Prevence rizikového chování Aktuality z MŠMT a ZK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Advertisements

SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Primární prevence rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízení Mgr. Zuzana Hamanová krajský školský koordinátor.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Minimální preventivní program školy
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Studium pro školní metodiky prevence
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
1 Metodika MŠMT pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na realizaci aktivit v oblasti prevence rizikového chování v období Metodika dotačního.
Téma: GRANTOVÝ FOND LIBERECKÉHO KRAJE KURZ FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zpracovala: Andrea Matějková Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Středočeská krajská konference Praha 12. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Individuální projekt OP VVV
Obsah prezentace Harmonogram chystaných aktivit 2016/2017
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
OP Meziregionální spolupráce
Liberecký inspektorát ČŠI
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Dotační programy v oblasti školství v roce 2009
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Dotační programy v oblasti školství v roce 2009
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Systém primární prevence MŠMT – aktuální dění Bezpečné klima ve školách Pardubického kraje Pardubice, 21. listopadu 2017 Ministerstvo školství, mládeže.
Konference primární prevence PK
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže ve ZK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Pracovní setkání středních škol
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Transkript prezentace:

Prevence rizikového chování Aktuality z MŠMT a ZK Zlín, 22. března 2017 Šárka Kostková

Obsah prezentace Novinky - národní úroveň Novinky - krajská úroveň organizace legislativa – certifikace dotace Web Novinky - krajská úroveň aktuality ze ZK dotace z rozpočtu kraje monitoring rizikového chování u dětí a mládeže v ZK web prevence

Novinky z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy V čele rezortu MŠMT ČR je od 17. června 2015 Mgr. Kateřina Valachová Ph.D. Funkci vedoucí odd. prevence zastává Mgr. Martina Budinská, tel. 234 811 331, e-mail: budinskam@msmt.cz I nadále působí na odd. prevence Ing. Radka Heřmánková, Mgr. Vladimír Sklenář a Mgr. Matouš Korbel. Kontakty a náplň práce zůstávají nezměněny.

Legislativa v oblasti prevence Vyhláška č. 197/2016 Sb., kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských zařízeních: Z hlediska prevence rozšiřuje a podrobněji popisuje roli školního metodika prevence Vyhláška nově stanovuje roli metodika prevence v PPP Standardní činnosti školního metodika prevence: Metodické a koordinační činnosti Koordinace tvorby, kontrola, evaluace a participace při realizaci minimálního preventivního programu školy. Nový – Metodický pokyn ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních, který nahrazuje Metodický pokyn z roku 2013. Více na: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/msmt-aktualizovalo-metodicke-pomucky-k-reseni-sikany NÚV ve spolupráci s MŠMT zahájil v rámci vertikální koordinace celoplošný SYSTÉM VÝKAZNICTVÍ, který umožní sběr dat v oblasti primární prevence rizikového chování Cíl: 1) Sjednotit obsah, objem a způsob sledování v rámci ČR 2) Přináší informace o stavu školské prevence www.preventivni-aktivity.cz

Supervize pro pedagogické pracovníky škol V roce 2016 MŠMT ČR ve spolupráci s NÚV zprostředkovalo nabídku supervizí pro pedagogické pracovníky škol se zaměřením na nastolování a rozvíjení bezpečného klimatu ve školním prostředí. Cílem supervizí byla větší profesní spokojenost pracovníků a zejména bezpečná a efektivní práce s dětmi, také prevence syndromu vyhoření. Pedagogičtí pracovníci ZK projevili malý zájem o nabízené supervizní semináře.

Dotace MŠMT na období let 2013-2018 V roce 2016 schválena nová metodika MŠMT pro poskytování dotací ze SR na realizaci aktivit v oblasti prevence rizikového chování v období 2017 – 2020 (na základě evaluace let 2013 – 2016) MŠMT vyčleňuje ze svého rozpočtu ročně cca 20 mil. Kč na dotační program pro oblast prevence rizikového chování Podpora programů dlouhodobé primární prevence rizikových projevů chování a projektů zaměřených na vzdělávání v oblasti primární prevence Orientace na systémové projekty – dlouhodobé projekty řešící problematiku PPRCH komplexně a systémově Elektronizace systému a zjednodušení systému Dotační řízení na rok 2017 bylo vyhlášeno do 30. 9. 2016 ve dvou dotačních titulech: Program na Realizaci aktivit v oblasti PPRCH (individuální a krajské projekty) Program Bezpečné klima v českých školách Dne 10. 1. 2017 byly projednány poradou vedení MŠMT návrhy dotační komise MŠMT pro dotační program na Realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování na rok 2017 a dotační program Bezpečné klima v českých školách na rok 2017. Přehled podpořených i nepodpořených projektů (žádostí) naleznete  níže: http://www.msmt.cz/vzdelavani/socialni-programy/informace-k-prubehu-dotacniho-rizeni-na-rok-2017

Dotace MŠMT na období let 2013-2018 Žadatelé, kterým byl schválen rozpočet se změnou oproti podané žádosti, byli v průběhu prosince 2016 a ledna 2017 vyzváni k akceptaci konečné podoby rozpočtu projektu. Formulář „Konečná podoba projektu a celkového rozpočtu projektu“ byl zveřejněn v elektronickém systému IS na adrese http://is-prevence.msmt.cz. Zároveň byli všichni žadatelé, kterých se bude vyplnění tohoto formuláře týkat, upozorněni e-mailovou zprávou. Rozhodnutí o poskytnutí dotací ze strany MŠMT ČR by měla být rozesílána v průběhu měsíce března 2017 a vystavena k datu 8. března 2017. Od tohoto data je možné čerpat finanční prostředky. Sledujte z tohoto důvodu v uvedeném čase webové stránky MŠMT a informační systém IS.

