Jóga a powerjóga Mgr. Petra Čaplová, Ph.D..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Advertisements

Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
MESIT – 8. květen MASÁŽE Jakub Mrva. Proč masáž? - patří mezi nejvhodnější metody regenerace sil po práci - pomáhá při nežádoucích stavech jako.
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Jógové pozice Harmonizační cvičení.
TRÉNINK KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Respirační handling u novorozenců, kojenců a batolat
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Mgr. Pavel Frýbort Posilování a protahování
Korekce odchylek správného držení těla
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Imaginace.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Přírodní olej bohatý na antioxidanty
Každému posilování předchází rozcvičení.
Břišní tanec * Ačkoliv si lidé v dnešní době myslí, že se jedná o svůdný tanec, jehož cílem je pobavit muže, ve skutečnosti bylo mužům dovoleno sledovat.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
PLNÝ DECH.
Zdravá škola.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Překlad: PhDr. Jan Kuneš
Neodkladná resuscitace
Psychologie osobnosti
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Psychologické aspekty zdraví
Zdravotní tělesná výchova
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
AROMATERAPIE.
Reforma školství v ČR.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Která čísla označují správné držení těla?
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Pilates.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Cvičení s obručí.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Protahovací cvičení pro oblast krku Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_67_protahovací cvičení – krční páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná Určeno pro.
Posilovací cvičení - záda Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_77_posilovací cvičení – záda Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná Určeno pro 8. ročník, ZŠ speciální.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Posilovací cvičení - dolní končetiny
LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí
BODY & MIND.
Posilovací cvičení - břicho a hýždě
Kalanetika Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
Režim dne I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Reforma školství v ČR.
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
Za jógou se zvířátky I. část
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Jóga a powerjóga Mgr. Petra Čaplová, Ph.D.

Jóga Jóga (योग), etymologicky pochází ze slova jho, nejbližší český překlad spojení. Znamená obnovení spojení individuálního Já (Átman) s universálním Bytím (Brahma). Sanskrtský výraz jóga, odvozený od slovního kořenu judž, má mnoho různých významů, z nichž nejužívanější jsou: připoutat, spojit, sjednotit nebo ovládnout. Nejstarší zmínky o józe pocházejí z bráhman (900 až 500 př. n. l.) jako o asketických praktikách světců. V Upanišadách (staroindická literární díla nábožensko-filosofického charakteru) se mluví o způsobech meditace a uctívání, které pochází z let kolem 900 př. n. l. Nejznámější zmínky o józe pocházejí z Bhagavadgíty(posvátná kniha hinduizmu)(200 př. n. l.) a Pataňdžaliho jóga súter (300 až 200 př. n. l.). Jóga je součástí tradic Východu, a právě proto nám mohou připadat některé její koncepce složité, nebo dokonce nepochopitelné.

K cílům jógy patří: tělesné zdraví, duševní zdraví, sociální zdraví, duchovní zdraví, seberealizace a uskutečnění Božského v nás. Těchto cílů lze dosáhnout: láskou a pomáháním všem tvorům, úctou k životu, ochranou přírody a životního prostředí, mírumilovným rozpoložením mysli, plnohodnotnou vegetariánskou stravou, čistými myšlenkami a pozitivním způsobem života, tělesným, duševním a duchovním cvičením, tolerancí vůči všem národům, kulturám a náboženstvím.

Dnešní pojetí jógy V dnešní době je jóga chápána spíše jako možnost, jak dosáhnout zdravého životního stylu. Lidé cvičí jógu, protože věří, že praktikováním jógových cviků dosáhnou lepší postavy, v lepším případě jógu považují za léčebnou metodu a prevenci, která je vhodná k nápravě správného držení těla, pomůže od bolesti zad či nesprávného dýchání nebo slouží jako prosté odreagování. Její hloubka je dnes zcela potlačena, především na západě. na východě má jóga svoji dlouholetou tradici a dodnes je velmi uznávaná.

Charakteristika jógových poloh V současnosti se u nás jóga soustřeďuje na pozice, polohy těla (asány) a dechová cvičení s cílem dosáhnout kontroly nad tělem a myslí. Obecně asána znamená zaujmout na delší čas určitou tělesnou polohu a cítit se v ní příjemně a uvolněně. Mnohé asány byly odvozeny od přirozených pohybů a pozic zvířat a někdy také odrážejí schopnost zvířat pomoci si v případě onemocnění. Mají také názvy po zvířatech, např. kočka, tygr, zajíc, atd. Asány jsou oproti gymnastickému cvičení charakteristické svým pomalým tempem, důraz je kladem na správnost provedení a procítění. Nehraje zde roli množství cviků, nýbrž kvalita. Smyslem a cílem asán není uvést do pohybu nahromaděnou energii nebo napětí, nýbrž sladit tělo a mysl vědomým procítěním tělesných i duševních dějů, soustředěným pohybem a uvolněním. Asány tělo neunaví ani nevyčerpají. Naopak, naplní ho energií a svěžestí.

