V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Advertisements

V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
H LASITOST ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi „černou ovci“ voda šampón benzín med led limonáda olej.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
1. H ISTOLOGIE – PLETIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
VY_32_INOVACE_
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Základní pojmy z optiky
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Číselné množiny - přehled
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
VY_32_INOVACE_
Vlastnosti plynů.
Změny skupenství látky
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Dechové dřevěné nástroje
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
Vlastnosti kapalných látek
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Krčková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_
Vlastnosti plynů.
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.22 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: červen Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhMechanické vlastnosti kapalin Materiál slouží k výkladu základních vlastností kapalin. Vlastnosti jsou demonstrovány na obrázcích a praktických příkladech. Znázorněny jsou i jevy potvrzující částicovou strukturu kapalin – difúze a Brownův pohyb. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vlastnosti kapalin Kapaliny jsou látky v kapalném skupenství Dalšími skupenstvími jsou pevné látky, plynné látky a plasma [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vlastnosti kapalin Kapaliny se skládají z částic – molekul (viz molekuly vody na obrázku) Částice se neustále neuspořádaně pohybují (důkazem je difúze nebo Brownův pohyb) Částice se mohou vzájemně snadnou přesouvat Vzdálenosti mezi částicemi jsou stálé [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Difúze Difúze je proces samovolného pronikání částic jedné látky mezi částice látky druhé Difúzi můžeš ověřit domácím experimentem – sáček čaje zatížený na dně sklenice zalej vlažnou (téměř studenou) vodou a pravidelně pozoruj, co se bude se soustavou dít [3]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Brownův pohyb Náhodný pohyb mikroskopických částeček (například zrnko pylu) v kapalině: Příčinou jsou náhodné nárazy okolních částic kapaliny [4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tekutost Částice kapaliny mohou snadno měnit svoji vzájemnou polohu  díky tomu jsou kapaliny tekuté Míru tekutosti vyjadřuje viskozita – více viskozní kapaliny jsou méně tekuté (olej má větší viskozitu než voda) [5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Dělitelnost Vazby mez částicemi kapaliny nejsou příliš silné  proto je možné kapaliny snadno dělit: [6] [7]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tvar kapalných těles Kapalina přejímá tvar nádoby  díky snadnému vzájemnému přesouvání částic Vzdálenosti mezi částicemi jsou stále  zachovává objem Gravitační působení způsobuje utvoření vodorovné hladiny Má-li kapalina volný povrch, tak se ustaví do plochy kolmé na gravitační sílu

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Nestlačitelnost Vzdálenosti mezi částicemi jsou stále  kapaliny jsou téměř nestlačitelné Využití v hydraulických strojích [8]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy K opakování Jaká znáš skupenství látky? Co je to difúze? Co je to Brownův pohyb? Co oba jevy dokazují? Popiš základní vlastnosti kapalných látek

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1]NEZNÁMÝ. Fluid Mechanics [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] QWERTER. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] RITTMEISTER, Jörg. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] TAUBE, Christian. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [8] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Fyzikální vlastnosti kapalin [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Fluid Mechanics [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu