Digital Voice sítě u nás u Vás a ve světě OK1MX 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internet - historie.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
26.Bezdrátový přenos informací
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Dělení podle topologie
WiFi fenomén bezdrátových sítí
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Služby CC COL Pavel Otta listopadu 2005 Bezdrátové připojení Vlastní technologie : Breeze ( 2,4 Ghz) 5,4 Ghz FWL ( 3,5 Ghz) FWA (3,5.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
ISDN a jeho využití Petra Sedlinská 4.I.
© 2006 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco PublicITE I Chapter 6 1 LAN Design LAN Switching and Wireless – Chapter 1.
Chci nabízet připojení WiFi. Malá domácí síť Nabízí možnost připojení kdekoli v bytě, nebo domě V zahraničí se nabízí v balíčku s připojením ADSL. Ukažme.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-09.
Kroužek elektroniky a amatérského vysílání. Kdo jsme a čím se zabýváme ?
Přenos telefonních hovorů v IP sítích Petr Štěpaník.
ProCop 3.1 Networks Jak propojovat zařízení systému ProCop do sítí.
Střední škola teleinformatiky Ostrava
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
2N® EasyGate PRO. 2N® EasyGate PRO 2N® SmartGate UMTS.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Internet.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Bluetooth Rudolf Helm.
Připojení k internetu Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí. Grafické znázornění části internetu.
Tato prezentace byla vytvořena
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
GSM.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
VoIP – internetová telefonie Úvodní seznámení © Mgr. Petr Loskot
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Lekce 6. 2 Generace mobilních systémů ● 0. generace - před rokem 1980 ● 1. generace (NMT) – začátek 80. let – buňková struktura – analogové systémy –
OK1MX Holice 2013 základní seznámení. Vznik, historie Účel a možnosti Trocha techniky HW a SW infrastruktury Uživatelský HW a SW Mýty a fámy obsah.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
© 2006 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco PublicITE I Chapter 6 1 LAN Design LAN Switching and Wireless – Chapter 1.
Typy připojení k internetu
2N® Omega Series 2N TELEKOMUNIKACE a.s..
Možnosti připojení k internetu
Inf Elektronická komunikace
Internet - historie.
Telekomunikační a informační infrastruktura
PB169 – Operační systémy a sítě
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Mobilní ústředna pro Liberecký kraj
Počítačová síť.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Digital Voice sítě u nás u Vás a ve světě OK1MX 2016

obsah Proč DV, když máme FM? Technické parametry Mýty a fámy Vlastnosti jednolitých systémů Interconnect Topologie sítí Multimode převaděč

Spojení mobilních stanic Proč navazujeme spojení? spojení pro spojení – sem patří DXing, závody, expediční provoz kde účelem je navázání spojení a přenesení informací nutných k tomu, aby se dalo spojení považovat za platné spojení navázané za účelem přenosu informací dalo by se to nazvat sociální funkcí  – komunikace radioamatérů v rámci komunity počínaje výměnou technických informací, informací o počasí až po různé deltakroužky, patří sem třeba informace o poloze (APRS), Packet Rádio, Winlink. V těchto případech není důležitý způsob, jakým je spojení navázáno, ale musí být dostatečně spolehlivé a stabilní, aby se mohlo oboustranně komunikovat. DV DV

FM Proč DV, když máme FM? + mírně větší dosah (rozdíl je cca 2-3 dB) - Minimální provoz, v OK je 64 FM převaděčů Možnost propojení: - Propojení FM převaděčů (např. pomocí Echolinku) značně degraduje kvalitu hlasu - Při propojení FM převaděčů dochází k dlouhé době přechodu mezi RX a TX - Vyjma Echolinku, který se 10 let nevyvíjí neexistuje žádný celosvětový síťový systém

DV Proč DV, když máme FM? - mírně menší dosah (rozdíl je cca 2-3 dB) + Možností propojení nebo sloučení převaděčů do clusterů kde se můžu uživatelé slyšet nezávisle na tom, kde se nacházejí + Při propojení nedochází k degradaci kvalitu hlasu + Díky propojení do celosvětových sítí můžeme navázat spojení odkudkoli, stejně tak jako zahraniční HAMs mohou využívat naše převaděče (naplatí u převaděčů občanského sdružení DMR SOBĚ) + Další nadstavbové funkce (APRS, posílání MSG…)

