PŘESHRANIČNÍ VÝMĚNA ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE PROJEKT NIX-ZD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Advertisements

Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Facility management ČSN EN
Celostátní síť pro venkov
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Realizační tým ICZ duben 2005
EGON Centrum a technologické centrum kraje Vysočina Petr Pavlinec, vedoucí OI KrÚ.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
ICHNOS Plus – INTERREG 4C Ing. Petr Pavlinec – kraj Vysočina.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
FONDY EU Programové období
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Individuální projekt OP VVV
Podpora krajského akčního plánování
Pacientský souhrn Funkce národního konektoru Sestavení Patient Summary.
Charakteristika a nástroje
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Aktuální stav projektu přeshraničních služeb eHealth
PŘESHRANIČNÍ VÝMĚNA ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE PROJEKT NIX-ZD
Aktuální stav projektu přeshraničních služeb eHealth
Zkušenosti z řízení a auditu rozsáhlého mezinárodního IS
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Aktuální stav projektu přeshraničních služeb eHealth
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

PŘESHRANIČNÍ VÝMĚNA ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE PROJEKT NIX-ZD PŘESHRANIČNÍ VÝMĚNA ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE PROJEKT NIX-ZD.CZ CEF – Connecting Europe Facility Kraj Vysočina Ministerstvo zdravotnictví

Kraj Vysočina Proč Kraj Vysočina? Dlouhodobá strategie využívání ICT ve veřejné správě Silné IT zázemí (technologické i personální) Zkušenosti s EU IT projekty – Interreg, FP7, SROP, IOP, IROP, ROP, ... Agentura EPMA Systematický rozvoj eHealth na regionální úrovni od 2010 (koncepce 2009-13) Vznik pozice eHealth koordinátora na KrÚ – intezivní spolupráce mezi informatiky kraje, nemocnic, ZZS, odborem zdravotnictví a vedením kraje Aktuální témata eHealth kraje: jednotný NIS, portál pacienta, mHealth Koordinace eHealth na úrovni Asociace krajů ČR – MUDr. Běhounek předseda komise IT i zdravotnictví 6.10.2017

NIXZD Národní centrum výměny zdravotnické dokumentace NIXZD.CZ NIXZD Národní centrum výměny zdravotnické dokumentace 6.10.2017

Základní principy NIXZD z pohledu krajů: Účelem NIXZD je zajištění standardizované výměny zdravotnických dat napříč různými zdrojovými i cílovými systémy, stávajícími výměnnými sítěmi i protokoly na území ČR NIXZD vzniká a je provozováno na základě metodické a smluvní dohody krajů a případných dalších zájemců o tuto problematiku. Cílem NIXZD je maximální otevřenost, využití stávajících sítí výměny ZD, respektování praxí ověřených standardů, opensource. Principy NIXZD budou vycházet z dobré praxe jiných států řešících tuto problematiku NIXZD v maximální možné míře integruje a využívá národní infrastrutkuru registrů (zdravotnických i základních) a autentizační schéma eIDAS a využívá dobrou praxi EC z projektu OpenNCP 6.10.2017

Úlohy, které by NIXZD mělo a mohlo plnit Master Patient Index – informace o všech dostupných zdrojích ZD Využití resortních bezvýznamových identifikátorů (AIFO, obdoba ORG) – včetně opt-out mechanismu Centrální adresář komunikujících subjektů - jejich adres, služeb, klíčů a protokolů Monitoring dostupnosti služeb a jejich kvality (odezvy) Agregátor popř. úložiště (?) pacientského souhrnu (kompilovaného ideálně i garantovaného) Systém identifikace pacientů – cizinců Národní kontaktní místo pro přeshraniční předávání pacientského souhrnu Metodická platforma pro rozvoj standardů a pravidel výměny ZD, technologický a metodický arbitr 6.10.2017

