Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

Měření času (Učebnice strana 96 – 99)
Čas, hodiny a měření času
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stroj času Sojková Aneta.
Čas a jeho měření.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Měření času. Sluneční hodiny používali již staří Řekové. Římané se s nimi seznámili poměrně pozdě, “teprve” roku 263 př. .n. l. Byla to válečná kořist.
Měření fyzikálních veličin – Měření času
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_Čas AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří.
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Měření času Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakou fyzikální veličinou se budeme dnes zabývat?  Závodník uběhl 60.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_24_Čas a příroda Ročník4. Číslo.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Grafické znázornění pohybu
Fyzika hrou-opakování II.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Fyzika hrou-opakování I.
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Fyzika hrou-opakování I.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles-fyzika hrou
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota – souhrnná cvičení I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 01/2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.10_mereni_casu Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Měření času Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření poznatků o základní fyzikální veličině – času. Žák pochopí, jak se postupně vyvíjelo měření času od nepřesných zařízení využívajících pohybu slunce a různých pomalých dějů k současným přesným metodám založených na stálosti kmitavého pohybu. Seznámí se s funkcí stopek.

Pražský orloj každý den ho obdivuje tisíce turistů, málokdo mu však rozumí, velmi složitý stroj k měření různých časových úseků, ukazuje náš čas, staročeský čas, doby západu a východu slunce, postavení měsíce a slunce na obloze, fáze měsíce.

Pražský orloj

k měření času sloužilo v minulosti mnoho nejrůznějších zařízení, z nichž nejznámější jsou: sluneční hodiny, přesýpací hodiny, k měření času se používaly i hořící svíčky a voda vytékající z nádoby. OBRÁZKY

Sluneční hodiny:

„Dvojité“ sluneční hodiny v Novém Městě nad Metují:

Přesýpací hodiny:

V 9. století zavedl anglický král Alfréd Veliký hodiny svíčkové:

Vodní hodiny:

V současnosti se používají k měření času téměř výhradně zařízení, která jsou založena na stálosti nějakého kmitavého pohybu. K nejstarším takovým zařízením patří mechanické kyvadlové hodiny.

Roku 1657 na základě myšlenek GALILEA GALILEIHO sestrojil Holanďan Christian Huygens kyvadlové hodiny.

Vznikly tak lodní CHRONOMETRY: Měření času bylo důležité i pro určení polohy lodí – jejich zeměpisné délky. Kyvadlové hodiny vlivem kývání lodí nešly přesně, nebo se zastavovaly. Musel být vynalezen nový mechanizmus – nepokoj (kolečko na pružince) Vznikly tak lodní CHRONOMETRY:

lodní chronometr

Nepokoj (kolečko na pružince) Dnes se užívá i v mechanických náramkových hodinkách poháněných natahovaným pérem.

Ručičkové hodinky napájené elektrickými články: kmitá u nich podobné zařízení podobné nepokoji, v přesnějších ručičkových hodinkách digitálních kmitá destička z KŘEMENNÉHO KRYSTALU.

Atomové hodiny: ve fyzikálních a astronomických laboratořích jsou nejpřesnější, využívají kmitání atomů, aby nemuselo mít toto nákladné zařízení každé pracoviště, které přesný čas potřebuje, vysílá se časový údaj z atomových hodin podobně jako rozhlasové vysílání, v současnosti jsou k dispozici i náramkové hodinky, které jsou na dálku řízeny z přesných atomových hodin.

Rádiem řízené hodiny s venkovním teploměrem

Rádiem řízené hodinky

Bezdrátový teploměr řízený rádiem

Stopky: slouží k měření časových úseků, měří čas s větší přesností (obvykle setiny sekundy), je možné je vynulovat před začátkem měření a měřit tak přímo čas od počátku děje, před měřením a při měření postupně ovládáme tlačítka s funkcemi (nulování, start, stop), dnes jsou už téměř výhradně digitální.

STOPKY

Mechanický, elektromechanický nebo elektronický přístroj, Metronom: Mechanický, elektromechanický nebo elektronický přístroj, Rovnoměrně odklepává rytmus hudební skladby (nejčastěji, tak, že každý úder odpovídá jedné čtvrťové notě).

Použité zdroje: Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 6 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005. Bohuněk, J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 1díl, Prometheus, s.r.o., ISBN 80-85849-06-2 galerie office http://www.hotelumartina.cz/hotel-praha/img/imgweb/img_003_big.jpg [cit:2013-01-30] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Saint-remy-de-provence-cadran-solaire.jpg [cit:2013-01- 30] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Nov%C3%A9_M%C4%9Bsto_nad_Metuj%C3%AD_sundials_20 11_3.jpg [cit:2013-01-30] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f6/Wooden_hourglass_2.jpg/220px- Wooden_hourglass_2.jpg [cit:2013-01-30] http://presypaci-hodiny.cz/images/hodiny.jpg [cit:2013-01-30] http://www.techmania.cz/edutorium/data/fil_1995.jpg [cit:2013-01-30] http://www.chronomag.cz/wp-content/HuygensClock.jpg [cit:2013-01-30] http://www.neac2.eu/water/images/miscellaneous/clock-water.gif [cit:2013-01-30] http://3zscheb.unas.cz/e-learning/fyzika%20web/cas/nepokoj_1.gif [cit:2013-01-30] http://meteostanice.e-pocasi.cz/img/p/118-1743-large.jpg [cit:2013-01-30] http://www.gme.cz/dokumentace/759/759-712/pctdetail.759-712.1.jpg [cit:2013-01-30] http://online-hodinky.sk/inshop/pictures/store/AS4050-51E.jpg [cit:2013-01-30] https://interlink-static.tsbohemia.cz/bezdratovy-teplomer-radiem-rizeny-ib303t_i153072.jpg [cit:2013-01-30] http://www.net-market.cz/pictures/products/olympia-30-lap-stopky-6581.jpg [cit:2013-01-30] http://www.tvproducts.cz/nahledyv/Kyvadlove_hodiny_klasik_02.jpg [cit:2013-01-30] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/Wooden_Metronome.jpg/220px- Wooden_Metronome.jpg [cit:2013-01-30]

Metodika prezentace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření poznatků o základní fyzikální veličině – času. Žák pochopí, jak se postupně vyvíjelo měření času od nepřesných zařízení využívajících pohybu slunce a různých pomalých dějů k současným přesným metodám založených na stálosti kmitavého pohybu. Seznámí se s funkcí stopek.