ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Advertisements

Zatmění Slunce a Měsíce
Registrační číslo projektu
Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1246_M Ě SÍC Téma: Výklad – základní.
Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
Proč plné krychlové hranoly Vývoj technologií zpětného odrazu pro dopravní značky Školení CDV.
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
VENUŠE. Umístění ve sluneční soustavě Jak je Venuše veliká? Venuše je planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá.
 Základní informace  Saturnovy prstence  Saturn Měsíce  Konec.
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Světelné jevy. Světelný zdroj je těleso, ve kterém světlo vzniká a vysílá ho do okolí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Stín TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
 Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra.
Elektromagnetické spektrum
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Geometrická optika Mirek Kubera.
Uran Sedmá planeta Sluneční soustavy
Jak vypadá blízký vesmír
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Rozklad světla optickým hranolem.
Světelné zdroje, optické prostředí Vypracoval: Lukáš Karlík
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vlastnosti plynů.
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Barva světla, šíření světla a stín
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
VESMÍR.
VESMÍR.
Erupce vulkánu na Aljašce
Venuše.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Zatmění Slunce a Měsíce
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Saturn Sluneční soustava Název školy
Měsíční fáze Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
MĚSÍC.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Země ve vesmíru.
Stín a polostín.
ZEMĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-08.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Světelné jevy -shrnutí
Vlastnosti plynů.
Paprsková optika hanah.
Moře a oceány 26. ledna 2006.
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
VY_32_INOVACE_
Štěpán Hájek KAB Tadeáš Rach KAB
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
SPEKTROSKOPIE Eva a Terka.
Jupiter Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE

 Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce, Zem ě a M ě síc ocitnou v jedné p ř ímce. M ě síc se ve stínu Zem ě pohybuje rychlostí p ř ibli ž n ě 1 km/s, a zatm ě ní tak m ůž e trvat a ž 107 minut. Jde o b ěž n ě ji pozorovatelný jev ne ž zatm ě ní Slunce, kdy dochází k zastín ě ní č ásti zemského povrchu M ě sícem. Zatm ě ní M ě síce nastává p ř ibli ž n ě dvakrát a ž t ř ikrát do roka

 Zatm ě ní M ě síce d ě líme na t ř i druhy:  polostínové zatm ě ní – ž ádná č ást M ě síce není zcela zastín ě na Zemí, hypoteti č tí pozorovatelé na povrchu M ě síce by vid ě li č áste č né, ale nikoliv úplné zatm ě ní Slunce  č áste č né zatm ě ní – č ást povrchu M ě síce je zcela zastín ě na Zemí  úplné zatm ě ní – celý M ě síc je zcela zastín ě n Zemí  I p ř i úplném zatm ě ní je M ě síc vid ě t. Je to zp ů sobeno refrakcí slune č ního sv ě tla v horních vrstvách zemské atmosféry. Paprsky ohnuté v atmosfé ř e M ě síc osv ě tlí natolik, ž e je stále slab ě vid ě t. Proto ž e nejvíce se láme č ervené sv ě tlo, má M ě síc p ř i zatm ě ní narudlou barvu