Srdce Šablona III/2 Mgr. Věnceslava Svobodová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SRDCE.
Advertisements

Neúnavná srdeční pumpa
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Oběhová soustava člověka
SRDCE (COR).
Srdce Velký a malý krevní oběh Procvičování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Srdce (Cor).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava- srdce
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Oběhová soustava u Člověka
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_34_STAVBA_SRDCE
Zpracoval: Ondřej Boček
Anatomie srdce Barbora Plačková.
Srdce a krevní oběhy Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Srdce.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_14_Oběhová soustava Autor Mgr.
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_07_28_Oběhová soustava, srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA, SRDCE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
normální tepna kornatění tepny zkornatělá tepna s krevní sraženinou.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Cévní soustava Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Oběhová soustava srdce a cévy
Přírodopis – 8. ročník, Srdce
KREVNÍ OBĚH Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Přírodopis - 8. ročník, Krevní oběh
Krevní oběh.
Srdce a jeho funkce v těle
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (srdce)
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
Krevní oběh Malý krevní oběh (plicní) Velký krevní oběh (tělní)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SRDCE (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Anatomická stavba, fyziologie
sites.google.com/site/vondrakovalidsketelo
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Oběhovou soustavu tvoří:
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SRDCE (cor, cordis).
Cévní soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_04_Srdce
KREVNÍ OBĚH (opakování)
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Transkript prezentace:

Srdce Šablona III/2 Mgr. Věnceslava Svobodová Základní škola, Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_379_Srdce

Srdce Srdce je dutý sval, který je umístěný v dutině hrudní pod hrudní kostí. Jeho hro směřuje doleva. Stavba: srdeční svalovina je rozdělena na dvě komory (pravá a levá), dvě síně (pravá, levá). Mezi síněmi a komorami jsou chlopně cípaté (mezi pravou síní a komorou trojcípá, mezi levou síní a komorou dvojcípá). Mezi síněmi a cévami jsou chlopně poloměsíčité. Ze srdce vedou krev tepny – aorta (srdečnice), plicní tepna (plicnice). Do srdce vedou krev žíly – plicní žíla, dolní a horní dutá žíla. Srdeční sval vyživují věnčité cévy, srdce je obaleno blánou = osrdečníkem. Činnost: srdeční stah = SYSTOLA, srdeční ochabnutí = DIASTOLA. Při systole je krev vypuzována tepnami do těla nebo do plic. Při diastole je krev naopak nasávána do srdce žilami z těla nebo z plic. Počet tepů za 1 minutu = tepová frekvence. Dospělí- 70, děti-100.

Co se děje při diastole a systole, nemoci srdce SYSTOLA - tělní (velký) oběh: krev s živinami a kyslíkem je vypuzována aortou z levé komory a levé síně do těla. SYSTOLA – plicní (malý) oběh: krev bez živin a kyslíku je vypuzována plicnicí z pravé komory a pravé síně do plic. DIASTOLA – tělní (velký) oběh: krev je nasávána z těla do pravé síně a pravé komory dolní a horní dutou žílou. Je bez kyslíku a živin. DIASTOLA – plicní (malý) oběh: krev je nasávána z plic do levé síně a levé komory plicní žilou. Je okysličená. Nemoci srdce: - srdeční infarkt -nedomykavost chlopní -arytmie -šelesty (vady chlopní, osrdečníku)

Stavba srdce

Systola, diastola

Odkazy www.wikipedie.cz http://commons.wikimedia.org/wiki/ File: Diagram of the human heart (multilingual).svg http://commons.wikimedia.org/wiki/ File: Heart_diastole.png http://commons.wikimedia.org./wiki/ File: Heart_systole.png