Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Boj proti korupci a lichvě
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Skartační řízení elektronicky
Obhajoba závěrečné práce
 Iniciativa a režie SSSR  Oběti  Katolická církev  Sportovci Politické procesy 50. let.
ICT 2 – HV - Vokální činnosti
Česká republika – demokratický stát
VY_32_INOVACE_1B8 Františka Plamínková.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Politické procesy.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Obnovení Československé republiky
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
Česká literatura v letech
Trest smrti.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
SSSR a J.V.Stalin Vývoj v Rusku po 1. světové válce J. V. Stalin
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ____________________________________________________________________________.
TOTO JE ČÍNSKÝ TANTRICKÝ TOTEM.
Milada Horáková VY_32_INOVACE 1B7.
Justice ve službách režimu
Válečné zločiny a jejich stíhání, Ľ. Majerčík.  1946 – 1991: Socialistická federativní republika Jugoslávie – 6 republik  4 fáze konfliktu: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_12_ROK 1968 TEMA:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_4.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jana Neradová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_21_Češi a Slováci za 2.světové války TEMA:Dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_12_ČR – demokratický.
Život lidí za 2. světové války
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
POLITICKÉ PROCESY V 50. LETECH
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Ella Fitzgeraldová AUTOR: Mgr. Aleš Skála
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_11_ČR – demokratický stát
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Periodizace české poválečné literatury
12. července 1872 v Trhových Svinech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Bývalý ČeskoSlovenský prezident
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Transkript prezentace:

Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně ho lze využít také v semináři či 1. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Cílem materiálu je seznámit studenty s autentickými dobovými texty, na jejichž základě je rozvíjena čtenářská gramotnost. Odpovědi na otázky, které jsou součástí materiálu, studenti zapisují na tabuli fixem či elektronickým perem. Jedná se především o tabulku, kterou obsahuje slide č. 3. Materiál je určen k interaktivní výuce.

Milada Horáková Doktorka práv a politička V období 1. republiky bojovala za práva žen Vězněna nacistickým režimem – Pankrác, Terezín, Dachau Po WWII členkou Národního shromáždění – kritika systému V září 1949 zatčena Ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti Dr. Milada Horáková byla vězněna nacisty na 3 různých místech – doplň do tabulky: Obrázek č.1 VězeníGhettoKT

Výslech obžalované Dr. Milady Horákové „Prokurátor: Pamatujete si na určitý akt mezinárodní kontroly, na který jsme doplatili v r. 1938? Horáková: Pamatuji. A právě proto jsme my při těch koncepcích, jak už jsem tady vypověděla, počítali s válkou. Prokurátor: Vy jste počítali s válkou a do války patří atomová bomba. Aspoň takto nám vyhrožují. Horáková: Já jsem, pane prokurátore, opravdu o věcech války… Prokurátor: Počítala jste s tím, že v případě války bude zasažena možná i Praha? Horáková: Je-li válka, musíme počítat se zasažením všech cílů. Prokurátor: Mezi nimi i Prahy? Je v Praze vaše 16letá dcera? Horáková: Ano. Prokurátor: Děkuji, to stačí.“ 1)

Obrázek č. 2 Milada Horáková během procesu konaného v období 31. května až 8. června 1950

Výslech obžalované Dr. Milady Horákové 1)Porovnejte promluvy prokurátora a Milady Horákové? 2)Jaké otázky prokuratura pokládá a proč? 3)V jaké pozici je obžalovaná?

Řeč prokurátora Dr. Josefa Urválka „Patřila mezi hrstku poslanců, kteří odmítli spolupracovat s obrozenou Národní frontou. Velkomyslností našeho pracujícího lidu byly jí však ponechány všechny možnosti klidného, hmotně zabezpečeného života. Měla možnost uznat chyby, jichž se dopustila, a zapojit se do budovatelského úsilí Československa. Jaké si však vzala poučení? Jen to, že v boji proti lidově demokratickému zřízení na legální základně dále pokračovati nelze a že musí se se svým rozvratnictvím uchýlit do podzemí. Její nenávist k lidově demokratickému zřízení je bezmezná....“ 2) Otázky: 1)Na koho se prokurátor odvolává? Proč? 2)Pro jaký druh řízení státu je toto příznačné?

Poslední slovo obžalovaných „Horáková: … Chtěla jsem říci jen toto: v tomto státě nikdo pro své přesvědčení nemusí umírat ani chodit do vězení. … Já myslím, že jediné statečné co mohu ještě udělat, je to, když řeknu zcela naze, pravdivě, bez okras všem: Nedělejte to, co jsem dělala a udělala já. Nedělejte to, ledaže byste byli blázni nebo jste chtěli za každou cenu zemřít. …“ 3) Otázky: 1)Jak se lišila víra Milady Horákové od reality? 2)Považuje Milada Horáková své činy za zločin? Proč?

Úřední záznam projevu Milady Horákové před výkonem trestu smrti. V Praze dne 27. června 1950 „ Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to.“ 4)

Citace: 1) MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI: Proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice, Praha 1950, s. 51 2) MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI: Proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice, Praha 1950, s ) MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI: Proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice, Praha 1950, s ) URBÁNEK, Zdeněk: Dopisy Milady Horákové – Pankrác , Praha 1990, s. 75 Obrázek č. 1: Baťha, Matěj: Vyšehradský hřbitov – Milada Horáková. [online]. [cit ]. Dostupný z www: _Milada_Hor%C3%A1kov%C3%A1_%28politi%C4%8Dka%29.jpg _Milada_Hor%C3%A1kov%C3%A1_%28politi%C4%8Dka%29.jpg Obrázek č. 2: Chaerea, Cassius: Milada Horáková – barva. [online]. [cit ]. Dostupný z www: Zdroje: URBÁNEK, Zdeněk: Dopisy Milady Horákové – Pankrác , Praha 1990 MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI: Proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice, Praha 1950