Transplantace krvetvorných buněk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmenové buňky z pupečníkové krve současnost a budoucnost
Advertisements

BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
Léčba karcinomu štítné žlázy u pacienta v chronickém dialyzačním programu a monitorování hladiny TSH po aplikaci Thyrogenu. Lenka Kristenová Pavel Širůček.
Krev.
(MNOHOČETNÝ) MYELOM.
Léčba po transplantaci ledviny
CO JE POSLÁNÍM REGISTRU ?
Příznaky a a diferenciální diagnostika nádorů u dětí
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Darja Hrabánková Navrátilová
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Kostní dřeň Šárka Šípová B12.
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat Thalidomid pro.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Transplantace ledvin (transplantace obecně, rejekce)
Nádory v oblasti dutiny ústní
Nádory - z krvetvorné tkáně.
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
TRANSFUZE V NOVOROZENECKÉM VĚKU
CHEMOTERAPIE - uplatnění u chirurgická léčba nebo radioterapie není možná u omezení radikálních - mutilujících zákroků (neoadjuvantní chemoterapie) u léčba.
Transplantace kmenových buněk krvetvorby u maligních onemocnění krvetvorby Klinika dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN v Motole.
Poruchy mechanizmů imunity
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Ošetřovatelská péče o nemocného po transplantaci kostní dřeně
Transplantace kostní dřeně a její aplikace
Myeloproliferativní onemocnění
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
PANCREATITIS ACUTA OLGA BÜRGEROVÁ
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Průtoková cytometrie základní princip a klinické využití
PRIMÁRNÍ IMUNODEFICIENCE
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Prof. RNDr. Ilona Hromadníková, Ph.D.
Medulla ossium ( kostní dřeň ).  Hlavní hemopoetický ( krvetvorný ) orgán v organismu  Vyplňuje Cavitas medularis ( dřeňovou dutinu )  Jeden z největších.
Monitoring relapsu a minimální reziduální nemoci po transplantaci hematopoetických kmenových/progenitorových buněk Prof. RNDr. Ilona Hromadníková, Ph.D.
Princip transplantace krvetvorných buněk (HSCT)
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
Jan Říčař Dermatovenerologická klinika LF UK a FN Plzeň
Český registr dárců krvetvorných buněk
Abnormality bílých krvinek
Ivana Hadačová OKH FN Motol
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Kvalita v radiační onkologii David Feltl. Co chceme a co nechceme? Chceme správnou léčbu správnému pacientovi Nechceme stavět způsoby onkologické léčby.
Kazuistika Jana Pospíšková David Belada IV. interní hematologická klinika Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové Novinky v léčbě lymfoproliferací.
Dárcovství krvetvorných buněk
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
Nevy, maligní melanom a jiné kožní nádory Nevy, maligní melanom a jiné kožní nádory.
Dárcovství kostní dřeně
Imunologie a alergologie
Novinky v hematologii Seminář Místo konání v pátek
Novinky v hematologii Seminář Místo konání v pátek
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Jak se léčí MM v ČR = data z Registru Monoklonálních Gamapathií (RMG)
Zásady a rizika hemoterapie
Boj o pacienta, boj o peníze
Hematologické laboratorní metody
Vliv radiace na člověka
I. Krevní obraz II. Krevní systémy
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Kolitida nejasné etiologie
Poruchy mechanizmů imunity
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Transplantace krvetvorných buněk

Historie jaderné pokusy/nehody v 50. letech 20. století, nemoc z ozáření = porucha funkce kostní dřeně. 1957 první alloSCT, Donell 60. léta - objev systému znaků bílých krvinek = HLA (human leukocyte antigens) = transplantační antigeny 70. léta – cyklosporin A = zásadní imunosupresivum 1977 – Thomas Donnell publikuje prvních 100 transplantovaných pacientů v Seattlu USA. 1990 obdržel Nobelovu cenu

Autologní transplantace: (ASCT = autologous stem cell transplantation) Typy transplantací I. Autologní transplantace: (ASCT = autologous stem cell transplantation) - polovina 70. let, převážně u NHL - princip: převod vlastních krvetvorných buněk, odebrané a zamražené nemocnému před transplantací. - buňky se převádějí po podání vysokodávkované chemotherapie +/- celotělovém ozařování k podpoře znovuobnovení krvetvorby.