Web Hlavní web prevence - MŠMT http://www.msmt.cz/vzdelavani/socialni-programy/prevence Stránky dotace a certifikace http://www.msmt.cz/vzdelavani/socialni-programy/dotacni-programy-a-certifikace Stránky elektronického formuláře žádosti o dotace http://is-prevence.msmt.cz/ Aktuální, interaktivní web na oblasti primární prevence http://prevence-info.cz/

Aktuality ze Zlínského kraje Personální změny – novým hejtmanem Zlínského kraje pro funkční období 2016-2020 byl zvolen Jiří Čunek. Nově byli také zvoleni náměstci hejtmana a členové krajské rady V roce 2016 proběhla X. Krajská konference k PPRCH pro ZŠ, SŠ i MŠ na téma: „Vztahy, spolupráce a komunikace se žáky, rodiči a kolegy v rámci školy“ Navíc byly do nabídky zařazeny odborné semináře, které aktuálně reagovaly na vývoj potřeb prevence a vznik nových forem rizikového chování Spolupráce s KPPP nejen na krajském projektu „Zdravé a bezpečné klima škol ve Zlínském kraji“ Přípravy na Ocenění školních metodiků prevence (nově Výzva, Nominační formulář), vyčleněno 60 tis. Kč Denní komunikace s vašimi metodiky prevence Spolupráce s odd. neziskového sektoru KH, zejména s paní vedoucí Mgr. Pavlínou Novákovou a s KPK panem Mgr. Petrem Horyanským Mapování „Bezpečné školy“ dle ČSN 73-4400; 23% návratnost dotázaných

Dotace z rozpočtu kraje Na rok 2016 z rozpočtu ZK vyčleněno 706 000 Kč pro školy a školská zařízení a 1 300 000 Kč pro NNO. V rámci Programu RP07-16DT2 na podporu NNO, škol a školských zařízení v oblasti prevence rizikových typů chování v roce 2016 bylo podáno celkem 18 žádostí ze strany škol a šk. zařízení, z nichž bylo podpořeno celkem 14 projektů. Dotace pro školy a šk. zařízení na rok 2017 jsou vyčleněny ve výši 706 000 Kč a 700 000 Kč pro NNO. Vyhlášení od 19. ledna do 8. února 2017 (12:00 hod.). Podáno celkem 18 žádostí od škol a šk. zařízení. V současné době je Radě ZK předložen návrh k projednání dotací a účelových prostředků na provoz. Všech 18 projektových žádostí je doporučeno k poskytnutí podpory. Rozhodnutí o poskytnutí/neposkytnutí podpory a schválení smluv/rozhodnutí o poskytnutí podpory bude realizováno v měsících březen – duben 2017. Seznam podpořených/nepodpořených žadatelů bude zveřejněn na webových stránkách Zlínského kraje s uvedením důvodu nepřidělení podpory.

Srovnání krajských rozpočtů na dotace   2012 2013 2014 2015 2016 součet 1 Karlovarský 450 000  2 250 000 2 Plzeňský 900 000 500 000 4 100 000 3 Jihočeský 1 275 000 1 180 000 1 110 000 1 300 000 6 165 000 4 Liberecký 250 000 750 000 5 Ústecký 1 000 000 5 000 000 6 Hl. město Praha 6 775 000 6 990 000 7 010 000 7 960 000 9 000 000 37 735 000 7 Středočeský 881 000 441 000 711 330 1 730 586 3 763 916 8 Vysočina 868 000 2 073 000 * 2 500 000 3 000 000 8 441 000 9 Královehradecký 939 000 1 021 000 1 041 000 3 901 000 10 Pardubický 11 Olomoucký 200 000 12 Moravskoslezský 1 560 000 2 000 000 4 560 000 13 Zlínský 160 000 150 000 980 000 2 340 000 14 Jihomoravský 1 373 000 1 502 000 1 510 000 2 440 000 2 419 000 9 244 000 Celkem 15 892 000 15 145 000 14 310 000 19 632 330 24 270 586 89 249 916

Pravidelný monitoring výskytu rizikového chování ve školách Zlínského kraje Osloveno 334 škol a školských zařízení, vráceno 224 dotazníků, což je 67 % návratnost. Výsledky k nalezení na stránkách www.ZKOLA.cz, popř. u okresních metodiků prevence.

Výskyt rizikových jevů ve školním roce 2015/2016

Zneužívání alkoholu

Zneužívání návykových látek Nové druhy psychoaktivních látek (syntetické drogy) – rychlost výskytu nových druhů nepodléhajících zákonem zakázaných látek.

Zneužívání tabáku a tabákových výrobků

Kyberšikana

Co se dále často vyskytuje Krádeže, podvody Nerespektování autority učitele Poruchy příjmu potravy Vandalismus Sebepoškozování Volný čas strávený ve virtuálním světe a s tím související nepřipravenost a ospalost ve škole …a mnohé další

Web prevence ZK Webové stránky KÚZK Školský portál ZKOLA Webové stránky ZDRAVĚ DO ŽIVOTA

Velmi děkuji za pozornost Velmi děkuji za pozornost. Přeji energii a optimismus po celý školní rok Šárka Kostková sarka.kostkova@kr-zlinsky.cz tel. 577 043 746