Radioamatéři – Profi sítě

DV – Technické parametry D-star DMR C4FM Modulace FDMA, GMSK TDMA, 4FSK TDMA, C4FM Vocoder AMBE+ DVSI AMBE+2 Přenosová rychlost 4.8 kbps 4.8 kbps x 2 9600 kbps Šířka pásma 6.25 kHz 12.5 kHz Standard JARL ETSI Yaesu

Sítě „bez síťové nadstavby je užitečnější FM převaděč“ Výhody DV na FM začínají převažovat teprve, když jsou převaděče propojeny do sítí. D-STAR DCS DPLUS ircDDB X-REF DMR DMR+ DMR MARC BrandMeister C4FM Wires-X FCS YSF

Our view is one digital network worldwide. ( G4KLX & group) Je to v duchu Hamradia? Je to přínosné? (mít možnost komunikovat s jiným HAMem ať se nachází kdekoli a používá třeba jiné technické vybavení) Lze to realizovat? Dojde ke změně funkčnosti stávajících sítí? Ano, ale za předpokladu dílčích změn v stávajících sítích (DMR = Ready, D-STAR=Ready, C4FM = Ready, P25 Ready NE!

Digitální HAM sítě - výchozí stav (2014) D-STAR ???? P25 DMR C4FM

Jedna digitální celosvětová HAM síť OK1DDD=2301021 OK1HHH=2302035 OK2YYY =2306055 OK2PPP =2307052 ???? D-STAR P25 DMR C4FM OK1DDD 2307052 OK2YYY 2302035

Inteconnect – cílový stav OK1DDD chce mluvit s OK1HHH CCS/DMR/P25/FUSION Inteconect DB pool OK1DDD=2301021 OK1HHH=2302035 OK2YYY =2306055 OK2PPP =2307052 1. Zadá linkovací na nejbližším převaděči (hostspotu) příkaz „spoj mne s OK1HHH“ 2. Převaděč OK0AA vyšle požadavek, systém zjistí, v jaké síti a na jakém převaděči byl naposledy slyšen OK1HHH a provede propojení zdrojového a cílového převaděče nezávisle na lokalitě a systému. ???? 3. Server provede transkripci CALL => DMR-ID a OK0BB vysílá relaci s ID 2302035 D-STAR P25 4. Odpovídá 2302035, OK0BB přepošle do serveru ten provede transkripci na OK1HHH a tato CALL se objeví na displeji stanice. OK0AA DMR C4FM Nutné podmínky: Cestou musí být Codec convertor Jednotná tabulka ID <> CALL 2307052 OK0BB OK1DDD 2302035 OK2YYY

Topologie jednotlivých sítí – D-STAR DCS= 1054 ircDDB = 1174 US TRUST= 531 OK1DDD=2301021 OK1HHH=2302035 OK2YYY =2306055 OK2PPP =2307052 CCS7 server pool Reflector Reflector Reflector Reflector Reflector Reflector National Reflector IP Infrastruktura Modul -A,B,C...Z A|B|C|D|E|...|Z RF Infrastruktura Převaděče hotspoty DV4Mini uživatelé dongly

Topologie jednotlivých sítí – DMR Brand Meister BMaster: 41 Převadče: 683 Hotspot: 850

Topologie jednotlivých sítí – DMR Brand Meister

Propojení sítí C4FM – YSF CZ - CZECH C4FM – Wires-x Moravia

Multi Mode Převaděč C4FM x DMR x D-STAR Arduino DUE MMDVM modem DUP USB Raspberry TX Ethernet C4FM – YSF CZ - CZECH

Něco pro cestovatele - Hotspot

BrandMeister WiKi: „BrandMaster/BrandMeister is an operating software for master servers participating in a worldwide infrastructure network of amateur radio digital voice systems.“ 14.11.2016

BrandMeister

BrandMeister Master BM2302 BM2302 připojen do : DMR: Plně připojen do WW BM sítě D-STAR (DCS 019V) C4FM (YSF net – CZ Czech) C4FM (Wires-X – Moravia room) APRS (přenos polohy, posílání a příjem MSG) Využívat může kdokoli jak z OK, tak ze zahraničí (jelikož jde o DMR, kde nelze využít CALL, je nutné mezinárodně registrované ID CCS7)

YSF Reflector systém C4FM Umožňuje připojení a propojení HomeMade C4FM převaděčů (MMDVM) Aktuálně připojeno 56 Reflektorů https://register.ysfreflector.de/ OK+OM ID: 26541 název:CZ Czech Připojen do: C4FM - Wires-x Moravia D-STAR - DCS019V DMR – (zahraničí TG2300, v OK+OM TS2 TG9