Typy transplantací I. Autologní transplantace: (autoSCT = autologous stem cell transplantation) - Protože jde o krvetvorné buňky získané přímo od nemocného, nemusí pacient po transplantaci užívat žádná imunosupresiva.

Typy transplantací II. Allogenní transplantace (alloSCT=allogeneic stem cell transplantation) =převod krvetvorné tkáně získané od zdravého dárce a) příbuzenecká - od HLA shodného sourozence b) nepříbuzenecká - od HLA vhodného nepříbuzného dobrovolníka Přípravný režim chemo/radiotherapie, po převodu štěpu nutnost dlouhodobé imunosupresní therapie - pro zajištění přihojení štěpu a v prevenci reakce štěpu proti hostiteli (GvHD)

Výběr vhodného dárce nejdůležitější je shoda v HLA znacích bílých krvinek. HLA identický znamená - dárce i příjemce mají shodné znaky leukocytárních antigenů označované - HLA A, B, C v I. HLA třídě - HLA DR, DQ v II. HLA třídě Pravděpodobnost, že dva sourozenci budou HLA identičtí, je cca 25 %.

Výběr vhodného dárce Když není HLA identický sourozenec obracíme se na registry dárců kostní dřeně v ČR a posléze i na zahraniční registry Vyhledávání probíhá počítačově on-line a výpis, zda existuje potenciální dárce víme během několika dní. více než 11 milionů dárců celosvětově, pravděpodobnost nalezení HLA vhodného dárce je  80%.

Výběr vhodného dárce – kriteria výběru Co nejvyšší shoda DRB1 > A > B > DQB1/Cw - max.1x mismatch na A/B/DRB1, - chceme víc než shoda 7/10 PB/BM > CB > haplo muž > žena > žena po těhotenství mladší > starší (median 33let) CMV IgG+ ,když je příjemce IgG+ Kompatibilita krevních skupin Registry dárců : CZ > GER > EU > US > … Dostupnost (čas, budoucí DLI nebo retransplantace)

Výběr vhodného dárce Pupečníková krev (=cord blood) je dalším zdrojem krvetvorné tkáně vhodné pro transplantační účely Tato krvetvorná tkáň za běžných podmínek končí jako odpad vhodná zejména pro dětské pacienty štěp čeká zamrazený v tekutém dusíku a může být použit prakticky okamžitě, tedy mnohem dříve, než kostní dřeň od dárce

Zdroj krvetvorných buněk – I. Kostní dřeň (=bone marrow, BM) 1-2 hod. výkon v celkové anesthesii na chirurgickém sále, aspirací dřeňové krve, která je nasávána z různých míst lopat kostí kyčelních speciálními jehlami. většinou se odebírá více než 1000ml do vaků s protisrážlivým činidlem. dimise 2-3. den. Rizika: CA (věk,komorbidity,…), lokální infekce/krvácení, bolest vzhledem k množství odebrané dřeňové krve, musí být dárci v předstihu odebrána autotransfuze

Zdroj krvetvorných buněk – I.

Zdroj krvetvorných buněk – II. Periferní kmenové buňky krvetvorby (= peripheral blood stem cells, PBSC) - před odběrem 4-5 dní s.c. aplikace růstového faktoru krvetvorby (G-CSF = Neupogen) - Tento faktor způsobí, že se do periferní krve uvolní z kostní dřeně kmenové buňky (CD34+) - Tyto buňky pak lze během několika hodin sklidit separátorem krevních elementů - přístroj, který z dárce nasaje žilní krev, odcentrifuguje z ní potřebnou frakci bílých krvinek a zbytek vrátí zpět do krevního řečiště.

Zdroj krvetvorných buněk – II.

