ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu MPO K POMOCI MALÝM A.
Advertisements

Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Konference SMO ČR listopad Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Fondy.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Financování projektů municipalit v Programovacím období
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Programy podpory malého a středního podnikání v roce 2011 Zvýhodněné úvěry a záruky 1 VH AMSP
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Financování obcí II.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA PhDr. Ing. Jan Řezáč odbor podpory finančních nástrojů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Komerční banka – partner pro Vaše podnikání. | Na aktuální rostoucí chuť inovovat a rozvíjet podnikání reaguje banka nabídkou produktů a služeb, které.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Kam s penězi, aby nezahálely
Financování EPC projektů z pohledu banky
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
„Finanční a servisní organizace pro český venkov“
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Příspěvek PGRLF k růstu českého zemědělství
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D Praha
VLADIMÍR JEŘÁBEK, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA, KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Proč a jak podporovat zaměstnanost v cestovním ruchu?
Jak může ČMZRB pomoci malým obcím?
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
217. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR JITKA HAUBOVÁ Výkonná ředitelka pro Korporátní bankovnictví tel:        
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Transkript prezentace:

ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR 25 let ČMZRB ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR Ivo Škrabal náměstek generálního ředitele a člen představenstva

Finanční nástroje Úvěry, záruky, kapitálové vstupy podporované v rámci HP státu Předpoklad vrácení vložených veřejných prostředků nazpět do systému Efektivnější nástroj než jednorázová nenávratná dotace větší pákový efekt; z 1 mld. Kč investovaných do FN lze iniciovat investice až v objemu 10 mld. Kč dlouhodobě menší zatížení veřejných rozpočtů menší narušení trhu nižší riziko zneužití veřejných prostředků eliminace neefektivních projektů Finanční nástroje Dotace

ČMZRB – hlavní aktivity více než 99 % činností banky zaměřeno na realizaci programů ústředních orgánů a evropských programů od roku 2004 banka spravuje prostředky strukturálních fondů EU primárním cílem banky není dosahování zisku Hlavní aktivita: podpora malých a středních podnikatelů Doplňující činnost: podpora obcí, financování municipální infrastruktury Zaměření aktivit

ČMZRB – 25 let v číslech Od svého vzniku do května 2017 ČMZRB poskytla 25 200 záruk pro 14 tisíc klientů 7400 úvěrů a 6,7 tisíc klientů 23 000 finančních příspěvků pro 15 tisíc klientů 10 000 dotovaných projektů v programu Panel 14 000 půjček na bydlení a řešení následků povodní v současnosti máme více než 25 000 aktivních klientů Celkový objem podpory 103 mld. Kč poskytnutých záruk a zvýhodněných úvěrů 149 mld. Kč distribuovaných v roli finančního manažera

ČMZRB – spolupráce s bankami EXPANZE Počet vydaných záruk Objem vydaných záruk Objem zaručovaných úvěrů Komerční banka 8 100 28,7 mld. Kč 46 mld. Kč Česká spořitelna 5 885 21,2 mld. Kč 32,4 mld. Kč ČSOB 1 627 7,5 mld. Kč 12,3 mld. Kč Raiffeisen BANK 1 468 4,3 mld. Kč 6,5 mld. Kč Unicredit 650 2,3 mld. Kč 3,5 mld. Kč Ostatní banky 7 472 19 mld. Kč 29,3 mld. Kč CELKEM 25 202 83 mld. Kč 130 mld. Kč Operační programy Národní Záruka

Zvýhodněný úvěr (investiční) Zvýhodněný úvěr s finančním příspěvkem Program EXPANZE (OP PIK) - úvěry výše úvěru až 45 % ze způsobilých výdajů projektu (2 - 45 mil. Kč ) doba splatnosti úvěru: až 7 let od data uzavření smlouvy o úvěru úvěr je bezúročný nutná participace komerčních bank – sdílení rizik doba odkladu splátek jistiny: maximálně 3,5 let použití zvýhodněného úvěru: např. na pořízení nových strojů a zařízení jako DHM, na pořízení dlouhodobého nehmotného majetku revolvingový efekt, vrácené zdroje budou použity pro podporu MSP i po skončení programovacího období; Zvýhodněný úvěr (investiční) pro projekty ve zvýhodněných regionech finanční příspěvek k úhradě úroků z části bankovního úvěru vyčerpané na způsobilé výdaje projektu celková výše vyplaceného příspěvku nesmí přesáhnout 7 % bankovního úvěru (bez DPH a bez výdajů na nákup pozemků) a 700 tis. Kč Zvýhodněný úvěr s finančním příspěvkem 6

Program Záruka 2015 - 2023 Portfoliová záruka pro malé podnikatele za investiční nebo provozní úvěr (do 4 mil. Kč), výše záruky až 70 % jistiny úvěru spolupráce se 13 bankami bez poplatků doba ručení až 6 let; režim de minimis kapacita portfoliové části národního záručního programu navýšena díky spolupráci s EIF – protizáruka COSME na léta 2015 – 2018 Individuální záruka pro sociální podnikatele za investiční úvěr (bez omezení výše úvěru), výše záruky až 80 % (max. 20 mil. Kč) finanční příspěvek ve výši 10 % zaručovaného úvěru (max. do 500 tis. Kč) spolupráce se 15 bankami bez poplatků doba ručení až 8 let, režim de minimis / bloková výjimka

Děkuji za pozornost