I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hardware- počítačové komponenty
Advertisements

Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT14 Vytvořeno:3.
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
HardwareMgr. Karel Fischer1 Hardware počítače Jsou to fyzické komponenty počítače. Sestava počítače se skládá ze tři částí: Počítač Počítač Vstupní zařízení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Připojení k internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_2_10_Připojení k internetu.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Počítač zepředu a zezadu
Informatika pro 8. ročník
Počítačové skříně, zdroje a kabely
Hardware číslicové techniky
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informatika pro 5. ročník
LED TISKÁRNY, PLOTTER, MODEM A POČÍTAČOVÉ REPRODUKTORY
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název školy: Základní škola Městec Králové
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Teoretické pojmy z výpočetní techniky
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_08
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1.6 Čipová sada chip set.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Počítač a jeho příslušenství
Informatika Počítačové sítě.
Popis hardwarových komponentov počítača
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Přídavné karty.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Opakování učiva pro 9. ročník
Informatika Počítačové sítě.
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Složení počítače Mgr. Jaroslav Krčmář

Složení počítače Teoretické základy konstrukce počítačů položil John von Neumann, jeden z největších matematiků 20. stol. Podle jeho koncepce se počítač skládá z : paměti, procesoru a vstupních a výstupních zařízení.

Základní části počítače Počítačová sestava se skládá z 4 základních částí : 1) SKŘÍŇ POČÍTAČE 2) MONITOR 3) KLÁVESNICE 4) MYŠ Uvedené části jsou mezi sebou propojeny a tvoří tzv. POČÍTAČOVOU SESTAVU

SKŘÍŇ POČÍTAČE - co se v ní skrývá 1) Základní deska/motherboard/ 2) Pevný disk /HDD/ 3) Procesor 4) RAM –operační paměť 5) CD/DVD mechanika 6) zdroj napětí 7) karty – a) zvuková b) grafická c) síťová d) televizní 8) modem

1) Základní deska (motherboard) Tvoří jakousi fyzickou páteř, spojující jednotlivé prvky uvnitř počítače. Jedná se o desku s plošnými spoji a množstvím konektorů a slotů připravených pro vložení konkrétních prvků. previous                                                                                    Zobrazit galerii Základní deska ASROCK P4I945GC (478, intel, DDR2, VGA, PCI, SATA+IDE, 7.1, GLAN, mATX) Close

2) Pevný disk- HHD (harddisk) Hlavní záznamové médium uvnitř počítače. Je tvořen několika nad sebou umístěnými rotujícími kotouči nad nimiž se pohybují čtecí a záznamové hlavičky. Otáčí se rychlostí 7 200ot/minutu Je umístěn v hermeticky uzavřeném obalu. Kapacita HHD neustále se zvyšuje Slouží k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat. 1) Magnetické disky (ATA, SATA, SCSI, atd.) má mechanické části: motor, otáčky např. 5400, 7200, ale i 15 000 otáček / minutu plotny pokryté magnetickou vrstvou, které se otáčí čtecí a zapisovací hlavy, rameno hlavy,

HDD hard disk

2) Flash paměti SSD a USB – elektricky zapisovatelné, nemá mechanické pohyblivé součásti Výhody: tišší, rychlejší, nižší spotřeba, méně náchylné na nárazy a otřesy. Nevýhody: omezená životnost!

3) Procesor Nejdůležitější součástka počítače = MOZEK POČÍTAČE Počítá prakticky vše co se v počítači děje. Výkon Procesoru se uvádí v Hz (hercích) Např. procesor o výkonu 5GHz provede 5 000 000 000 operací za sekundu. Základní součást počítače, vykonává strojový kód. Může mít několik jader (tzv. více jádrové procesory). Má taktovací frekvenci (např. 3 GHz) Jsou různé patice a různí výrobci (Intel, AMD, VIA, IBM, Motorola) V dnešní době nejlepší Intel Core i7

4) Paměť RAM ( operační paměť) RANDOM ACCESS MEMORY Slouží k ukládání a načítání informací, které počítač často potřebuje a s nimiž často pracuje Paměť RAM je proudově závislá, tj. její obsah se po vypnutí počítače vymaže. Kapacita se uvádí v MB či GB Paměť (RAM) Za běhu počítače uchovává programy a data. Po vypnutí počítače se „vymaže“. č.1 - paměť SDRAM, č.2 - paměť DDR, č.3 - paměť DDR2, č.4 - paměť DDR3 V dnešní době nejlepší DDR3.

5) CD , DVD mechanika Mechanika je zařízení schopné číst kompaktní disky CD , DVD Rozdíl mez CD a DVD : na DVD jsou data uložena podstatně hustěji než na CD a navíc ve dvou vrstvách nad sebou. Velikost se udává u CD v MB (700MB) DVD v GB (17GB)

6) Zdroj napájení Zabezpečuje napájení všech částí počítače. Komponenty v počítači nepoužívají standartní napětí 230 V , ale transformovaných 12 V, 5 V, nebo 3,3 V.

7) Karty Zvuková karta : zprostředkovává zvuk v počítači Jsou samostatná hardwarová zařízení umožňující rozšířit možnosti počítače o nove funkce. Zvuková karta : zprostředkovává zvuk v počítači Síťová karta : slouží k připojení počítače k počítačové síti Televizní karta : slouží k příjmu TV signálu Karta pro střih videa : slouží k editaci a střihu digitálního videozáznamu

8) Modem je zařízení pro převod mezi analogovým a digitálním signálem. Modem je zkratkové slovo z výrazu „modulátor demodulátor“. Modemy se používají především pro přenos digitálních dat pomocí analogové přenosové trasy.

ZDROJE: Pavel Navrátil : Počítačové vzdělávání, Computer Media, s.r.o. 2007 http://www.petecomputers.net/sjak/vyuka/2013_03_slozeni_pc.pdf