Zdroj krvetvorných buněk – III. Dnes se v 90% využívají periferní kmenové buňky, proč? - významně menší zátěž a rizika pro dárce. - v případě rozdílných krevních skupin mezi dárcem a příjemcem, zde není přítomnost plné krve a tedy minim. riziko hemolýzy. - rychlejší přihojení dárcovské krvetvorby.

Indikace alloHSCT hlavně u vysoce rizikových akutních leukémií, myelodysplastický syndrom, chronické myeloidní leukémie, vrozené imunodeficity u dětí, selhávání funkce kostní dřeně u Fanconiho anemie nebo aplastické anémie…

Indikace ASCT Lymfomy (Hodgkinův i ne-Hodgkinův), Mnohočetný myelom, dětská onkologická onemocnění (Ewingův sarkom, neuroblastom), rakovina varlat…

Indikace ASCT I. IK VFN dg. ASCT (1993-2015) - Nejčastěji transplantovanou skupinou jsou non-hodgkinské lymfomy (42%) z nichž nejpočetněji jsou zastoupeny B-NHL typu DLBCL a FL, - 2. nejčastější indikací jsou MM s 37%, Hodgkinské lymfomy tvoří v naší skupině 10%. - V 7% ostatních diagnoz jsou zahrnuti pacienti se solidními nádory, amyloidozou a historicky s chronickou lymfatickou leukémií.

Proč to děláme? – I. DLBCL: ASCT n=267 N=267, median OS a PFS nedosažen, 5y OS 71%, 10y OS 62%

Proč to děláme? – II. Folikulární lymfom: ASCT (n=124) median OS 121 mo, PFS 54 mo, 5y OS 69%,

Proč to děláme? - III. Hodgkinův lymfom, ASCT (n=113) 113 pacientů s Hodgkinovým lymfomem bylo transplantováno s mediánem přežití 123 měsíců a mediánem do progrese v délce 91 měsíců. median OS 139 mo, PFS 90 mo, 5y OS 58%, 10y OS 54%

Průběh transplantace

Průběh transplantace = Den –7 až 0 Přípravný režim (conditioning): vysokodávkovaná chemoterapie +/- radiotherapie - k eradikaci zbytku např. leukémie a odstranění pacientovy krvetvorby. - probíhá cca 7 dní.

Den –7 až 0 Nežádoucí účinky přípravného režimu: - GIT: zvracení, průjmy, retence tekutin, ledvinné komplikace, - radiační dermatitida, - alergické reakce … Podpůrná léčba: komplexní intenzivní hematologická péče, antiemetika, hydratace, monitorace vitálních funkcí, bilancování tekutin,...

Den 0. = Převod Transplantace: - podání periferních kmenových bb. nebo kostní dřeně kapénkovou infuzí přes transfuzní set. - monitorace vitálních funkcí, délka podání podle druhu štěpu, objemu a ABO kompatibilitě. - od tohoto dne u alloSCT se zahajuje imunosupresní léčba

Den 0. = Převod ASCT Kmenové buňky krvetvorby (PBSC) jsou rutinně kryokonzervovány v dimethyl sulfoxidu (DMSO). Před převodem jsou PBSC rozmraženy ve vodní lázni. časté GIT NÚ: nauzea, vomitus kardiovaskulární: bradykardie, hypotenze

Den 0. = Převod AlloHSCT Většinou bez komplikací, ale: - hemolytická reakce při převodu ABO inkompatibilní kostní dřeně . - „běžná“ kožní či febrilní reakce podobně jako po podání transfuzního přípravku

Období do přihojení krvetvorby Den 0 – 15….30 Tzv. období dřeňové aplázie s pancytopénií v periferním krevním obraze

Období do přihojení krvetvorby Den 0 - 30 Přihojení dárcovské krvetvorby nastává většinou 15-30 dní po převodu u alloSCT, 10-15 dní u autoSCT - Nejrizikovější období po transplantaci z důvodu četných komplikací

Den 0 - 30 Hematologická toxicita = pancytopenie 1) Neutropenie (neutrofilní granulocyty  0,5 x10E9/L) - časté febrilní neutropénie / neutropenická sepse (bakterie, plísně, viry) - profylakticky i.v.: širokospektr. ATB, antimykotika, acyclovir (Herpesin).

