NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUSIČNANY.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Kyseliny a zásady.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
SÍRANY.
SOLI RZ
UHLIČITANY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
CZ.1.07/1.1.10/
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2313_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zopakuj si vzorce a názvy
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
18.1 Výskyt, použití a vlastnosti vybraných solí
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Společenské a hospodářské prostředí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Významné soli kyslíkatých kyselin
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_19 _4_RISKUJ_SOLI Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Dusík.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zásady.
Soli.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SLOUČENINY.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Mineralogický systém V. Uhličitany a dusičnany
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické sloučeniny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Význam a použití solí

Uhličitany  Uhličitan vápenatý CaCO 3 (kalcit, vápenec)  Výroba páleného a hašeného vápna  Stavební a sochařský kámen  Přísada při výrobě železa a cementu  Součást ulit a lastur živočichů

Uhličitany  Uhličitan draselný K 2 CO 3 (potaš)  Výroba skla  Výroba mazlavých mýdel a pracích prášků  Náplň vodních hasicích přístrojů

Sírany  Síran vápenatý CaSO 4 (anhydrit)  Výroba cementu, betonu  Jako desikant (vysoušedlo)

Dusičnany  Dusičnan sodný NaNO 3 (chilský ledek)  průmyslové dusíkaté hnojivo  výroba buničiny, plastů, umělých vláken  konzervace masných výrobků (E 251)  Dusičnan draselný KNO 3 (draselný ledek, sanytr)  průmyslové dusíkaté hnojivo  výroba pyrotechniky  konzervace ryb a sýrů (E 252) (E 252)

Dusičnany  Dusičnan stříbrný AgNO 3 (lápis)  výroba fotografických filmů a papírů  výroba třaskavin  v kožním lékařství k odstraňování bradavic

Zdroj  Beneš, Pumpr, Banýr: Základy chemie I, Fortuna,1999  Calcite-Halite jpg Calcite-Halite jpg Calcite-Halite jpg    PG/280px-Uhli%C4%8Ditan_draseln%C3%BD.JPG PG/280px-Uhli%C4%8Ditan_draseln%C3%BD.JPG PG/280px-Uhli%C4%8Ditan_draseln%C3%BD.JPG  FireExtinguisherABC.jpg FireExtinguisherABC.jpg FireExtinguisherABC.jpg   Cement_bags.jpg Cement_bags.jpg Cement_bags.jpg  01_Freilichtmuseum_Ballenberg-_.jpg/220px-Picswiss_BE-91-01_Freilichtmuseum_Ballenberg- _.jpg 01_Freilichtmuseum_Ballenberg-_.jpg/220px-Picswiss_BE-91-01_Freilichtmuseum_Ballenberg- _.jpg 01_Freilichtmuseum_Ballenberg-_.jpg/220px-Picswiss_BE-91-01_Freilichtmuseum_Ballenberg- _.jpg  2.jpg?uselang=cs 2.jpg?uselang=cs 2.jpg?uselang=cs  Undeveloped_film.png Undeveloped_film.png Undeveloped_film.png   