SOFTWARE Operační systémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Software start počítače a operační systém.
Advertisements

Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
SOFTWARE operační systémy
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
programové vybavení počítače
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
SOFTWARE.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Operační systémy.
Operační systémy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Programové vybavení počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetový prohlížeč
Tablety (mobilní zařízení)
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
Počítač a jeho složení.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Referát č.8 Daniela Venusová.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systémy Název a adresa školy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Apple Michaela Vodičková 5. A.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
David Rohusch 15/16 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Jana Palacha EP1.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Internetový prohlížeč
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Vytvořila: Sabina Dolečková
Operační systémy.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Operační systémy.
Transkript prezentace:

SOFTWARE Operační systémy

Co to je Termínem software se rozumí programové vybavení počítače (na rozdíl od hardware - to jsou technické součásti počítače). Software dělíme do 3 hlavních kategorií. Jsou to operační systémy, obslužné programy a aplikace.  Operační systémy jsou nezbytným vybavením každého počítače. Bývají nainstalovány na pevném disku.  Obslužné programy (pomocné) jsou nástroje, kterými si svůj počítač můžete upravit nebo ošetřit. Usnadňují práci s počítačem.  Aplikace jsou programy, které vytvářejí užitečné výsledky (texty, obrázky, tabulky, apod.).

DOS (Diskový Operační Systém) V roce 1981 vytvořila firma Microsoft první operační systém. Dala mu název DOS (Diskový Operační Systém). Tento operační systém byl textový, tj. jeho příkazy se zadávaly anglickými slovy, uměl spustit jen jeden program najednou a jeho ovládání bylo složité. Každý program měl jiné ovládání. Proto vznikaly nadstavby i grafické nadstavby a programy. V dnešní době pracujeme s grafickou nadstavbou - většinou MS - Windows - ale je potřeba vědět, že v pozadí stále pracuje DOS. Nejčastěji používaný operační systém u osobních počítačů je v dnešní době MS - Windows. Jedná se o plně grafické uživatelské prostředí, kdy každý objekt (např. program, ale též složka nebo soubor) je reprezentován ikonou a pracujeme většinou za pomocí myši. V dnešní době se většinou setkáváme s verzemi MS - Windows XP, Vista, 7, 8, 10

Databáze Databáze jsou programy, které slouží k ukládání velkého množství údajů (např. jmen, adres). Umožňuje snadné vyhledávání i ve velkých seznamech. Databáze se úspěšně využívají při řízení firem, při vedení firemní agendy (např. seznam kontaktů, objednávek atd.).  S pomocí databázových programů lze vytvářet specializované aplikace, např. skladové hospodářství, vedení účetnictví, mezd). Nejrozšířenější programy: MS- Access, dBase, FosPro, Paradox, z naších Winbase602.

Mac (Apple) Mac OS Původní operační systém pro počítače firmy Apple. Ten se používal od roku 1984 do začátku 21. století. Náhradou se stal Mac OS X. Od roku 2012 se nazývá OS X. iOS Je mobilní operační systém vytvořená společností Apple. Původně byl pouze pro iPhone, později se začal používat na dalších mobilních zařízeních Applu. iOS je odlehčenou verzí Mac OS X.

Linux Linux Je šířen v podobě, která se snadno nainstaluje a jedná se o volně šiřitelný software, takže se možné ho volně používat i kopírovat a sdílet na rozdíl od Microsoft Windows nebo Mac OS X, které jsou placené. Název je odvozen ze jména tvůrce Linuse Torvaldse. Jádro umožňuje spouštět více programů najednou. V současné době je označením Linux myšleno nejen jádro operačního systému, ale zahrnuje do něj taky veškeré programové vybavení (software). Jádro Linuxu je ve vývoji od roku 1991.

Android Android Vznikl hlavně pro mobilní zařízení jako jsou chytré telefony, navigace nebo tablety. Zahrnuje v sobě operační systém (založený na jádru Linux). Společnost Android Inc. byla založena v Kalifornii v říjnu 2003. Od roku 2005 patří Googlu.

Antivirové techniky  Sebelepší antivirový program není k ničemu, jestliže s ním jeho uživatel neumí zacházet a nerozumí jeho výsledkům. Porozumět jim znamená především porozumět tomu, jak jednotlivé technologie hledání virů pracují. Pro detekci virů se používají tři techniky: Hledání známých virů, Pokus o hledání neznámých virů, Sledování změn. Jestliže žádný z předchozích kroků nenajde infekci, poznačí informace o souboru do databáze integrity a pokračuje v testování dalších souborů.