D-STAR - DCS019 49 převaděčů a Hotspotů v OK+OM

Proč registrace? – Důvod je technický, nikoli restriktivní Každá síťová infrastruktura potřebuje unikátní idetifikátor – bez něj není možné zajistit routing - linking! (v internetu jsou to IP adresy) Základní univerzální identifikátor radioamatéra je CALL – alfanumerický jednotně strukturovaný řetězec Některé systémy nepodporují alfanumerické znaky 2302035 Problém?! MCC Mobile County Code Distirct (1 číslo PSČ?) User no. 0-999 Převodní tabulka (něco jako DNS server - IP <> Alias) OK1XXX = 2302035 = Síťově unikátní alfanumerický řetězec Síťově unikátní numerické ID Každá element sítě, který to potřebuje k činnosti má k dispozici převodní tabulku Byl adoptován koncept fungující více než 7 let v DMRPlus a DMR-MARC Aktuálně registrováno: OK = 160 HAM, WW přes 40 000 HAMs a přes 3000 převaděčů.

DMR BM – princip routování OM0OUA 231302 OM0ODM 231401 BM 2302 Frq CC TS TG231 IDs ==  Frq CC TS TG231 IDs Frq CC TS1 TG231 IDs ==  Frq CC TS1 RX list -> ne -> ano Je pro TG231 pravidlo? Ne? Nic nedělej Ano? Pošli dál IDs +TS1 +TG231 IDs +TG231 Permanent link list Ondemand link list Fast Forward list RX list = TG které budou slyšet 230 231 231401 2311 …. Permanent link list: 230: OK0BCA TS1, OK0KOP TS1, OK0Z TS1, OM0ODM TS1, OM0… 231: OK0BCA TS1, OK0KOP TS1, OK0Z TS1, OM0ODM TS1, OM0… 2301:OK0BCA TS1, OKOMX TS1, OK0DRB TS1

Národní TG vnitrostátní hovor = 262 = 302 TG230 TG230 TG230 OM0ODM 231401 OK0OMX 230199 TG230 TG230 OK0BCA 230401 TG230 OK0Z 230601 OK0DSJ 230703 = 230

Volání z Kanady do ČR BM = 262 = 302 On demand link BM = 230 TG230 VE3YYZ 302321 TG230 = 262 = 302 On demand link TG230 TG230 TG230 OM0ODM 231401 TG230 OK0KOP 230602 OK0OMX 230199 TG230 OK0BCA 230401 TG230 OK0Z 230601 BM OK0DSJ 230703 = 230

Volání z ČR do Kanady BM = 262 = 302 On demand link BM = 230 TG302 VE3YYZ 302321 = 262 = 302 On demand link OM0ODM 231401 TG302 OK0KOP 230602 OK0OMX 230199 TG302 OK0BCA 230401 OK0Z 230601 BM OK0DSJ 230703 = 230

Volání z českého převaděče do moravských převaděčů BM VE3YYZ 302321 = 262 = 302 Množina moravských převaděčů (TG2302) OM0ODM 231401 TG2302 TG2302 OK0KOP 230602 OK0OMX 230199 TG2302 OK0BCA 230401 TG2302 OK0Z 230601 TG2302 (Morava) BM OK0DSJ 230703 = 230

Volání z Kanady do moravských převaděčů BM VE3YYZ 302321 = 262 = 302 OM0ODM 231401 On demand link TG2302 (Morava) Množina moravských převaděčů (TG2302) TG2302 OK0KOP 230602 OK0OMX 230199 TG2302 OK0BCA 230401 TG2302 OK0Z 230601 BM OK0DSJ 230703 = 230

Lokální volání BM = 262 = 302 BM = 230 TG230703 VE3YYZ 302321 OM0ODM 231401 OK0KOP 230602 OK0OMX 230199 OK0BCA 230401 TG230703 OK0Z 230601 BM TG230703 OK0DSJ 230703 = 230

Volání z OK0BCA na OK0DSJ BM = 262 = 302 On demand link BM = 230 VE3YYZ 302321 = 262 = 302 OM0ODM 231401 TG230703 OK0KOP 230602 OK0OMX 230199 OK0BCA 230401 TG230703 TG230703 OK0Z 230601 On demand link BM OK0DSJ 230703 = 230

