MOŽNOSTI HODNOCENÍ A SAMOHODNOCENÍ ŽIVOTASCHOPNOSTI PODNIKU JAKO PŘEDPOKLADY HARMONICKÉHO ROZVOJE Ing. Aleš Jurman, Ing. Petr Staněk, CSc., Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ I. přednáška
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Obor S - Informační systémy ve stavebnictví
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2012 ÚVOD – do P i CV.
Podnikový management Garant předmětu: Prof. Ing. Petr Němeček, DrSc Aktualizovat obsah předmětu vzhledem k vývoji v teorii a požadavkům současné praxe.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Customer Relationship Management Řízení vztahů se zákazníky.
Hypotézy ve výzkumu.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ VII. přednáška
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Matematické metody v ekonomii (MME)
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Principy projektování organizačních systémů
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Národní účty - aplikace
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Zám ě r diplomové práce Aplikace metody benchmarkingu v podnikovém prostředí Petr Ondrejka.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
ÚVOD, MANAGEMENT, STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ
Sociální podnikání jako způsob myšlení a tvořivosti požadované klíčové kompetence pro vedení sociálního podniku Ing. Vojtěch Miler PPSD Personální a poradenské.
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Zavádění procesního řízení systému údržby do závodu 04 ve společnosti Preciosa, a. s. Turnov Eva Zikmundová.
Ekonomicko – správní fakulta v Brně Katedra podnikového hospodářství KONKURENCESCHOPNOST PODNIKU VE VZTAHU K ROZVOJI MANAGEMENTU Ing. Viliam Záthurecký,
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
Deterministický CHAOS R. Kolářová J. Čeřovská D. Kec J. Müller P. Halbich.
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Teorie chaosu.
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 3. ÚVOD DO KOGNITIVNÍHO MANAGEMENTU, PRINCIPY A SPECIFIKA KOMUNIKACE Operační program.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Květen 2001 Predikce 2001 MOŽNOSTI HODNOCENÍ A SAMOHODNOCENÍ ŽIVOTASCHOPNOSTI PODNIKU JAKO PŘEDPOKLADY HARMONICKÉHO ROZVOJE Ing. Aleš Jurman, Brno
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Ekonomika malých a středních podniků
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Jak číst a pracovat s „matematickými“ články
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
Transkript prezentace:

MOŽNOSTI HODNOCENÍ A SAMOHODNOCENÍ ŽIVOTASCHOPNOSTI PODNIKU JAKO PŘEDPOKLADY HARMONICKÉHO ROZVOJE Ing. Aleš Jurman, Ing. Petr Staněk, CSc., Brno

ÚVOD Intelektuální potenciál - obnovitelný zdroj růstu ekonomiky Inovace – podstata ekonomické vědy Životaschopnost podnikové ekonomiky Hodnocení stavu podniků

Podnik a jeho chování Definice podniku Podnik jako systém Cíle podniku – zachování existence Základní úloha managementu

Životaschopnost podniku Pojem životaschopnosti Finanční zdraví – základní podmínka životaschopnosti Vitální podnik - dlouhodobá existenční schopnost

Hodnocení a diagnostika podniku Diagnostika podniku Finanční zdraví Úskalí finanční analýzy Procesní přístup k hodnocení Informační vklad jako míra

Některé teoretické souvislosti s životaschopností podniků Boltzmannova a Darwinova koncepce Nový přístup k hodnocení podniku Reálné procesy a jejich vývoj Disipativní dynamický systém Kvantitativní pohled na vývoj systému

Podivný atraktor Atraktor Podivný atraktor Hausdorffova míra Hénonův podivný atraktor

Ukázka Hénonova podivného atraktoru v postupném detailu (zvětšení) 1X

Ukázka Hénonova podivného atraktoru v postupném detailu 8X

Ukázka Hénonova podivného atraktoru v postupném detailu 64X

Ukázka Hénonova podivného atraktoru v postupném detailu (zvětšení) 512X

Ukázka Lorencova podivného atraktoru v různých úhlech

Ukázka Ikedaova podivného atraktoru (nelineární optický systém) v postupném detailu (zvětšení) 512X 8X8X 1X 64X

Tvůrčí role chaosu Chaos nebo determinismus Podstata autoorganizace v přírodě Tok informací v chaosu Princip autoorganizace v podniku Podivný atraktor a životaschopnost podniku

Teorie životaschopnosti Neúplně determinovaných dynamických systém Makrosystémy se vyznačují a)naší neznalostí vývoje prostředí, ve kterém se systém nachází, b)nemožností popsat bezezbytku dynamiku systému, c)naší neznalostí zákonů přiřazujících určitým stavům systému určité řízení, d)proměnlivostí dynamiky systému. Teorie diferenciálních relací Diferenciální inkulze X´  F(x) Množina životaschopnosti X(t)  K,

Souhrn Chaos jako zdroj informací Podivné atraktory sjednocují řád s chaosem Odvěký svár mezi chaosem a řádem – tvůrčí rovnováha Životaschopnost podniku, jako rovnováha mezi determinismem a chaosem Samoučící se organizace důležitá strategie podniku

Závěr Teorie chaosu má obecnější platnost. Informační technologie vytvářejí předpoklady objektivnější diagnostiku a hodnocení životaschopnosti podniku, kde teorie chaosu může být významným metodickým nástrojem