zvukového) signálu na signál elektrický.

PRINCIPY MIKROFONŮ Kondenzátorový - Pracuje tak, že akustické kmity rozechvívají membránu, která je jednou z elektrod kondenzátoru, připojeného do elektrického obvodu. Elektretový -  je typem kondenzátorového mikrofonu, u něhož je elektrické pole, nezbytné pro funkci, vytvářeno elektretem, tedy nevodivou hmotou, která je permanentně elektricky nabitá Dynamický - jsou méně citlivé než kondenzátorové mikrofony, lépe proto zpracují například hlasitý zpěv při živých vystoupeních, ozvučení veřejných shromáždění apod.

Páskový - Vzhledem k jeho mechanické konstrukci je náchylný k mechanickému poškození a je proto používán výhradně ve studiových podmínkách. Vzhledem k velmi malému napětí bývá obvykle vybaven převodním transformátorem. Uhlíkový - byl prvním prakticky použitelným mikrofonem, hojně se využíval do 30. – 40. let  Piezoelektrický - Tyto mikrofony však nikdy nebyly příliš kvalitní. Používaly se převážně v systémech veřejného ozvučení a i tam se od jejich užívání záhy upustilo s nástupem dynamického mikrofonu.

VLASTNOSTI V závislosti na velikosti a konstrukci pouzdra mikrofonu může tento přijímat zvuk z různých směrů v různé intenzitě. Konstruktéři mikrofony záměrně navrhují s různými charakteristikami v závislosti na předpokládaném použití. Všesměrová - přijímá zvuk stejně kvalitně ze všech stran Kardioidní -  potlačuje příjem zvuku „zezadu“ mikrofonu. Hyperkardioidní -  je více směrová Osmičková - přijímá zvuk pouze zepředu a zezadu, nikoliv však ze stran Úzce směrová - má výrazně oslaben příjem zvuku zezadu

KULOVÁ KARDIOIDNÍ HYPERKARDIOIDNÍ OSMIČKOVÁ ÚZCE SMĚROVÁ

DATAPROJEKTOR je zařízení umožňující zprostředkovat prezentaci všem přítomným tím, že obraz, jehož zdrojem může být osobní počítač, notebook, přehrávač DVD a jiná videozařízení, projektuje (promítá) na plátno či zeď.

DĚLENÍ PODLE VÝROBNÍ TECHNOLOGIE DLP – Srdcem DLP projektorů je jeden nebo více čipů na kterých jsou upevněná zrcátka. Nevýhodou DLP projektorů je duhový efekt LED - Projektory jsou vlastně DLP projektory, ve kterých je lampa nahrazena LED diodami. Největšími výhodami této technologie je nízká spotřeba, absence lampy a především malé rozměry.

LCD - projektory pracují na odlišném principu než DLP LCD -  projektory pracují na odlišném principu než DLP. Srdcem LCD projektorů jsou tzv. dichroická zrcadla a LCD panely. Pro zobrazení se využívá tekutých krystalů a jedná se o transmisní technologii. LCD projektory mají několik nevýhod. Jako první to je stárnutí a vypalování LCD displejů. S přibývajícím počtem vysvícených hodin klesá kvalita zobrazení. Dále je tu náchylnost na prašné prostředí.  Výhodou LCD projektorů je v průměru nižší hlučnost, mají ostrý a jasný obraz a netrpí duhovým efektem.

CRT

LCoS - je poměrně nová technologie projektorů LCoS -  je poměrně nová technologie projektorů. Cenově jsou LCoS projektory zatím pro většinovou populaci nedostupné. Výhodou LCoS projektoru je vysoké rozlišení, disponuje vynikajícím barevným podáním, vysokým kontrastem a nemá duhový efekt. Nevýhodou je především vysoká cena.

