Příprava učitele a učitelská profese v kontextu vědy a výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
Jaké je místo knihovny ve vzdělávacím procesu vysoké školy? Hana Landová SIC ČZU v Praze Celostátní porada vysokoškolských knihoven a 10. listopadu.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra právních oborů, řízení a ekonomiky Kolegium děkana 2. června 2009.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Individuálně, ale společně a jinak
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Ing. Kateřina Lichtenberková
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Gymnasium Jižní Město Praha
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Informace k přednášce a semináři k předškolní pedagogice Jarní semestr 2016 Zora Syslová.
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Příspěvek k metodické podpoře škol – didaktický potenciál úloh z TIMSS
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Centralizované rozvojové projekty 2017
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
reg. číslo projektu: ​ CZ /0.0/0.0/17_052/
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Strategické řízení a plánování
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Akční plán - plánované společné aktivity
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Inovace VOV informace o projektu
Počítač ve škole a MŠMT Mgr. Jaroslav Faltýn
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Národní akreditační úřad pro vysoké školství
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Příprava učitele a učitelská profese v kontextu vědy a výzkumu PROGRES Q17 Příprava učitele a učitelská profese v kontextu vědy a výzkumu

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název projektu: Příprava učitele a učitelská profese v kontextu vědy a výzkumu Vědní oblast: Vědy o výchově a vzdělávání Koordinátor: prof. PaedDr. Radka Wildová, CSc. Koordinující fakulta: PedF UK Participující fakulty: MFF UK, FF UK, PřF UK, FHS UK, FTVS UK Trvání projektu: 2017 - 2021

PRINCIPY Návaznost na úspěšný projekt PRVOUK – bylo dosaženo pokroků v rozvoji jednotlivých vědních oborů relevantních pro učitelské vzdělávání, byla zavedena efektivní spolupráce týmů na fakultě i napříč fakultami. Mezifakultní spolupráce – PROGRES Q17 bude dále rozvíjet mezifakultní spolupráci PedF s MFF, FF, PřF, FHS a FTVS. PROGRES Q17 je koncipován jako projekt komplexně studující a rozvíjející učitelskou profesi – nepůjde o rozvoj jednotlivých vědních oborů, nýbrž o interdisciplinární řešení pěti vymezených témat, k nimž budou přistupovat jednotlivci i týmy ze spolupracujících fakult.

CÍLE V rámci stanovených oblastí budou řešeny aktuální úkoly, vyplývající z potřeb společnosti, primárního, sekundárního i terciárního vzdělávání, vzdělávacích potřeb budoucích učitelů, ale i rozvojových možností vědních oborů. Každé rozvíjené téma bude mít složku oborovou, oborově didaktickou, pedagogicko-psychologickou, manažerskou, speciálněpedagogickou i filozofickou. Zaměření projektu bude odpovídat rozvíjení konkrétních témat při logickém propojování jednotlivých vědních oborů z okruhu výchovy a vzdělávání, s důrazem na integrující aspekt všech témat – na proměnu vzdělávacích institucí, aktérů vzdělávání i nároků na vzdělávání a s akceptací aktuálních vědeckých a společenských výzev.

TEMATICKÉ OBLASTI Teorie školy a učitelská profese (pedeutologie). Profese učitele a jeho profesní standard, kariérní růst, další vzdělávání učitelů, ředitelů škol a ostatních odborných pracovníků ve školství (vychovatelů, speciálních pedagogů, psychologů aj.), včetně řízení školy. Vzdělávání a gramotnost. Téma bude postaveno na komplexním pojetí gramotností – čtenářské, matematické, digitální, informační, technické, přírodovědné až po gramotnost právní či uměleckou. Důraz bude kladen na rozvojové aspekty gramotností od úrovně pregramotností až po dosažení gramotnosti plně funkční.

TEMATICKÉ OBLASTI – pokračování Žáci. Zkoumání se zaměří na dispoziční, osobnostní, psychosociální i sociokulturní aspekty žáků a jejich uplatnění ve výchově a vzdělávání, na žákovské představy, učební činnosti, výukové cíle. Objektem vědeckého zájmu dále budou specifické skupiny žáků, potenciality jejich rozvoje, rizika ve vzdělávání a rizikové jevy, které vzdělávání doprovázejí. Žákovské skupiny budou v rámci projektu sledovány od předškolního věku až do dospělosti – budou sledovány také k specifické skupiny studentů vysokých škol (studenti se specifickými nároky, studenti se socioekonomickým znevýhodněním).