Pravidelné cvičení asán: zvyšuje pružnost páteře, zlepšuje pohyblivost kloubů, napomáhá uvolnění, posílení a bohatému prokrvení svalů, povzbuzuje a harmonizuje činnost orgánů i žláz, podporuje látkovou výměnu a funkci lymfatického systému, posiluje imunitní systém, normalizuje a stabilizuje krevní oběh a krevní tlak, zklidňuje a posiluje nervy, pročišťuje a osvěžuje pokožku. Co se týče popisu a názvosloví ásan, není zde jednota. V průběhu let různí učitelé vytvořili své vlastní systémy, které se od sebe méně či více liší. Najdeme tak rozdíly jak v samotném provedení ásan, tak i v jejich sanskrtském a českém názvosloví.

Zásady správného dýchání Jóga ukazuje, jak lze pomocí různých dechových technik ovlivňovat tělo i mysl. Způsob, jakým dýcháme, se však bohužel velmi vzdálil přirozenému a správnému dýchání. Zásadní podmínkou k obnovení zdravého způsobu dýchání je nácvik plného jógového dechu. Plný jógový dech: správně dýchat je možné třemi způsoby: břišní neboli brániční dech, hrudní dech, podklíčkový dech.

Při zdravém a přirozeném dýchání se všechny tři typy spojí do jediného nádechu a výdechu a vytvoří „plynulou vlnu“, která probíhá s nádechem zezdola nahoru a při výdechu seshora dolů: s nádechem se břicho vyklene vpřed a hrudník se rozevře, s výdechem se hrudník i břicho zase vracejí. Pokud budeme takto dýchat, tedy přirozeně a bez násilí využívat plnou kapacitu plic, provádíme plný jógový dech.

Jóga pro děti Cviky určené dětem musí být přizpůsobeny jejich schopnostem, dovednostem a možnostem. Cviky pro děti vychází ze cviků určených pro dospělé. Za velmi vhodné se při praktikování jógy s dětmi považuje názorná ukázka. Je nezbytné, aby učitel cvičil s dětmi. Učitel a žák jsou zde partnery – spoluprožívají příběh a svým cvičením jej dotvářejí. Mluvené slovo zesiluje účinek jógových cvičení (asán) a probouzí imaginační schopnosti dítěte. Jógová cvičení umožňují dětem určité sebevyjádření vlastním tělem a získání kontroly nad svými pohyby. Co je opravdu nezbytnou součástí každého cvičení s dětmi, je motivace.

Poweryoga (powerjóga) Koncept powerjógy je založen na propojení kineziologie a psychologie. Cvičení využívá obou dvou komponentů současně, tak jako běžný život. Je to styl cvičení, který vychází ze základů jógy. Princip powerjógy vytváří cvičení jógových pozic (ásán), které se plynule opakují jedna za druhou, za plynulého rytmu dechu. Jde o vědomý trénink těla prostřednictvím řízeného dechu a maximálního respektování těla. V začátku je powerjóga o učení se správně držet tělo, plynule dýchat a udržet hluboký svalový stabilizační systém páteře pro bezpečné cvičení. Powerjóga je cvičební styl, který využívá pozice z klasické jógy, díky kterým protáhnete, zpevníte a zrelaxujete celé tělo, ale není přísný a důsledný ve filozofii a pravidlech, které klasická jóga vyžaduje. Pozice jsou plynule opakovány jedna za druhou s prvotním zaměřením pozornosti na dech. Powerjóga vychází z ashtanga jógy a hathajógy. Přenesením jógy na americký kontinent bylo třeba cvičení trochu upravit a toho se chopil v roce 1979 Bryan Kest, který zjemnil ashtanga jógu v jógu ne tak striktní, náročnou a vyžadující každodenní disciplínu. V powerjóze je možné na rozdíl od ashtanga jógy ásany libovolně kombinovat a není striktně předepsáno, jak dlouho dobu v pozicích setrvávat.

Charakteristikou jednotlivých základních pozic různých úrovní se rozumí: cíl a důvod provádění pozic výchozí pozice průběh provádění pozice a dýchání v jednotlivých fázích modifikace pro klienty nezvládající základní provedení pozice způsob učení, rozložení na jednotlivé fáze, techniky powerjógy, nejčastější způsoby a příčiny chybného provedení

Stavba lekce Princip pyramidy – od jednoduchého k složitějšímu 60 minut: 10 minut – úvodní část (dechové cvičení, rozhýbání se a zahřátí s akcentem na CORE) 25 minut – dynamika a protažení ve stoji (pozdravy slunci, stojné pozice) 15 minut – pozice v sedě a v leže 10 minut – závěrečná část (relaxace, šávasana, dechové cvičení)

Pozdrav slunci A

Pozdrav slunci B