Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Advertisements

Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo Karla Jaromíra Erbena.
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Spisovatelé národního obrození a jejich nejznámější díla.
OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí uměleckého směru romantismu Ročník.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_15 J. K. Tyl
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Karel Jaromír Erben Kytice
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16 K. J. Erben
GYMNÁZIUM PLASY, Stará cesta 363, Plasy
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ 4. ročník
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
BOŽENA NĚMCOVÁ.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_14 Český romantismus
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Česká poválečná literatura I.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Spisovatelé a ilustrátoři
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Karel Jaromír Erben Kytice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Počátky slovesného umění
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Kód: ICT 4/6 Název: Karel Jaromír Erben Autor: Mgr. Jana Brátová Staňková Datum ověření: 20.9. 2012 Ročník: V3 Stručná anotace: Prezentace slouží jako doplněk k výkladu se zaměřením na život a dílo K. J. Erbena. Obsahuje jak literárně historická data, tak úkoly, které ověřují znalosti předchozích kapitol dějin literatury, Součástí prezentace jsou dále odkazy na Erbenovu tvorbu.

představitel literárního romantismu Karel Jaromír Erben 1811 – 1870 český historik, právník, archivář, spisovatel, básník, překladatel a sběratel českých lidových písní a pohádek představitel literárního romantismu

Krátce ze života K.J.Erbena Narodil se 1811 v Miletíně u Hořic v Podkrkonoší (okres Jičín) vystudoval gymnázium v Hradci Králové, poté filozofii a práva v Praze po VŠ zaměstnancem Královské české společnosti nauk a sekretářem Českého muzea. od roku 1851 působil jako archivář města Prahy a od roku 1864 se stal ředitelem pomocných úřadů pražských.archivářem v Národním muzeu mezi jeho osobní přátele patřili např. F.Palacký a K.H.Mácha

Celý život sbíral české pověsti, zabýval se českou historií, v mnohém navázal na práci F.L. Čelakovského novinář – redaktor Pražských novin, podílel se na vedení časopisu Květy a na projektu vědeckého a kritického časopisu Obzor. Dvakrát ženatý, musel se vyrovnávat se smrtí své první ženy i úmrtím několika svých dětí. Sám zemřel na plicní tuberkulózu v Praze.

Tvorba K.J.Erbena Bezesporu po sobě zanechal cenné dílo literární, vědecké a sběratelské - ve folkloru hledal řád, jenž odedávna vládne všemu lidskému konání. Těžiště svého odborného zájmu spatřoval především v českých lidových písních. Srovnával jejich varianty a vyhledával mezi nimi text, který nejlépe odpovídá předpokládanému původnímu tvaru Erben neuznával vzpoury proti osudu, uctíval daný řád. V jeho básních se opakují témata viny a trestu.

Kytice z pověstí národních 1853 jediná sbírka básní, kterou vydal, podkladem jsou staré české lidové báje první vydání sbírky obsahovalo 12 balad, druhé vydání (1861) rozšířeno o baladu Lilie ?Co je to balada? Připomeňte si její typické znaky? původně epická, později lyricko-epická nebo lyrická báseň s ponurým, tragickým dějem a zejména koncem.

Kytice obsahuje 13 balad ?pokuste se je společně vyjmenovat? : Kytice, Poklad, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Záhořovo lože, Vodník, Vrba, Lilie, Dceřina kletba, Věštkyně ? Zamyslete se nad dějem jednotlivých balad a pokuste se odpovědět na otázku, zda spolu některé z balad tematicky nesouvisí? Případně čím?

Přiřaďte k baladám jednotlivá témata naděje a víra v lepší budoucnost vlastencům narušení vztahu mezi matkou a dítětem přeměna člověka (oživlá mrtvola milence a žena převtělená ve vrbu) vina, pokání, konečné vykoupení kontrasty, jako je štěstí se smutkem nebo láska se smrtí Kytice Poklad Svatební košile Polednice, Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Záhořovo lože, Vodník, Vrba, Lilie, Dceřina kletba, Věštkyně

řešení: Kytice a Věštkyně - dávají naději a víru v lepší budoucnost vlastencům Polednice a Vodník - záporná role nadpřirozených postav Poklad a Dceřina kletba - narušení vztahu mezi matkou a dítětem Svatební košile a Vrba - přeměna člověka (oživlá mrtvola milence a žena převtělená ve vrbu) Zlatý kolovrat (pohádka) a Záhořovo lože (legenda) - vina, pokání, konečné vykoupení Štědrý den a Holoubek - kontrasty, jako je štěstí se smutkem nebo láska se smrtí Lilie – stojí samostatně

Literární rozbor Kytice balady jsou postaveny tak, aby byly zrcadlově shodné tematicky ( souvisí první s poslední, druhá s předposlední...) Základním tématem je otázka lidských vztahů, v nichž ho především zajímá problém viny a trestu. Konflikty v lidském životě vznikají, podle Erbena, především narušením základních vztahů a zákonů mezi lidmi. Za každou vinu přichází, často nepřiměřený, trest. Člověk je v jeho pojetí bezmocný proti přírodním silám, jež ho obklopují.

Původně Kytice vycházela časopisecky a již po prvním vydání zaznamenala čtenářský úspěch, stala se inspirací mnoha dalším umělcům (A.Dvořáka, J. Suchého, F.A.Brabce a mnoho dalších) Kniha dostupná ZDE Doporučení filmové zpracování Kytice od F.A.Brabce (2000)

Prostonárodní české písně a říkadla 1864 pětidílná sbírka folklóru z Čech. vliv romantismu - ten předpokládal, že lidová slovesnost je projevem nedochovaného prastarého mýtu, který vyjadřuje jakousi národní povahu (charakter). Tento mýtus měl vyjadřovat ucelený soubor představ o vztazích mezi lidmi navzájem a mezi lidmi a přírodou. Karel Jaromír Erben se tento mýtus pokoušel znovu sestavit.

České pohádky nechal si vypravovat pohádky a písně od pastýřů a pracujících žen na polích a odměňoval je za to grošem. Vyžádal si také od svých přátel z různých končin Čech, aby mu pomáhali sbírat pohádky a písně. Chtěl ukázat, že divukrásný obraz tvořivé síly a života českého lidu poskytují právě české pohádky a písně. Příklady pohádek: O Zlatovlásce, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Dvojčata – zfilmováno jako Třetí princ, Boháč a chudák, Jabloňová panna,Hrnečku, vař!, Pták Ohnivák a liška Ryška a mnoho dalších

DISKUSE NA ZÁVĚR V čem podle vás byl největší význam K.J.Erbena? Proč je pro nás jeho dílo aktuální dodnes? V případě, že máte osobní čtenářskou zkušenost s K.J.Erbenem, podělte se s námi s vaším čtenářským zážitkem – jak se čte poezie K.J.Erbena v 21. století?

Použité zdroje informací Internet: vše dne 31.8.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_- _Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Jarom%C3%ADr_Erben http://cs.wikipedia.org/wiki/Balada http://users.ox.ac.uk/~tayl0010/kytice_sbirka.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_poh%C3%A1dky_ %28Karel_Jarom%C3%ADr_Erben%29

Použité zdroje informací Literární zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN 80-7200-332-1 HÁNOVÁ, Eva. Odmaturuj! z literatury. Vyd. 2. Brno: Didaktis, c2002, 184 s. ISBN 80-862-8537-5 SLANAŘ, Otakar. Obsahy a rozbory děl: k Literatuře - přehledu SŠ učiva. 1. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 255 s. Maturita (Petra Velanová). ISBN 80-902-5717-8.