HISTORIE CUKROVARNICTVÍ
Vzdělávací cíleŽák porozumí podmínkám podnikání v minulosti. Prokáže schopnost analyzovat vhodnost hospodaření v dané oblasti. Osnova Historie cukrovarnictví na Dačicku Vhodné podmínky pro pěstování cukrové řepy, zemědělské výrobní oblasti Současná světová produkce cukrové řepy a cukrové třtiny Klíčové pojmyCukrová řepa, cukrová třtina, parní stroj, průmyslová revoluce, zemědělské výrobní oblasti
Kostelní Vydří – bývalý cukrovar
Palackého náměstí č. 4
Jakub Kryštof Rad s manželkou Pomník kostky cukru na Göthově ulici
Zemědělská výrobní oblast kukuřičnářepařskáobilnářskábramborářskáhorská Reliéf terénu rovinný až mírně zvlněný mírně zvlněný až svažitý mírně svažitý až silně svažitý horizontálně členitý s vysokou svaživostí Nadmořská výška do 250 m250 – 350 m m300 – 650 mnad 600 m Průměrná roční teplota 9 – 10 °C8 – 9 °C5 – 8,5°C5 – 8 °C5 – 6 °C Průměrný roční úhrn srážek 500 – 600 mm 550 – 700 mm550 – 800 mmvíce než 700 mm Lesnatostvelmi nízkánízkánízká až střednístřední až vysoká vysoká až velmi vysoká Stanice Kostelní Myslová Měsíc I.II.III.IV.V.VI.VII.VIII.IX.X.XI.XII. průměrná měsíční teplota [°C] (průměr ) srážky [mm] (průměr )
Produkce Cukrová řepaCukrová třtina Rusko tunBrazílie tun Francie tunIndie tun USA tunČína tun Německo tunThajsko tun
Zdroje ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Historická data: počasí: měsíční data. [online]. [cit. 1. února 2016]. Dostupné z WWW: FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS: Sugar beet. [online]. c2015 [cit. 7. března 2016]. Dostupné z WWW: FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS: Sugar cane. [online]. c2015 [cit. 7. března 2016]. Dostupné z WWW: KATALOG PLODIN: Řepa cukrová. [online]. c2015 [cit. 22. března 2016]. Dostupné z WWW: _podle%3Dnazev_cz%26seradit_smer%3Dasc%26str_aktualni%3D4 MÉ SBĚRATELSKÉ STRÁNKY: Kostelní Vydří. [online]. [cit. 22. března 2016]. Dostupné z WWW: MĚSTO DAČICE: Světové prvenství. [online]. [cit. 22. března 2016]. Dostupné z WWW: MĚSTO DAČICE: Turistický okruh po Dačicích. [online]. [cit. 22. března 2016]. Dostupné z WWW: OTTŮV SLOVNÍK NAUČNÝ: Žentour. [online]. [cit. 22. března 2016]. Dostupné z WWW: REHABILITACE.INFO: Třtinový cukr- je lepší než ten bílý? [cit. 22. března 2016]. Dostupné z WWW: TYŠER, L.: Kategorizace zemědělského území České republiky. [online]. [cit. 18. února 2016]. Dostupné z WWW: