Rizika ohrožující zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkoholy ethanol.
Advertisements

Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Plíce po 20 letech kouření
DĚLENÍ DROG.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Legalizace měkkých drog.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Drogy Výchova ke zdraví.
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
VŠE, CO JSTE KDY CHTĚLI VĚDĚT O DROGÁCH A BÁLI JSTE SE ZEPTAT
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SOCIÁLNĚPATOLOGICKÉ JEVY
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
..a co jste o nich nevěděli
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Nebezpečí kouření
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
KOUŘENÍ.
Legislativa X návykové látky
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Alkoholem a tabákem vše začíná
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Rizika ohrožující zdraví

Alkoholismus Alkohol (etanol, líh) – společensky tolerovaná droga Utlumuje člověka, nekoordinované pohyby, otupělé myšlení, snižuje zábrany, změny chování, agresivita, lítostivost….. Dlouhodobé následky – smrtelné onemocnění jater, srdce, nádory, cukrovka, neplodnost… Alkorexie

Spotřeba alkoholu ČR – 2. místo ve světě (16,45 l čistého alkoholu na obyvatele za rok) Pivo – 148,6 l za rok na osobu (85 %) Víno – 19,8 l za rok na osobu (11 %) Lihoviny – 6,7 l za rok na osobu (4 %) Celkem 175,6 l alkoholických nápojů

Závislost 1. Abstinent 2. Konzument 3. Alkoholik Ohrožení – tělesné, duševní i sociální Vznik závislosti (několik let nebo měsíců – zvl. u mladých lidí) Jarkova teorie

Ročně v ČR zemře na následky konzumace alkoholu 6000 lidí!!!!! Ve světě 4 % všech úmrtí a dokonce 9 % všech úmrtí ve věku 15-19 let.

Kouření Další společensky tolerovaná droga. Vzniká závislost na nikotin. Pasivní kouření

Složení cigaretového dýmu

Statistika v ČR kouří asi 2 300 000 lidí kouří 26 % populace nad 18 let, zbytek jsou děti a mladiství do 18 let za rok se v ČR vykouří přes 20 miliard cigaret (což je 1947 ks cigaret na osobu za rok) Kouření dětí 9 z 10 kuřáků začíná kouřit před 18. rokem průměrný věk vykouření první cigarety je kolem 10 let každý den v ČR začne kouřit 100 dětí pokud kouří oba rodiče, je pravděpodobnost vzniku kuřáctví u dítěte čtyřikrát větší

Zisk státu na daních ČR vybírá na spotřební dani za cigarety cca 45 miliard Kč ročně, na DPH je to dalších cca 5 miliard Kč roční náklady na léčbu kuřáků činí přibližně 80 miliard Kč, kouření tedy výrazně zatěžuje zdravotní systém

Úmrtí na nemoci z kouření cigaret v ČR každoročně v ČR zemře cca 100 000 lidí, z toho na nemoci spojené s kouřením je to cca 18 000 lidí – tedy téměř pětina všech úmrtí je způsobena kouřením z celkového počtu 18 000 lidí ročně zemře 8 000 lidí na kardiovaskulární nemoci (nemoci srdce a cév), 7 000 lidí na různé typy rakoviny, 2 000 lidí na respirační onemocnění a 1 000 lidí na ostatní onemocnění dvě třetiny lidí, kteří zemřeli na nemoci z kouření cigaret jsou mladší 65 let

Zakázané drogy Cannabis (marihuana, hašiš) Stimulační (pervitin, kokain, crack, extáze) Opiáty (heroin, morfin, opium) Halucinogeny (LSD) Těkavé (toluen, aceton) Tlumící (diazepam, rohypnol, radepur)

Vznik závislosti Téměř po první aplikaci (velmi individuální) Všechny jsou smrtelně nebezpečné!!!! Ohrožení – tělesné, duševní i sociální

Statistika pro ČR 2012 odhad počtu problémových uživatelů drog: 41 300 osob (pervitin 30 700, opiáty 10 600; Praha: 14 600 osob) průměrný věk žadatelů o léčbu: 28 let(v roce 2002: 23,4 let)   pod vlivem drog spácháno 15 % trestných činů (z toho 88 % pod vlivem alkoholu) zachyceno 18 nových syntetických drog, 653 kg marihuany a téměř 90 tisíc rostlin konopí; odhaleno 235 varen pervitinu výdaje z veřejných rozpočtů na protidrogovou politiku: 587,3 mil. korun

Doping Nestandardní látka nebo metoda podporující dosažení cíle sportovní aktivity nebo zvýšení sportovního výkonu.

Motivace k dopingu Úspěch, získání obdivu, respektu, být „in“ Peníze, bohatství Svět vrcholového sportu nepovažuje cestu ke sportovnímu mistrovství za tak důležitou jako samotný výkon - odraz současné doby!!