Den 0 - 30 Hematologická toxicita 2) Trombocytopenie ( 10x 10E9/L) - krvácivé komplikace: epistaxe, sliznice, petechie, hematomy… - denně odběry KO a pravidelné substituce trombocytárními koncentráty.

Den 0 - 30 Hematologická toxicita 3) Anémie: - anemický syndrom: únava, dušnost, palpitace, angina pectoris… - substituce erymasami i u asymptomatického nemocného při Hb  80 g/l Všechny krevní deriváty se podávají ozářené a deleukotizované.

Den 0 - 30 Nehematologická toxicita - GIT - mukositida, - postihující celý GIT – aftozní stomatitida, průjmy - bolesti při polykání – tlumení bolesti opiáty, nutnost totální parenterální výživy - velmi důležitá péče o DÚ

Po přihojení krvetvorby Den +15…30 ASCT = časná dimise, bez následné IS, relativně rychle zpět do plného života, barierová opatření

Po přihojení krvetvorby Den +30 alloHSCT = Riziko rozvoje akutní reakce štěpu proti hostiteli (=Graft versus Host disease, GvHD): - komplikace, vyvolaná lymfocyty dárce, které poškozují organizmus příjemce - atakuje hlavně 3 orgány: 1. zažívací trakt (zvracení, průjmy) 2. kůže (svědivý, pálivý exantém,…) 3. játra (zhoršené jaterní testy)

Po přihojení krvetvorby Den +15…30 alloHSCT = akutní reakce štěpu proti hostiteli - biopsie k vyloučení / potvrzení GvHD a zahájení časné therapie. - terapie: posílení imunosuprese vysokými dávkami kortikosteroidů, atd. - diagnostické a terapeutické váhání může pacienta poškodit

Den +30 -…… chronická GvHD multiorgánové postižení, s projevy systémového autoimunitního onemocnění Nejčastěji postižena kůže (80%) s rozmanitými klinickými projevy: Erytém, lichenoidní erupce, sklerodermie

Den +30 -…… chronická GvHD Těžké sklerodermické postižení s indurovanou a fragilní kůží, nutnost mnohaleté imunosupresní léčby, kožní ulcerace po minimálním traumatu

Den +30 -…… chronická GvHD Typicky postižení sliznic dutiny ústní: lichen planus, ulcerace Postižení kožních adnex: dystrofie nehtů, alopecie

Den +30 -…… chronická GvHD Přestože cGvHD je komplikace snižující kvalitu života, její přínos stran imunitního GvL efektu je přesvědčivě popsán.

„Režim“ transplantační jednotky: Barierová/Hygienická opatření: Vzduch: Pozitivní přetlaková klimatizace („vše z pacientského pokoje ven“), 3-stupňová HEPA-filtrace vzduchu Boxový systém: jednolůžkové boxy (life islands) samostatná sprcha/WC, pomůcky k jednomu použití, každý box své vlastní vybavení…

„Režim“ transplantační jednotky: Ruce, rukavice, empíry, rušky…..

„Režim“ transplantační jednotky: Strava

Intenzivní hematologická péče Celkově nepřibývá hematoonkologických onemocnění, Ale počet transplantací narůstá vzhledem k progresivně se lepšícím léčebným postupům a intenzivní podpůrné therapii, umožńující léčit starší i méně „fit“ pacienty...

Závěr: Transplantace krvetvorných buněk je na straně jedné náročný (pacientsky, finančně i personálně) a rizikový výkon na straně druhé však poskytuje mnohoa pacientů možnost na vyléčení. Před 25ti lety bylo vyléčeno 10% dospělých pacientů s akutní leukémií, dnes pomocí SCT vyléčíme 50-60%, u CML 80%,