CRT - projektorů jsou tři projekční obrazovky principiálně podobné těm v běžných televizních přijímačích či počítačových monitorech. Každá z nich promítá v jedné ze základních barev (červené, modré a zelené) a výsledný obraz je potom složen na projekční ploše. Tato technika patří k nejstarším a používá se dnes pouze výjimečně, a to u pevných instalací. Výhody - Výborná kvalita reprodukce barev, vysoké rozlišení i kontrast, spolehlivost, dlouhodobý provoz. Nevýhody - Omezená oblast použití, větší rozměry a hmotnost.

PARAMETRY DATAPROJEKTORŮ Rozlišení – V současnosti patří mezi nejběžnější rozlišení HD ready (1280 x 720) nebo Full HD (1920x1080) Světelný výkon – čím je vyšší, tím je promítaný obraz jemnější a kvalitnější Kontrast – poměr nejsvětlejšího a nejtmavšího bodu. Rozměry a hmotnost Životnost lampy – pohybuje se mezi 2000 – 6000 hodin Rozhraní – konektory pro připojení zdrojů: DVI, LAN, WI-FI, HDMI Funkce a doplňky – většina projektorů má dnes dálkové ovládání Projekční vzdálenost – v domácích podmínkách se pohybuje kolem 3 - 5 m, obecně výrobce uvádí 1 – 12 m. Tato vzdálenost ovlivňuje výslednou úhlopříčku.

INTERAKTIVNÍ TABULE Je velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a datový projektor, případně jde o velkoplošnou obrazovku (LCD, LED, plasma) s dotykovým senzorem. Projektor promítá obraz z počítače na povrch tabule a přes ni můžeme prstem, speciálními fixy nebo dalšími nástroji ovládat počítač nebo pracovat přímo s interaktivní tabulí. Tabule je většinou připevněna přímo na stěnu, nebo může být na stojánku.

Interaktivní tabule může být připojena k počítači buď přes rozhraní jako jsou USB a sériový port nebo bezdrátově přes Bluetooth. Obvykle se ovladačem zařízení instaluje do připojeného počítače. Ovladač tabule se zavádí po startu počítače automaticky a interaktivní tabule začne s počítačem komunikovat. Ovladač převádí data o pozici kurzoru a akcích provedených nástroji či prstem na tabuli na signály, které zastupují kliknutí a pohyb myši nebo tabletu. Toho je podle druhu interaktivní tabule dosaženo buď povrchem citlivým na dotek, nebo systémem určujícím pozici za pomoci optického snímání.

DRUHY SNÍMÁNÍ Měření odporu - Dvě elektricky vodivé plochy jsou odděleny malou vzduchovou mezerou. Při dotyku se obě plochy spojí a odstraněním vzduchové mezery dojde k uzavření elektrického obvodu. Elektromagnetická - jsou magnetické senzory, které vysílají signál a posílají jej do počítače, pouze pokud je vyslaný signál aktivovaný stylusem. Tato technologie umožňuje uživateli přímý kontakt s plochou interaktivní tabule a obvykle umožňuje využití všech funkcí běžných pro počítačovou myš.

Kapacitní - Funguje téměř na stejném principu jako elektromagnetická, tento typ snímače pohybu je založen na síti vodičů, které jsou umístěny za tabulí. V tomto případě ale dochází k ovlivnění elektrického pole i pouhým prstem uživatele. Laserová - Laserové vysílače a snímače jsou umístěny v obou horních rozích tabule. Laserové paprsky jsou za pomoci natáčení zrcátek promítány před celou plochu tabule, podobně jako maják natáčí svůj paprsek na moře.   U této technologie je tvrdý (obvykle keramický nebo ocelový) povrch, který má nejdelší životnost a nejsnáze se čistí. 

