20. Zemědělské plodiny PŘÍPRAVA POKRMŮ Eva Malovaná 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
DĚLENÍ ZELENINY Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Šárka Vašinová Datum:
AutorMgr. Ludmila Eisová Vytvořeno dne20. března 2012 Odpilotováno dne26. března 2012ve tříděIII.A Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborPrvouka.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
POLOLETNÍ PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY Téma: OBILNINY
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rostliny z našeho okolí
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_35_PRVOUKA
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_52_INOVACE_70_Rostliny polí - učební text
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Hospodářské plodiny,luštěniny
VY_32_INOVACE_32_ Prvouka 3.ročník Pícniny, olejniny, textilní plodiny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_09_PRVOUKA_ZELENINA.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Zemědělství.
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
zpracovaný v rámci projektu
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 08 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
VY_32_INOVACE_12 12 Polní plodiny autor: Mgr. Soňa Kubíčková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

20. Zemědělské plodiny PŘÍPRAVA POKRMŮ Eva Malovaná 2016

Zemědělské plodiny  rostliny dávající člověku nějaký užitek  používají se jako potrava pro člověka nebo jako krmivo pro zvířata  vznikly z původně planých rostlin, které člověk sbíral, později pěstoval  dělíme podle toho, co nám poskytují, jaký nám přináší užitek (např. obilí, ovoce, zelenina, olej, cukr, koření, léčivé látky, textilní vlákna, barviva, latexy a gumy, rostliny medonosné, energetické plodiny, …)  obilniny, okopaniny, luskoviny, olejniny, pícniny, technické plodiny, léčivé rostliny, zelenina

Obilniny  jsou rostliny pěstované pro semena – zrna (obiloviny, zvaná též obilky, cereálie)  zrna slouží k lidské výživě – celé nebo rozemleté na mouku  rostliny se využívají jako zelená píce – potrava pro hospodářská zvířata  celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 70 %  kukuřice, oves (nahý – bezpluchý oves), ječmen, žito, rýže, pšenice, špalda, proso (jáhly), pohanka, amarant, quinoa

Obilniny  celé zrno obsahuje škroby, cukry, bílkoviny; povrch zrna obsahuje minerály, vitamíny, vlákninu; klíčky obsahují minerály, vitamíny, tuky

Obilniny  POUŽITÍ – kroupy, krupky, krupice, vločky, mouka, těstoviny, extrudovaný výrobek, instantní kaše, bulgur (naklíčená pšenice), kus-kus (z pšeničné mouky), polenta (kukuřičná krupice), obilné mléko

Pšenice (setá, špalda)  zrno pro výrobu krupice, vloček, mouky, těstovin, bulguru, kus-kusu, pečiva, seitanu (z mouky vodou odstraníme škrob, zůstane lepek – gluten), …  potravina, krmivo, surovina k výrobě škrobu, lihu (whiskey), piva  stébla (sláma) – rohože, košíky  otruby (slupky ze semen); klíčky  vysoká výživová hodnota, dlouhá trvanlivost

Ječmen  mladý zelený ječmen je velmi hodnotný (např. jako nápoj)  zrno jako potravina, kroupy, vločky, mouka  výroba sladu (pro výrobu piva); součást náhražky kávy –melta (žito, kořen cukrové řepy, ječmen, čekankový kořen)  krmivo

Žito  zrno jako potravina, výroba chlebové mouky  součást náhražky kávy – melta  výroba alkoholu – gin  krmivo

Oves  nahý – bezpluchý oves, tzv. ovesná rýže  vločky, mouka, kaše  sláma pro podestýlku  krmivo pro koně

Kukuřice setá  zrno jako bezlepková potravina  čerstvá, mražená, konzervovaná  výroba krupice (polenta), mouky, těstovin, škrobové moučky (maizena)  ze zrn se získává kukuřičný olej  extrudovaný výrobek (kukuřičné chlebíčky), popcorn – pražená kukuřice, kukuřičné lupínky, kaše  jako krmivo se používají zrna i celé rostliny

Proso  loupaná semena (jáhly) jako bezlepková potravina  jáhlové vločky, kaše  krmivo pro ptactvo

Rýže  bezlepková  pro ¼ obyvatel světa je hlavní potravinou  obilky se používají zbavené slupky (nehlazená rýže – NATURAL)  následným hlazením vzniká bílá rýže, ochuzená o vitamíny a minerály  vločky, mouka, těstoviny; alkoholické nápoje – arak, rýžové pivo či víno; z rýžové slámy cigaretový papír  ze zrn se získává rýžový olej  bílá – dlouhozrnná, kulatá, parboiled, jasmínová, basmati, divoká – černá, červená

Pohanka  loupané zrno jako potravina  mouka, těstoviny, kaše, čaj

Amarant, laskavec  zrno, bezlepková mouka  krmivo  energetická plodina – biomasa, výroba papíru

Quinoa  výživná bezlepková potravina  vaříme kaši, do polévky

Okopaniny  řepa cukrovka  řepa krmná – její bulva se používá jako krmivo  lilek brambor  maniok  batát

