Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Řád: SUDOKOPYTNÍCI.
Ekologické hospodářství
RADA EVROPY Rada Evropy založena 5. května 1949 sídlo Palác Evropy ve Štrasburku 47 členských států (ČSFR od r. 1991, ČR od r. 1993) cíl.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Ing. Jana Balachová, Ing. Jiří Mauer inspektorát SZPI v Ústí nad Labem
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Domácí zvířata – druhy, chov
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA – 2. ROČNÍK
Domestikace.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Maso – složení, obchodní označení
MASO.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_281 Ročník: 2.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA V ČR.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
KONTROLA ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY dle Nařízení Komise (EU) č. 543/2011.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
PŘÍSTUP SZPI KE KONTROLE ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY OD
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
Pes domácí Pes Fena Štěně Pes štěká: „Haf, haf.“ Hlídá, pomáhá, zachraňuje, vyhledává, bývá přítelem a společníkem.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Ekosystém okolí lidských obydlí Hospodářská zvířata
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Ochrana hospodářských zvířat
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Novela veterinárního zákona
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
Změna veterinární legislativy
Poznatky z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Hospodářská zvířata.
EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha Poznej původ masa - komunikační kampaň Podmínky pro označování masa zemí původu Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha

Obsah Související legislativa Povinné údaje Formát údajů o původu Podmínky označení země chovu Způsoby označení údajů o původu Dotazy a odpovědi Závěr

Související legislativa Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1760/2000 o systému identifikace a evidence skotu, o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa Nařízení Komise (ES) č. 1825/2000, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1760/2000, pokud jde o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 1337/2013, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, pokud jde o uvádění země původu nebo místa provenience u čerstvého, chlazeného a zmrazeného vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění pozdějších předpisů

Povinné údaje Údaje o hovězím mase – od 1. září 2000 Údaje o ostatních druzích masa – od 1. dubna 2015

Povinné údaje Povinně se původem označuje nezpracované maso (příčně pruhovaná kosterní svalovina). Původem se nemusí označovat tuk (sádlo, lůj), kosti, kůže, orgány a další tkáně, které se neskládají z příčně pruhované kosterní svaloviny. Zvláštní podmínky pro označování mletého masa a ořezů Skot (včetně druhů Bison bison a Bubalus bubalus) Prase (včetně druhů prase divoké, prase bradavičnaté, štětkoun, černé lesní prase, babirusa a pekari) Ovce (včetně různých druhů muflonů, jako např. muflon evropský, kanadský, asijský, pamírský a také Aoudad) Koza (včetně kozorožce, kozy bezoárové nebo perské kozy) Drůbež (kur domácí, kachny, husy, krocani, krůty a perličky, nezahrnuje volně žijící ptáky ani chované farmovým způsobem)

Formát údajů o původu Hovězí maso Vepřové skopové, kozí a drůbeží maso Identifikační číslo zvířete nebo skupiny zvířat – formát není předepsán (je v kompetenci PPP) Země narození – formát není předepsán (je v kompetenci PPP) Země výkrmu / chovu – formát není předepsán (je v kompetenci PPP) Země porážky a schvalovací číslo jatek – formát je předepsán: „Poraženo v (název země), (schvalovací číslo jatek)“ Schvalovací číslo bourárny – formát je předepsán: „Bouráno v (název země), (schvalovací číslo bourárny)“ Vepřové skopové, kozí a drůbeží maso Země výkrmu / chovu – formát je předepsán: „Chov v: (název země nebo zemí)“ Země porážky – formát je předepsán: „Porážka v (název země)“

Formát údajů o původu Hovězí maso Vepřové skopové, kozí a drůbeží maso Pokud hovězí maso pochází ze zvířat narozených, chovaných a poražených ve stejném státě, údaj zní: „Původ: (název země)“ Vepřové skopové, kozí a drůbeží maso Údaje o zemi chovu a porážky lze nahradit údajem „Původ: (název země)“, jestliže PPP doloží ke spokojenosti příslušného orgánu, že maso bylo získáno ze zvířat narozených, chovaných a poražených v jednom členském státě nebo třetí zemi.

Podmínky označení země chovu

Způsoby označení údajů o původu Balené a zabalené maso Údaje se uvádí přímo na balení s masem nebo na připojené etiketě. Nebalené maso Údaje se uvádí v těsné blízkosti masa. V případě skupinového označení se údaje uvádí v těsné blízkosti - viditelně a snadno čitelně. Musí být jasně a srozumitelně zřejmá souvislost mezi poskytnutými údaji a konkrétními tržními druhy masa. V nařízeních EU se u hovězího masa připouští uvedení údajů v písemné a viditelné formě v místě prodeje, maso rozdílného původu se zřetelně oddělí.

Způsoby označení údajů o původu

Dotazy a odpovědi

Závěr Děkuji Vám za pozornost! Jan Katina Český svaz zpracovatelů masa reditel@cszm.cz