Ultrazvuková - Při tlaku na povrch tabule pero či stylus vysílají ultrazvuk a zároveň infračervený paprsek. Po přijmutí signály ultrazvukovým mikrofonem a senzorem pro infračervený paprsek se změří prodleva mezi oběma signály a vypočte se poloha stylusu. Tato technologie umožňuje použití jakéhokoli povrchu tabule, ale není citlivá na tlak. Optická a infračervená - Po stisknutí povrchu prstem nebo stylusem se objekt zaměří kamerou nebo infračerveným paprskem. Software pak vypočte polohu objektu. Tato technologie umožňuje použití libovolného povrchu

PŘEDNÍ A ZADNÍ A KRÁTKÁ PROJEKCE Přední - Datový projektor je umístěn před tabulí. Jedinou nevýhodou tohoto způsobu projekce je samo umístění projektoru, který je vystaven možnému mechanickému poškození a vrhá stín na tabuli. Zadní - Datový projektor je umístěn za tabulí, a proto odpadá problém vrženého stínu. Další jejich výhodou je, že nehrozí oslnění přednášejícího paprsky projektoru. Velkou nevýhodou tohoto systému je především mnohem vyšší cena a větší rozměry. Krátká - Někteří výrobci nabízejí interaktivní tabule s krátkou projekcí, u kterých je datový projektor mnohem blíž povrchu tabule a promítá obraz směrem dolů pod úhlem 45 stupňů. 

USB DISKY je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou má podobu klíčenky či přívěšku a je vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení. Data se do disku nahrávají přes sběrnici USB, odtud název.

POUŽITÍ Přenos osobních dat -  nejčastější způsob využití je přenos dokumentů, hudby, videa a podobně Bezpečnostní důvody - v prostředí kde by mohlo dojít k úniku soukromých dat, lze použít flashdisk jako úložiště klíče pro rozšifrování dat Systémová administrace – přenos nastavení softwaru, nahrávání firmware do základních desek, routerů atd… Bootování - některé základní desky umožňují načtení operačního systému přímo z přenosného USB zařízení. Toto řešení je také známo jako Live USB Zálohy - nepříliš vhodné, z principu NAND technologie udrží zařízení data bez připojení k napájení pouze několik desítek měsíců

VÝHODY A NEVÝHODY VÝHODY: Kompaktnější než jiná přenosová média Odolnější proti fyzickému poškození Většinou vyšší kapacita než u CD nebo DVD Malá spotřeba elektrické energie NEVÝHODY: Špatná podpora u starších operačních systémů (Windows 98 a nižší nemají přímo zabudovanou podporu flash disků, je nutné ji doinstalovat) Větší kapacity mají vysokou cenu, přičemž disponují jen zlomkem kapacity stejně drahých přenosných pevných disků

ZDROJE https://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrofon https://cs.wikipedia.org/wiki/Interaktivn%C3%AD_tabule https://cs.wikipedia.org/wiki/Dataprojektor https://cs.wikipedia.org/wiki/USB_flash_disk https://www.google.com/search?site=&tbm=isch&source=hp&biw=630&bih=570&q=usb+disky&oq=usb+disky&gs_l=img.3..0j0i24k1.1804.3829.0.4111.9.9.0.0.0.0.154.1047.0j9.9.0....0...1ac.1.64.img..0.9.1041...0i30k1.xD6BUkWhmEo https://www.google.com/search?site=&tbm=isch&source=hp&biw=630&bih=570&q=usb+disky&oq=usb+disky&gs_l=img.3..0j0i24k1.1804.3829.0.4111.9.9.0.0.0.0.154.1047.0j9.9.0....0...1ac.1.64.img..0.9.1041...0i30k1.xD6BUkWhmEo#tbm=isch&q=dataprojektor https://www.google.com/search?site=&tbm=isch&source=hp&biw=630&bih=570&q=usb+disky&oq=usb+disky&gs_l=img.3..0j0i24k1.1804.3829.0.4111.9.9.0.0.0.0.154.1047.0j9.9.0....0...1ac.1.64.img..0.9.1041...0i30k1.xD6BUkWhmEo#tbm=isch&q=interaktivn%C3%AD+tabule+smart+board https://www.google.com/search?site=&tbm=isch&source=hp&biw=630&bih=570&q=usb+disky&oq=usb+disky&gs_l=img.3..0j0i24k1.1804.3829.0.4111.9.9.0.0.0.0.154.1047.0j9.9.0....0...1ac.1.64.img..0.9.1041...0i30k1.xD6BUkWhmEo#tbm=isch&q=mikrofon7