Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_05_Švýcarsko Téma:
D ě tská škola uvádí Projekt Dětská Škola. Polsko Obr. 1.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_07_Polská republika Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.2 Polská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švédské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_01_NJ Téma: My a naši sousedé Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_01_Německo Téma:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_16_Ukrajina Téma:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-15 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_276_Baltské republiky Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-13 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
F INSKO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/18_Východní Evropa Téma: Státy východní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Rakousko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_VLASTIVĚDA
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Polsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
HYDROSFÉRA vodstvo na zemi, oceány
Východní Evropa - charakteristika
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
TÉMA: Národní parky a chráněné krajinné oblasti
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Irsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_636 Tématický.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Krkonošský národní park.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Název školy: Základní škola T. G
zpracovaný v rámci projektu
Česká republika jako součást Evropy
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_VLASTIVĚDA
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_VLASTIVĚDA
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Východní Evropa -Přehled
Název školy: Základní škola T. G
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

 Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd.

Pobaltské republiky, též Pobaltí či Baltské země se dnes označují evropské státy na východním pobřeží Baltského moře. Jedná se o tyto státy: Estonsko Lotyšsko Litva Tyto tři státy mají podobnou historii, kulturu a podobné jsou i jejich vlajky s třemi vodorovnými pruhy.

Rozloha km² Počet obyvatel Hlavní město Tallinn Hlava státu Thomas Hendrik Ilves Měna Euro Jazyk estonština Estonská republika Thomas Hendrik Ilves

-Je stát v severní Evropě, leží nejseverněji z pobaltských republik -Je to přímořský stát jeho hranici tvoří Baltské moře, Finský záliv -Suchozemskou hranici má Estonsko s Ruskem a Lotyšskem. - K Estonsku patří i dva velké ostrovy v Baltském moři : Hiiunmaa a Saarenmaa

Povrch Estonska byl v minulosti vymodelován pevninským ledovcem, proto je krajina Estonska nízko položená, zarovnaná. Pozůstatky po něm vidíme například na četných jezerech ledovcového původu – největším estonským jezerem je jezero Čudské, které leží na hranicích s Ruskem. I pobřeží je díky vrásnění členité, propleteno zálivy s poloostrovy a obklopeno množstvím ostrovů V Estonské jezerní plošině jsou bažiny a v nížinách rašeliniště. Čudské jezero

Tallinn je hlavním městem Estonska. Leží na severu země u Baltského moře (v jižní části Finského zálivu) a je také přístavním městem. Historicky se jedná a hanzovní město, z těchto dob také pochází většina památek v jádru města. Historické centrum je od roku 1997 jedním ze světových dědictví UNESCO. Jeho historické jádro se nazývá Vanalinn (= estonsky staré město) Je to místo kamenných uliček s pozůstatky hradeb, věží a typickými hansovními domy. Je zde i hrad Toompea a hradby, odkud je krásná vyhlídka na celé město i přístav. Uličky Katedrála Alexandra Něvského

Tallinn a jeho okolí

Zámek v Toompea, dnes budova estonského parlamentu Tallinn

Gotická radnice v Tallinnu

Kadriorg, bývalé sídlo ruského cara Tallinn

Větrné mlýny na ostrově Saarenmaa

Pohlednice z ostrova Saarenmaa

Pohlednice z ostrova Hiiunmaa

Leží u hranic s Lotyšskem. Na ploše hektarů je utvořeno několik naučných stezek a pěšin. NP je domovem velkého množství čápů. Národní park Soomaa je obrazem nádherné severské přírody, která je plná lesů, jezer, rašelinišť, močálů a bažin. Je zde i několik „černých“ železitých jezírek. Na ploše hektarů je utvořeno několik naučných stezek a pěšin.

Estonsko patří mezi tzv. ……………… státy. Leží na pobřeží …………….. moře. Sousedí s ………………a ……………… …Povrch Estonska byl modelován ………………. a po jeho činnosti zde zůstala ledovcová ……………………… Největší Estonské jezero je jezero ………………, kterým probíhá státní hranice s ……………………….. Hlavní město je ……………….., leží u ……………… moře a je zároveň …………………. Jeho historické centrum je zařazeno mezi památky ………………… PobaltskéBaltského RuskemLotyšskem jezera Čudské Ruskem Tallin Baltského přístavem UNESCO ledovcem

 INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: o_dZtZP69ZQ/ToJRGgBrHXI/AAAAAAAADHY/7jiNeV1PhAU/s1600/baltics+map.pnghttp://4.bp.blogspot.com/- o_dZtZP69ZQ/ToJRGgBrHXI/AAAAAAAADHY/7jiNeV1PhAU/s1600/baltics+map.png  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: estonsko.png?cache=cache&w=500&h=465 estonsko.png?cache=cache&w=500&h=465  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:   INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: