Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha Poznej původ masa - komunikační kampaň Podmínky pro označování masa zemí původu Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Obsah Související legislativa Povinné údaje Formát údajů o původu Podmínky označení země chovu Způsoby označení údajů o původu Dotazy a odpovědi Závěr
Související legislativa Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1760/2000 o systému identifikace a evidence skotu, o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa Nařízení Komise (ES) č. 1825/2000, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1760/2000, pokud jde o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 1337/2013, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, pokud jde o uvádění země původu nebo místa provenience u čerstvého, chlazeného a zmrazeného vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění pozdějších předpisů
Povinné údaje Údaje o hovězím mase – od 1. září 2000 Údaje o ostatních druzích masa – od 1. dubna 2015
Povinné údaje Povinně se původem označuje nezpracované maso (příčně pruhovaná kosterní svalovina). Původem se nemusí označovat tuk (sádlo, lůj), kosti, kůže, orgány a další tkáně, které se neskládají z příčně pruhované kosterní svaloviny. Zvláštní podmínky pro označování mletého masa a ořezů Skot (včetně druhů Bison bison a Bubalus bubalus) Prase (včetně druhů prase divoké, prase bradavičnaté, štětkoun, černé lesní prase, babirusa a pekari) Ovce (včetně různých druhů muflonů, jako např. muflon evropský, kanadský, asijský, pamírský a také Aoudad) Koza (včetně kozorožce, kozy bezoárové nebo perské kozy) Drůbež (kur domácí, kachny, husy, krocani, krůty a perličky, nezahrnuje volně žijící ptáky ani chované farmovým způsobem)
Formát údajů o původu Hovězí maso Vepřové skopové, kozí a drůbeží maso Identifikační číslo zvířete nebo skupiny zvířat – formát není předepsán (je v kompetenci PPP) Země narození – formát není předepsán (je v kompetenci PPP) Země výkrmu / chovu – formát není předepsán (je v kompetenci PPP) Země porážky a schvalovací číslo jatek – formát je předepsán: „Poraženo v (název země), (schvalovací číslo jatek)“ Schvalovací číslo bourárny – formát je předepsán: „Bouráno v (název země), (schvalovací číslo bourárny)“ Vepřové skopové, kozí a drůbeží maso Země výkrmu / chovu – formát je předepsán: „Chov v: (název země nebo zemí)“ Země porážky – formát je předepsán: „Porážka v (název země)“
Formát údajů o původu Hovězí maso Vepřové skopové, kozí a drůbeží maso Pokud hovězí maso pochází ze zvířat narozených, chovaných a poražených ve stejném státě, údaj zní: „Původ: (název země)“ Vepřové skopové, kozí a drůbeží maso Údaje o zemi chovu a porážky lze nahradit údajem „Původ: (název země)“, jestliže PPP doloží ke spokojenosti příslušného orgánu, že maso bylo získáno ze zvířat narozených, chovaných a poražených v jednom členském státě nebo třetí zemi.
Podmínky označení země chovu
Způsoby označení údajů o původu Balené a zabalené maso Údaje se uvádí přímo na balení s masem nebo na připojené etiketě. Nebalené maso Údaje se uvádí v těsné blízkosti masa. V případě skupinového označení se údaje uvádí v těsné blízkosti - viditelně a snadno čitelně. Musí být jasně a srozumitelně zřejmá souvislost mezi poskytnutými údaji a konkrétními tržními druhy masa. V nařízeních EU se u hovězího masa připouští uvedení údajů v písemné a viditelné formě v místě prodeje, maso rozdílného původu se zřetelně oddělí.
Způsoby označení údajů o původu
Dotazy a odpovědi
Závěr Děkuji Vám za pozornost! Jan Katina Český svaz zpracovatelů masa reditel@cszm.cz