TEMATICKÉ OBLASTI – pokračování Inkluze. Objekty vědeckého zájmu budou teorie inkluzívního vzdělávání, možnosti, strategie a jeho formy, podpůrné faktory inkluze, podpůrná opatření ve vzdělávání jedinců se speciálními vzdělávacími potřebami, úloha učitelů a pracovníků podpůrných poradenských služeb ve školství. Příprava učitele. Zkoumání bude zaměřeno na uplatňování nových metod a forem učitelské přípravy a inovativních modelů vzdělávání, na rozvoj oborových didaktik v úzkém sepětí s rozvojem těch oborů, z nichž jejich didaktiky vycházejí a pro něž jsou koncipovány, s reflexí umožňující další posun v teorii oborových didaktik i metod a forem výuky. V tomto rámci půjde o zkoumání jazykové, přírodovědné a technické, společenskovědní výuky a umělecké výchovy.

RÁMCOVÝ HARMONOGRAM I Vytvoření podrobných cílů programu v dílčích tematických celcích, hledání společných průniků a vazeb na konkrétní témata, za předpokladu spolupráce mezi vědními obory. Formulování metodologické strategie realizace programu a metodického repertoáru výzkumu dílčích oblastí. Vytvoření řešitelských týmů, příprava a zásad jejich součinnosti, realizace pracovních schůzek a pracovních seminářů v programu zapojených osob. Příprava a realizace předvýzkumů a pilotního ověřování předpokladů výzkumu, jeho vyhodnocení, koncepce a návrh definitivního pojetí výzkumu. Zpracování teoretických východisek; konference k tomuto tématu, publikace. Projektování dalšího postupu. Navázání vztahů s partnerskými pracovišti vnitrouniverzitními, mimouniverzitními, zahraničními.

RÁMCOVÝ HARMONOGRAM II Realizace připravených výzkumů. Organizace pravidelných workshopů a seminářů k prezentaci výsledků, kritických diskusí, rozborových porad apod. Prezentace dílčích výsledků před odbornou veřejností. Semináře a dílny pro doktorandy a fakultní učitele. Vydávání ediční řady materiálů vážících se k programu – využití možností Vydavatelství PedF UK, vydavatelství Karolinum, případně i čísel časopisu Pedagogika, aj.

RÁMCOVÝ HARMONOGRAM III Zpracování výsledků a jejich reflexe dle konkrétních témat programu z hlediska přínosu pro teorii a praxi. Zhodnocení přínosu pro vývoj participující oborů, dílčích oblastí i celistvého pojetí programu. Publikace výsledků na národní i mezinárodní úrovni, pořádání výstupových odborných konferencí, osvěta v odborné veřejnosti. Formulace závěrů a expertních doporučení pro různé typy adresátů. Formulace dalšího řešení dané problematiky, návrhy navazujících projektů.

PŘEDPOKLÁDANÉ VÝSTUPY publikační výstupy (odborné knihy, monografie, články, studie, recenze), koncepční a didaktické materiály, učebnice a texty, e-learningové opory, akreditace doktorských studijních programů, inovované studijní programy, domácí a mezinárodní konference, teoreticko-praktické a metodologické semináře zaměřené na aplikace ve výzkumu školy a učitele, organizace odborných seminářů pro odbornou veřejnost.

Konkrétní vědecko-výzkumné výstupy budou směřovat do rozvíjení teorie školy a učitelské profese, včetně metodologie jejich výzkumu; do tvorby programů pregraduální přípravy a celoživotního vzdělávání učitelů a ředitelů škol; do didaktických opatření adresovaných k žákům jednotlivých stupňů a typů škol; do metod a organizačních forem výuky; do opatření zajišťujících inkluzi znevýhodněných skupin žáků do hlavních vzdělávacích proudů; do tvorby standardů učitele a ředitele, stanovení zásad kariérního růstu a atestačních stupňů, včetně začínajících učitelů; do systému poradenské podpory učitelů a dalších pedagogických pracovníků; do kvalitních publikačních aktivit; do oblasti spolupráce s významnými zahraničními partnery.

ORGANIZACE Struktura řízení: koordinátor PROGRESu – každá tematická oblast – vlastní koordinační tým Setkání Rady PROGRESu – 2x do roka Webové stránky – na webových stránkách fakulty: FAKULTA – VĚDA A VÝZKUM – VĚDECKÉ PROJEKTY – PROJEKTY A SOUTĚŽE UK – PROGRES http://www.pedf.cuni.cz/PEDF-755.html - jednotlivé tematické oblasti – vlastní web + odkaz na fakultních stránkách, ev. vlastní sdílené prostředí Závěr řešení: závěrečná konference projektu PROGRES