NIXZD 6.10.2017

Co potřebujeme pro realizaci projektu? Potřeby NIX-ZD Co potřebujeme pro realizaci projektu? Vyřešit chaos kolem editace dat v NRPZS (agenda NZZ, ROS, ISZR, JIP) Umožnit aktivní využití NRPZS pro úlohy krajů (identifikace subjektu) Umožnit aktivní využití NRZP (identifikace uživatelů, referenční data) Vyřešit technickou platformu identifikace uživatelů/lékařů (eIDAS i ve zdravotnictví, využití kvalifikovaných certifikátů, vazba NRPZS) Sjednotit komunikační jazyk – datové standardy jako legislativní povinnost Sjednotit noty s MVČR a strategií eGOV státu – občanky, JIP, ISZR, eIDAS, transakční mechanismy, úplné elektronické podání, KIVS, ZKB, EA Zpřístupnit základní registry (ROB) a kompozitní služby – ohlášení agendy Změny v legislativě – přístup do ZR, zavedení pacientského souhrnu jako povinné datové struktury ZD, garance vybraných položek PS (praktičtí lékaři) Využití know-how IZIP pro nasazení („reinkarnaci“) OpenNCP ČR 6.10.2017

NIX-ZD.CZ Národní kontaktní místo pro eHealth pro Českou republiku 6.10.2017

eHDSI 6.10.2017

CEF TELECOM 6.10.2017

CEF TELECOM CEF TELECOM – Connecting Europe Facility Klíčový EU instrument pro spolufinancování projektů zaměřených na zavedení nebo zlepšení přeshraniční komunikace mezi veřejnoprávními i soukromými subjekty prostřednictvím infrastruktur pro digitální služby (Digital Service Infrastructures - DSIs) a vysokorychlostního internetu (broadband). eHealth Digital Service Infrastructure – je financována členskými státy a současně Evropskou komisí prostřednictvím programu CEF. Výzva pro eHealth – zaměřená na přeshraniční výměnu zdr. dat pro dvě služby – Patient summary (pacientský souhrn) a ePrescription. Alokace pro výzvu eHealth – 7,5 mil. EUR.

CEF TELECOM Celkem 21 žadatelů z členských zemí EU podalo projekty ve výzvě pro eHealth v celkové výši 13 mil. EUR. Kraj Vysočina podal projektovou žádost v rámci koordinovaného přístupu členských zemí EU. Participující země aktivně spolupracovaly při přípravě jednotlivých žádostí. Aktivní spolupráce bude pokračovat i během implementace projektů – testování, schvalování, audity, project-a-thon... Mechanismus pro řízení a koordinaci implementace eHealth DSI v rámci CEF TELECOM- eHealth Network a další orgány 6.10.2017

CEF TELECOM Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ žádost podána Krajem Vysočina projektové konsorcium: Kraj Vysočina Ministerstvo zdravotnictví České republiky Nemocnice Jihlava Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina Cílem projektu je zřízení Národního kontaktního místa pro eHealth (eHNCP) pro Českou republiku a zapojení České republiky do celoevropského mechanismu výměny zdravotnické dokumentace pro službu pacientský souhrn (Patient Summary). Celkové náklady projektu - 448 200 EUR, podpora z fondu CEF – 358 107 EUR Trvání projektu – leden 2017 – prosinec 2020 6.10.2017

Aktivity jednotlivých partnerů – obecně CEF TELECOM Aktivity jednotlivých partnerů – obecně Kraj Vysočina – plánování, analýza stávajícího stavu, návrh organizační struktury, návrhy nezbytných legislativních úprav, návrhy úprav standardů a nomenklatury, příprava přeshraničních zátěžových testů, testování, audit, spuštění a ostrý provoz, organizace vzdělávání a školení, reporting a administrace projektu, projektový management MZdr ČR - oponentura a dopracování návrhů kraje, návrhy a realizace úprav legislativy a národních standardů a vyhlášení jejich změn, spolupráce při přípravách podkladů pro audit, spoluorganizace vzdělávání a školení, aktivity na národní úrovni Nem JI a ZZS KrV - oponentura analýz Kr Vys a MZdr ČR, implementace a testování, provedení zátěžových testů a definovaných use- case, spuštění ostrého prostředí, spolupráci při vzdělávání a školení 6.10.2017