DMR--D-STAR GW = 262 = 302 D-STAR REF DCS019V TG9 TS2 = 230 TG230 TG9 OM0ODM 231401 TG9 TS2 OK0KOP 230602 OK0OMX 230199 TG9 TS2 TG9 TS2 OK0BCA 230401 TG9 TS2 OK0Z 230601 OK0DSJ 230703 = 230

WorldWide TG91 BM = 262 = 302 On demand link TG91 = WW VE3YYZ 302321 TG91 = 262 = 302 TG230 On demand link OM0ODM 231401 TG91 TG91 TG91 = WW Defaultně jsou on demand. Pouze v sobotu 16-18h Permanent link DMR WW net http://www.va3xpr.net/dmr-marc-worldwide-net/ TG91 OK0KOP 230602 OK0OMX 230199 TG91 OK0BCA 230401 TG91 OK0Z 230601 BM OK0DSJ 230703 = 230

EMERGENCY celostátní TG230911 KOPIS Brno RX list: KOPIS Praha - 230911 -2309960 KOPIS Praha RX list: - 230911 -230910 TG20911 TG230911 KOPIS Ostrava RX list: - 230911 -2309970 TG230911 OK0BCA 230401 OK0OMX 230199 TG230911 TG230911 OK0BCA 230401 TG230911 OK0Z 230601 OK0DSJ 230703

EMERGENCY krajský TG230970 KOPIS Brno RX list: KOPIS Praha - 230911 -230960 KOPIS Praha RX list: - 230911 -230910 TG20911 TG230911 KOPIS Ostrava RX list: - 230911 -2309970 TG230911 OK0BCA 230401 OK0OMX 230199 TG230970 TG230911 OK0BCA 230401 TG230911 OK0Z 230601 OK0DSJ 230703

OM0ODB TX frekvencia: 439,325 MHz RX frekvencia: 431,725 MHz Prevádzač pre širokú rádioamatérsku verejnosť zaplatili, vyrobili, spustili a prevádzkujú Tono OM1AEG , Filip OM1AI (umiestnenie, energia) a Dušan OM1ADS (duplexer, 2x GM350).  Na výstavbu prevádzača mimo tvorcov prispeli firmy Radiolan (váš poskytovateľ internetu v Bratislave a okolí) OM0ODB  TX frekvencia:  439,325 MHz  RX frekvencia:   431,725 MHz  Druhy prevádzky:  DMR / D-Star / C4FM (Fusion)  Nadmorská výška antény:  300 m. n. m. (30m nad terénom)  Výkon:  10W z TRX, 20W ERP v hlavnom laloku antény  Lokátor:  JN88ND  Anténa:  Diamond X300; 7dBd; colinear; 10m koaxiálu RLF10  TRX:  2 x Motorola GM350  Duplexer:  TX RX Systems INC, model 28-70-14A  Napájanie:  AC /DC zdroj MW RS-75-12; 12V / 6A; pre napájanie RPi2 DC/DC 12V/1,2A  Riadenie:  Raspberry PI 2; Arduino DUE  Umiestnenie  48°09.17' N 17°05.38' E - lokátor JN88ND06SQ

OM DMR prevádzače OM0ODM Košice OM0ODP Štrbské pleso OM0OUA Krížava

OM DMR prevádzače

Prevádzač OM0ODM 438,225 MHz -7,6 MHz Košice, KN08OR, 230m použiteľné módy: DMR (CC 1) | C4FM (len DN) v DMR pripojené na BM Master CZ2302, ID: 231401 hardware: Yaesu DR-1X, MMDVM by KI6ZUM + TXCO, Arduino DUE, Raspberry Pi2, 6 dutinový helical duplexer anténa: Diamond X-300 výkon: 15W TOT: 180 sekúnd zmena módu z DMR na C4FM a späť po odstupe 15 sekúnd vedúci operátor: OM8AKX v C4FM pripojené na Wires-X room MORAVIA, ID:27785

Prevádzač OM0ODM

Prevádzač OM0ODM

Prevádzač OM0ODM

Zdroje a odkazy: http://www.hamradio.cz/index.php/category/digital-voice/ http://d-star.cz/ https://mhz.sk/ https://brandmeister.network/ http://hose.brandmeister.network/ https://bm.pd0zry.nl/index.php/Main_Page http://xreflector.net/ Yahoo: mmdvm, BrandMeister, ircDDBGateway, pcrepeatercontroller