Pobaltské státy Tom Obelcz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Advertisements

Téma hodiny: Bělorusko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ESTONSKO.
SSSR Státy po roce 1989 Jugoslávie NDR NSR ČSR.
Estonsko Estonská republika.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Velká Británie.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Litva Filip Dostál 8.A
Bývalé státy Sovětského svazu
Island (Islandská republika)
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Východní Evropa.
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
POBALTSKÉ REPUBLIKY.
Polsko Eliška Pokorná.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Oblast: Východní Evropa Litva, Lotyšsko, Estonsko
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Velká Británie (Great Britain).
Pobaltské státy Z_122_Evropa_Pobaltské státy
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
RUMUNSKO.
Bývalé státy Sovětského svazu
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Německo.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Lotyšsko.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko
Bývalé státy Sovětského svazu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Evropa Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
POLSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_05_Polsko Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Pobaltské státy Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Z8_Pobaltské.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pobaltské státy Estonsko - Tallinn Lotyšsko - Riga Litva - Vilnius
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Estonsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Baltské státy VY_12_INOVACE_Rů_II_01
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

Pobaltské státy Tom Obelcz

Lotyšsko Lotyšsko je prostřední ze tří pobaltských zemí na jihovýchodním pobřeží Baltského moře a jeho Rižského zálivu. Počet obyvatel:1 997 500 Hlavní město:Riga Jazyk:lotyština Rozloha:64 589 km² Povrch: rovinatý, nížiny náboženství:protestanti (hlavně) Státní zřízení:parlamentní republika Lotyšsko jako bývalá svazová republika obnovila svou nezávislost 21. srpna1991. Je členem Evropské unie Salacgríva je největším centrem cestovního ruchu na pobřeží Baltského moře ležícím po levé straně lotyšské části dálkové silnice Via Baltica Je rybářským a hospodářským centrem oblasti.

Přírodní podmínky Hospodářství: zemědělství převládá živočišná produkce. Chov skotu a prasat. Pěstuje se zde ječmen, žito, brambory, cukrová řepa a zelenina. Loví se zde zejména sledi a šproty. Produkce masa, mléčných výrobků a rybích výrobků jako jsou sardinky nebo rybí moučka. Povrch je většinou rovinatý, nížinný. Vodstvo:V Lotyšsku jsou největšími řekami jsou Daugava, Venta a Gauja, mnoho jezer, Lubanas a Rāznas  Průmysl:Hlavní průmysl: strojírenství, elektrotechnika, dřevozpracující průmysl, papírenský, chemický, potravinářský, textilní a průmysl stavebních hmot Podnebím Lotyšska patří do chladnějšího mírného pásu

Litva  oficiálně Litevská republika, je nejjižnější a největší ze tří pobaltských zemí na jihovýchodním pobřeží Baltského moře.  V únoru 2012 žilo v zemi 3,2 milionu obyvatel. V důsledku emigrace za prací do zemí EU však do července 2016 poklesl počet obyvatel na 2,87 milionu Hlavním městem je Vilnius Oficiálním jazykem je litevština Litva jako první svazová republika obnovila svou nezávislost 11. března 1990, rok před rozpadem Sovětského svazu. Je členem Evropské unie. Rozloha:65 200 km²  Počet obyvatel:cca. 3 195 702 Náboženství:katolíci,pravoslavní Státní zřízení:parlamentní republika Je správním městem stejnojmenného regionu, ve kterém se nachází více než 220 jezer. A protože leží pouze 60 km severně od Vilniusu, je letním resortem pro hodně jeho obyvatel. Národní park se rozprostírá v severozápadní části Litvy kolem jezera Plateliai se sedmi ostrůvky a je tvořen jedinečným ekosystémem hustých lesů, mokřadů a bažinatých luk.

Přírodní podmínky průmysl a zemědělství Litvy Povrch státu je vesměs rovinatý a nížinný Střed země vyplňuje Litevská nížina Kdysi byla Litva velmi zalesněná, dnes lesy tvoří pouze 30 % celkové rozlohy.V lese nejčastěji roste borovice, smrk a bříza Nejvýznamnější litevskou řekou je Němen V lidové tradici se označuje jako „otec litevských řek“. Za „matku litevských řek“ se pokládá druhá největší řeka Litvy - Neris, nejvýznamnější přítok Němnu na území Litvy. Neris pramenící v Bělorusku protéká Vilniusem a vlévá se do Němenu v Kaunasu. Průmysl:Hlavními odvětvími průmyslu se staly strojírenství, kovozpracující průmysl a chemický průmysl,těžba ropy. Zemědělství:pšenice, žito, ječmen, brambory, cukrová řepa, zelenina, len Živočišné:chov dobytka: skot, koně, prasata, drůbež Znakem Litvy je:

Estonsko oficiálním název Estonská republika které je přímořský stát, jehož hranici tvoří z větší části Baltské moře Většinu obyvatelstva Estonska tvoří Estonci, hovořící estonštinou Hlavní město:Tallinn Rozloha:45 339 km²  Počet obyvatel:1 308 114 Jazyk:Estonština Státní zřízení:parlamentní republika Návštěvníci Viljandi by rozhodně neměli vynechat návštěvu zříceniny mohutného hradu ležící na návrší nad městem. 

Přírodní podmínky a průmysl a zemědělství Země má jen málo nerostného bohatství, pro hospodářství významnější jsou pouze ložiska ropných břidlic a vápence. 61% rozlohy země pokrývají lesy Podnebí je mírné, i když poněkud chladnější než v Česku Průmysl:Z průmyslových oborů jsou nejdůležitější elektrotechnický, dřevozpracující a chemický průmysl, těžba ropných břidlic a stavba lodí. Zemědělství:Významnou roli hraje též rybolov, ječmen, žito, brambory

Tohle bude konec A proto tu jsou odkazy na stánky ze kterých jsem čerpal: http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/evropa/estonsko/hlavni-zajimavosti-estonska/ http://www.mundo.cz/litva/zajimavosti http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/evropa/lotyssko/hlavni-zajimavosti/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Estonsko https://cs.wikipedia.org/wiki/Litva https://cs.wikipedia.org/wiki/Loty%C5%A1sko