CEF TELECOM Harmonogram projektu: 01/2017 – 11/2017 – Přípravy a implementace 08/2017 – 01/2018 - Testování a zavedení služby 02/2018 – 12/2020 – Ostrý provoz Cílem analýzy v rámci přípravné fáze bude i vytvoření use-cases v ČR pro službu výměny pacientského souhrnu v podobě scénářů integrace jednotlivých výměnných sítí a řešení Nákup služeb a investice (nákup SW a HW) nejsou uznatelným nákladem – nebudeme soutěžit, ale shánět odborníky a programovat OpenNCP – již vyvinuté open source řešení (z projektu EPSOS) na základě kterého budou vystavěny národní NCPeH 6.10.2017

eHealth Network - KLÍČOVÉ DOKUMENTY CEF TELECOM eHealth Network - KLÍČOVÉ DOKUMENTY Guideline on an Organisational Framework for eHealth National Contact Point Guidelines on ePrescriptions dataset for electronic exchange under cross-border directive 2011/24/EU Guidelines on minimum/nonexhaustive patient summary dataset for electronic exchange in accordance with the cross-border Directive 2011/24/EU Governance model for the eHealth Digital Service Infrastructure during the CEF funding MLA agreement 6.10.2017

- zvláštní části – Patient summary for unscheduled care CEF TELECOM 23.11. - 8th eHealth Network meeting – přijetí nových Guidelines („verze 2“) – sjednocení - obecná část – definice, legislativní, organizační, semantické principy - zvláštní části – Patient summary for unscheduled care - ePreskripce a eDispenzace 6.10.2017

CEF TELECOM 6.10.2017

CEF TELECOM 6.10.2017

Architektura OpenNCP 6.10.2017

CEF TELECOM 6.10.2017

- maintenance, change management, vyhodnocení provozu CEF TELECOM Příprava a implementace řešení - plánování a monitorování aktivit - návrh národní architektury NCP - stanovení organizačních požadavků a postupů - legislativní zakotvení - semantická interoperabilita, standardy - lokalizace implementace, integrace a testování Open NCP II. Testování a zavedení služby provedení testů, pre-production testing, project-a-thon bezpečnostní audit, proces schválení připravenosti na přeshraniční výměnu dat spuštění ostrého provozu III. Provoz služby - maintenance, change management, vyhodnocení provozu IV. Propagace, školení, podpora V. Organizace a řízení projektu 6.10.2017

Boot Camp OpenNCP – Brusel 01/2017 6.10.2017

OpenNCP - CZ 6.10.2017

OpenNCP - CZ 6.10.2017

OpenNCP - CZ 6.10.2017

Nomenklatura 6.10.2017

Architektura 6.10.2017

Dokončené priority projektu NIX ZD Dokončené priority projektu Sestaven projektový tým (19 členů) Dokončen základní administrativa Získány prostředky / záloha EC (50% rozpočtu) Zmapovány výstupy ePSOS v ČR – IZIP Absolvován BootCamp EC Naimplementováno zkušební prostředí OpenNCP Zahájena naplnitelnost analýza Pacient Summary v ČR Spuštěn web projektu www.nixzd.cz Model architektury ve vazbě na eGOV architekturu 6.10.2017

Aktuální priority projektu NIX ZD Aktuální priority projektu Dokončení analýzy patient summary Příprava a absolvování IHE Connectatholnu (duben Benátky) Příprava nomenklaturního schématu Aktualizace překladů do češtiny Analýza aktuální SW řešení a výměnných sítí zdrav. dokumentace v ČR Testování NIA pro autentizaci lékařů Koordinace architektury – MZd-MV-UZIS-SUKL Legislativní návrhy – vyhláška o vedení ZD, agendy .... 6.10.2017

DěkujEME za pozornost. http://www.nixzd.cz http://www.kr-vysocina.cz/ehealth Děkujeme za pozornost!! DěkujEME za pozornost. 6.10.2017