Řepa cukrovka  sklízí se kořen – bulva  výroba cukru

Lilek brambor  vytváří jedlé hlízy, celá rostlina je jinak jedovatá  potravina, krmivo  výroba škrobu, lihu

Maniok  vytváří výživné kořenové jedlé hlízy  mouka na chléb, kaše, škrob, pivo, alkohol, ocet, lupínky  mladé stonky se používají jako zelenina  škrob se využívá na výrobu plastů, lepidel a gumy

Batát  vytváří jedlé hlízy  výživná zelenina  vařené, pečené jsou nasládlé

Luskoviny  luštěniny obsahují proteiny (bílkoviny) – látky zastávající v organismu např. stavební funkci – tvoří aktivní tělesnou hmotu  vitamíny, minerály  bílkoviny je nutno přijímat v potravě pravidelně, ale přiměřeně  jíst luštěninu s obilovinou a zeleninou  nekombinovat rostlinou a živočišnou bílkovinu – např. NE fazole s párkem, NE čočku s vejcem  příloha k obilovinám, kaše, polévky

Hrách setý  lusky obsahují semena zvaná hrášky  hrášek čerstvý, mražený, konzervovaný  suchá semena (předem namočit, vařit)

Fazol zahradní  nejíme jej syrový, protože obsahuje látku, která může vyvolat střevní potíže  zelené fazolové lusky čerstvé, mražené  suchá semena (předem namočit, vařit)

Cizrna – římský hrách  třetí nejvýznamnější luštěnina  vysoké množství polysacharidů, bílkovin a vlákniny  potravina, mouka, součást obalovací směsi

Čočka  různobarevná semena ukrytá v luscích  pro nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin je důležitou potravou  suchá semena (předem namočit, vařit); červená čočka se předem nenamáčí

Sója luštinatá  vysoký obsah bílkovin  používá se jako potravina, krmivo  sojový sýr TOFU, TEMPEH, NATTO  sojová omáčka TAMARI; MISO pasta  sojový granulát, nudličky – „maso“  olej, mouka, „mléko“

Olejniny Slunečnice roční Řepka olejka  obsahují větší množství oleje, který se získává lisováním (za studena – kvalitní PANENSKÝ olej)  používají se pro výrobu potravin, paliv, maziv, k dalšímu chemickému zpracování  řepka olejka, slunečnice roční, sója, len, mák, sezam, olivy, palma kokosová, palma olejná, rýže, konopí, …

Pícniny Jetel lučníTolice vojtěška  rostliny jako krmivo pro hospodářská zvířata  patří sem pícní trávy a luskoviny

Technické plodiny Len setý Len setý - květ  z vlákna rostlin se vyrábějí tkané či netkané textilie, lana, provazy, …  bavlník, len, konopí, juta, kopřiva Konopí seté

(Léčivé rostliny)  příznivě působí na organismus  byliny, keře, stromy, houby  kořen, list, květ, plod, …  výroba čajů, tinktur, mastí, tablet, …  z známých druhů rostlin se k léčení využívá asi ; přibližně 500 v ČR  šalvěj – kloktadlo na bolest krku  divizna, jitrocel – kašel  topolovka, echinacea (třapatka nachová) – imunita  digitalis – srdce  hlíva ústřičná – cholesterol  ginko biloba (jinan dvojlaločný – krevní oběh)

(Zelenina) rozdělujeme ji do skupin, podle části rostliny, pro kterou ji pěstujeme: - plodová – rajčata, papriky, … - kořenová – mrkev, celer, … - listová – špenát, rukola, … - lusková – hrách, fazole, … - cibulová – česnek, cibule, … - košťálová – květák, brokolice, … - kořeninová (koření) – kmín, fenykl, …  jedlé části kulturních rostlin  nepatří sem obilniny, luštěniny a plodiny, které se pěstují pro semeno  jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny

Zemědělské plodiny - shrnutí  rostliny pěstované pro užitek – jako potrava, krmivo, k průmyslovým účelům  patří mezi ně obilniny, okopaniny, luskoviny, olejniny, pícniny, technické plodiny, léčivé rostliny, zelenina

Křížovka s tajenkou: V tajence se ukrývá název jedné zajímavé rostliny. Znáte ji?

Doplň do křížovky: 1.Oloupaná semena se nazývají jáhly. 2.Vyrábí se z ní cukr. 3.Okopanina pocházející z Ameriky. 4.Luštěnina, ale nejezte ji syrovou! 5.Hlavní potravina pro ¼ obyvatel světa! 6.Domeček pro zrníčka. 7.Koně ho milují! 8.Dětmi oblíbená luštěnina. 9.Potravina středověku, dnes zdravá výživa!

Vyluštění: 1.p r oso 2.ř e pa bram b or 4.f a zol 5. r ýže 6.o b ilka 7. o ves 8.h r ách 9.poh a nka

Rebarbora  Botanicky je pokládána za zeleninu, avšak častěji je považována za ovoce.  Jí se tepelně opracované řapíky. Listy obsahují jedovaté látky.  Kompoty, zavařeniny a koláče.